Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
015 - 29 56 13

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Wegdromen bij mooie herinneringen

"Toen we eenmaal die briljante dieren spotten, vergat ik alle moeite die ik moest doen om stevig te blijven staan en begon mijn fotografenhart sneller te kloppen."

Marius van Pijpen

Marius is al ruim 30 jaar bezig met fotografie. Sinds 2008 is hij zijn eigen bedrijf begonnen met als doel (digitale) fotografie begrijpelijk te maken voor mensen. Hiernaast werkt Marius ook bij CEWE. Hier is hij verantwoordelijk voor de online trainingen, de fotostudio, evenementen en beurzen. Bekijk Marius zijn werk op www.me-dia.nl.

Een wintervakantie zit er momenteel misschien niet in, maar tijdens deze gekke tijden kun je wel lekker wegdromen bij de mooie herinneringen die je maakte tijdens vakanties. Zo beleefde ik prachtige momenten tijdens mijn laatste vakantie naar IJsland. Vlak voordat het coronavirus uitbrak, bracht ik – samen met mijn vrouw en een bevriend stel – vijf dagen door in dit schitterende land.

Een dik pak sneeuw

Het is even wennen aan een enorm pak sneeuw als je thuis amper een paar centimeters sneeuw kent in de winter, maar het is bovenal enorm genieten. We huurden een auto, zodat we de vrijheid hadden om te gaan en te staan waar we wilden. Al snel bleek dat de auto een defect had en als tegemoetkoming voor het ongemak kregen we een gratis upgrade naar een 4×4 auto. Dat bleek geen overbodige luxe te zijn. De wegen zijn goed, maar er ligt soms heel veel sneeuw wat het lastig maakt om controle over je auto te houden. Ik raad je dan ook zeker aan om voor een 4×4 te gaan wanneer je dit land met de auto gaat verkennen.

Van de gebaande paden

Waar veel toeristen besluiten om naar de Golden Circle te gaan, kozen wij ervoor om de andere kant op te gaan naar Vesturland. Deze streek ligt in het westen van IJsland. We hebben geen seconde spijt gehad van deze keuze; de natuur daar is schitterend en er zijn weinig toeristen. Geen dag was hetzelfde maar ze waren allemaal even mooi. Het weer was ook ieder dag anders. De ene dag was er een stormwind, de andere dag was het windstil met regen en er waren dagen dat we midden in een sneeuwstorm terecht kwamen. Juist die wisselingen in het weer maakten het prachtige landschap nog interessanter.

"We stonden om de haverklap stil omdat ieder nieuw vergezicht een foto waard was."

Engelengeduld

Mijn vrouw en vrienden moesten heel wat geduld opleveren om met mij op pad te gaan. We stonden om de haverklap stil omdat ieder nieuw vergezicht een foto waard was. Bij bezienswaardigheden moesten mijn reisgenoten nog net iets meer geduld hebben, want ik wilde wel die ene unieke en perfecte foto ervan maken. Zo maakte ik een foto van het zwarte kerkje midden in een storm – mijn muts waaide zelfs af. Gelukkig leverde het engelengeduld een mooi resultaat op en zijn de vrienden nog steeds goede vrienden.

TIP: Bedenk van te voren hoe je volgens jou de beste foto maakt van het beoogde onderwerp. Ik doe dat meestal als ik kom aanrijden, zoals bij het zwarte kerkje. Het vergt misschien wat oefening maar het werkt echt. Je zou dit ook thuis ter voorbereiding kunnen doen door de bezienswaardigheden op het internet op te zoeken.

Uitdagend IJsland

Fotograferen in IJsland bracht een aantal uitdagingen met zich mee. Zo zorgde de harde wind ervoor dat het water aan de kust heel ruig was en de golven op de rotsen sloegen. Prachtig om te zien, maar hierdoor moest ik wel behoorlijk puzzelen met de camera-instellingen. De golven die op de rotsen braken, zorgden voor fantastische ‘spray’ die hoog de lucht in vloog. Je wilt het liefst een heel korte sluitertijd gebruiken om dit natuurgeweld scherp op de foto te krijgen, maar met slecht weer is dat best lastig. Er is dan gewoonweg niet genoeg licht. In dat geval moet je dus grenzen opzoeken en keuzes maken: hoe kan ik een zo hoog mogelijke sluitertijd gebruiken met een hoog diafragmagetal voor veel scherptediepte en welke ISO-waarde kies ik?

Van alle foto’s die ik van de kust maakte, vond ik deze uiteindelijk het beste uit de verf komen. De sneeuwvlokken, die door de harde wind in streepjes veranderden op de foto, zorgen voor een bijzonder effect.

"De golven die op de rotsen braken, zorgden voor fantastische ‘spray’ die hoog de lucht in vloog."

TIP: Let met slecht weer op de lucht. Misschien zit er een gat in de wolken waar die ene zonnestraal doorheen komt die je precies nodig hebt voor je foto. Vergeet ook niet dat je tijdens de nabewerking nog het een en ander kunt aanpassen.

Tijdens een excursie op zee liep ik tegen een andere uitdaging aan. We wisten dat er in de wintertijd veel orka’s te zien zijn bij IJsland en deze indrukwekkende dieren wilden we natuurlijk niet missen. Het was windstil, maar toch bleek er een sterke deining te zijn die soms vijf meter hoog werd. Mijn evenwicht werd daardoor flink op de proef gesteld.

Toen we eenmaal die briljante dieren spotten, vergat ik alle moeite die ik moest doen om stevig te blijven staan en begon mijn fotografenhart sneller te kloppen. Naast een paar zeebenen raad ik het aan om een goede telelens mee te nemen. Speciaal voor deze trip nam ik een andere camera mee met een extra 100-400 mm telelens – een beetje gek ben ik wel. Zie hierboven één van de foto’s die ik nam tijdens de excursie.

TIP: Blijf alert op wat er allemaal om je heen te zien is. Er is zoveel moois te ontdekken in IJsland, maar het is de kunst om juist de unieke en verrassende momenten vast te leggen. Zo zag ik een groepje zwanen lopen in een prachtig, winters en verstild landschap – precies op het moment dat de zon heel even doorbrak tussen twee sneeuwstormen in. Typisch gevalletje auto stilzetten en fotograferen maar!

Tips voor fotograferen in de kou

  • Koop speciale handschoenen waarmee je goed kunt fotograferen. Dat is met blote handen maar heel even vol te houden. Ik had handschoenen waarmee ik het touchscreen van mijn camera kon blijven gebruiken – wat een uitkomst!

  • Bewaar je reserve accu’s op een warme plek. In de kou gaan accu’s namelijk veel minder lang mee. Ben je terug in je huisje of hotel? Check dan of ze vol zijn. Het is vervelend om de volgende dag tijdens het fotograferen te ontdekken dat je accu’s toch leeg zijn.

  • Gebruik een ouderwets hoteldouchekapje om je camera tegen regen en sneeuw te beschermen. Zo’n kapje past perfect om je camera en is een heel goedkope oplossing om je camera droog te houden. Doordat ze doorzichtig zijn kun je nog steeds goed door je lens kijken om de juiste camera-instellingen te kiezen.

  • Gelukkig zijn de nieuwste camera’s al meer (spat)waterdicht, maar het blijft oppassen.

  • Zorg dat je schoenen met grip aanhebt en extra zolen met spikes meeneemt voor het geval je op een spekgladde ondergrond staat te fotograferen.

Hopelijk kunnen we in de nabije toekomst weer van dit soort fantastische reizen maken. Voor nu genieten we lekker na van de mooie herinneringen die we maakten en ik hoop jullie ook!

Zin in nog zo’n winters verhaal? Lees dan de CEWE Story van Hans-Jurgen over zijn reis naar Siberië.

Samenvatting

Reizen zit er momenteel niet echt in, maar je kunt wel lekker wegdromen bij de mooie herinneringen die je maakte. Zo blikt Fotograaf en CEWE ontwerpsoftware-expert Marius van Pijpen terug op een prachtige reis naar IJsland. Hij vertelt over de bijzondere momenten die hij daar beleefde en hoe hij, ondanks het stormachtige weer, prachtige foto’s maakte.