Tips voor je fotoboek

Stel je foto’s op een trendy manier tentoon met een tafelboek

Tips & tricks om aan de slag te gaan

Om te beginnen - wat is een tafelboek?

Een tafelboek is een mooi en opvallend (foto)boek dat gevuld is met mooie, unieke beelden. Deze boeken bevatten vaak weinig tekst en vertrouwen op de afbeeldingen om de aandacht vast te houden. Daarom worden deze boeken vaak op bijzettafels of salontafels gelegd, om op te pakken en door te bladeren wanneer je wilt.

Oorspronkelijk werden tafelboeken tentoongesteld om je gasten te vermaken en interessante gesprekken op gang te brengen. Tegenwoordig hebben deze boeken een nieuw doel gekregen; het opfleuren van je interieur! Een tafelboek wordt gebruikt als accessoire om op een snelle moderne manier je woonkamer te stijlen. Leg het boek bijvoorbeeld opengeslagen op je salontafel. Of stapel verschillende boeken op en plaats een geurkaars of bloemen er bovenop. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een tafelboek wordt gebruikt als accessoire om op een snelle moderne manier je woonkamer te stijlen.

Wat zet ik in een tafelboek?

Deze grote boeken zijn heel geschikt voor grote afbeeldingen vol details, kleuren en ontwerpen. Denk daarbij aan landschappen, mode, eten, portretten en interieur. Hoe esthetisch aantrekkelijker, hoe beter het in je boek past.

Hoe maak ik mijn eigen boek?

Tafelboeken kunnen best duur zijn en onpersoonlijk aanvoelen. Door je eigen boek te ontwerpen, geef je je mooiste foto’s niet alleen een speciaal plekje, het boek is volledig in jouw stijl. Met onze software is het heel eenvoudig om de mooiste tafelboeken te maken. En nog leuker: niemand zal hetzelfde boek hebben!

Onderwerpen voor je boek: landschappen, mode, eten, portretten en interieur. Hoe esthetisch aantrekkelijker, hoe beter het in je boek past.

Er zijn een aantal formaten die bij uitstek geschikt zijn voor een tafelboek. Wij raden aan om voor een XL-, XXL Liggend of XXL staand formaat te kiezen. Om het boek een premium uiterlijk te geven raden we ook aan om te kiezen voor een harde kaft. Ook je papierkeuze kan bijdragen aan de premium uitstraling van een tafelboek. Een matte afwerking is bijvoorbeeld perfect voor architectuur- en reisfotografie, omdat mat fotopapier alle kleine details laat zien. En ons hoogglanspapier brengt de kleuren van je foto’s mooi naar voren in heldere contrasten.

Ook je papierkeuze kan bijdragen aan de premium uitstraling van een tafelboek. Een matte afwerking is bijvoorbeeld perfect voor architectuur- en reisfotografie.

Naast het kiezen van je formaat en papiersoort, kan je ook tussen een standaard en platliggende binding kiezen. Wij raden aan om voor de platliggende binding te kiezen; zo komen je afbeeldingen op een dubbele pagina extra goed in beeld zonder de compositie van je ontwerp te onderbreken. Daarnaast is een platliggende binding ook heel geschikt voor landschapsfoto’s en panorama’s.

Een cover die opvalt

Een tafelboek moet natuurlijk opvallen; je wilt immers dat het boek uitnodigt om door te bladeren. Om je fotoboek een extra opvallende glans te geven kan je kiezen voor onze reliëfopdruk. Denk daarbij aan cliparts in bijvoorbeeld gouden, zilveren, transparante of rosé gouden opdruk.

Om je tafelboek een extra opvallende glans te geven kun je ervoor kiezen om de titel op de kaft van je boek in een mooie reliëfopdruk te zetten.

Toptip: Laat de kaft van je fotoboek aansluiten op je interieur! Dat kan door bijvoorbeeld kleuren die je op de muren of in het meubilair hebt terug te laten komen op de kaft. Of geef de cover dezelfde stijl als een wanddecoratie of poster die je al in huis hebt. Dit maakt je tafelboek onderdeel van het interieur.

Stijl je tafelboek!

Nadat je het boek hebt gemaakt, is het tijd om te stijlen! Terwijl je wacht tot het boek wordt bezorgd kan je alvast wat inspiratie opdoen op Instagram, Pinterest en blogs over interieurontwerp. En bepaal of je je tafelboek liggend of staand wil tentoonstellen. Wij geven je alvast wat tips om je op weg te helpen:

  • Heb je veel ruimte op je salontafel? Plaats het boek naast een vaas vol bloemen, een kaars en misschien nog wat kleine plantjes. Speel met de compositie om te zien wat het mooiste staat!
  • Plaats een dienblad op een klein bijzettafeltje en leg je fotoboek bovenop. Kleed het extra aan met vetplantjes, een kleine bos bloemen of kaarsen van verschillende hoogtes.
  • Heb je een grote eettafel? Stapel een aantal boeken op in het midden van de tafel en speel met hoe je ze opstapelt. Van groot onderaan naar klein bovenop, of wat scheef op elkaar. Het hoeft niet allemaal perfect!
  • Je kan je tafelboek ook een prominente plek geven op de boekenplank! Zo trekt de cover meteen de aandacht en neemt het boek ook nog eens minder ruimte in.

Extra tip: Ken je iemand die van interieurdesign of mooie foto’s houdt? Geef dan eens een uniek koffietafelboek cadeau! Maak je bestelling af met één van onze cadeauboxen en presenteer je zelfgemaakte boek aan de gelukkige ontvanger.