Fotografeer elk land ter wereld

Een portret waarbij je in iemands ogen kan zien dat diegene een bijzonder leven heeft gehad, dat vind ik mooi.

Ontmoet de maker

Loek Carabain

Loek is huisfotograaf van het vleesbedrijf waar hij ook directeur-eigenaar van was. Door zijn werk bezoekt hij landen over de hele wereld. Dit geeft hem de mogelijkheid om veel te fotograferen. Reist hij niet voor zijn werk? Dan bezoekt hij zoveel mogelijk landen waar hij nog niet is geweest, tijdens zijn vakanties. Thuis heeft hij inmiddels een indrukwekkende verzameling aan fotoboeken van maar liefst 200 stuks.

Trans Siberië Express

Ik ben net terug van een trip met de Trans Siberië Express, een treinroute van Beijing naar Moskou. In achttien dagen reisde ik door China, Siberië, Mongolië en een groot deel door Rusland. Een prachtige route van maar liefst 8.000 kilometer. Ik kan het elke fotograaf aanraden. Het is zo bijzonder om die landen vanuit de trein aan je voorbij te zien razen. Je komt op plekken waar je anders niet zo snel naartoe zou gaan. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Kazan ook een enorm Kremlin hebben? Veel mensen doen drie maanden over zo’n lange reis, maar doordat we veel gebruik maakten van de nachttrein, konden we in achttien dagen ontzettend veel zien. Lekker efficiënt reizen dus. 

Tip: Reizen met de trein

Het is een enorme aanrader voor elke fotograaf. Het is zo bijzonder om al die landen voorbij te zien razen met de trein. Je komt op plekken waar je anders niet zo snel naartoe zou gaan.

Hoe het allemaal begon..

Nikon D300

ISO
200
Brandpunt
18mm
Sluitertijd
1.300sec
Diafragma
f/3.5
Flitser
Zonder flits
Afbeelding van vleesfabriek

Sinds mijn tiende fotografeer ik al, waardoor ik ruim vijftig ervaring heb. In het begin heb ik veel zelf uitgezocht. Gewoon door te doen. Pas later heb ik de Fotovakschool gedaan in Utrecht. Daar zat ik in een klas tussen fotografen en journalisten. Allemaal cursisten die er voor hun werk zaten. Ik zat er vooral uit interesse, omdat ik betere foto’s wilde maken voor mijzelf en mijn boeken. Maar ook de foto’s voor folders en magazines voor mijn bedrijf werden er beter van.

Naast mijn rol als directeur, vervulde ik jarenlang ook de rol van ‘huisfotograaf’ voor mijn eigen bedrijf. Ik vind het geweldig om de ‘reis’ te fotograferen die het vlees aflegt. Het is een bijzonder proces om te volgen – van boerderij tot eindproduct. Mijn werk geeft me bovendien de mogelijkheid om dit op verschillende plekken in de wereld te doen. Ik fotografeer nog altijd voor uiteenlopende vakbladen en magazines.

Op zoek naar bijzondere dieren

Veel reizen, de altijd wisselende tijdzones: dat vraagt fysiek nogal wat. Als je veel wilt reizen en van de wereld wilt zien, moet je vitaal blijven. Daarom loop ik  iedere zondag een halve marathon. Het houdt me fit en het zorgt ervoor dat ik kan doen wat ik het liefste doe: reizen en fotograferen.

Tip: Maak gebruik van de lokale kennis

Een goede lokale gids is waardevol voor een fotograaf. Hij vertelt je bijvoorbeeld precies in welke struik te zoeken om een kameleon te vinden.

Ik ben blij met mijn reisfoto’s van Madagaskar waar ik op reis was met mijn vrouw. We gingen, samen met een lokale gids, op zoek naar bijzondere dieren. Deze gids wist bijvoorbeeld precies te vertellen waar en onder welke struiken je moet zoeken naar een kameleon. Eerst zoek je uiteraard naar het juiste struikgewas en als er dan ook nog eens uitwerpselen onder liggen, dan weet je dat de kans op een kameleon erg groot is. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je zelf ook de signalen gaat herkennen.

Nikon D800

ISO
200
Brandpunt
160mm
Sluitertijd
1/160sec
Diafragma
f/3.2
Flitser
Geen flits
Nikon D800

ISO
720
Brandpunt
200mm
Sluitertijd
1/200sec
Diafragma
f/2.8
Flitser
Geen flits
Nikon D800

ISO
1000
Brandpunt
300mm
Sluitertijd
1/320 sec
Diafragma
f/2.8
Flitser
Zonder flits

Camera essentials voor op reis

Al jaren fotografeer ik met de beste DSLR’s i Digitale spiegelreflexcamera Bij een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) kijk je via een spiegel naar je onderwerp. Door de beeldsensor zie je na het nemen van de foto gelijk het resultaat op je display. Dit in tegenstelling tot oudere SLR's met fotorolletje. DSLR's worden ook wel gekenmerkt door de verwisselbare lens. Zo kun je een... Lees verder van Nikon gecombineerd met ED-objectieven. Ik vind het belangrijk om niet te veel lenzen mee op reis te nemen. Je moet wel mobiel blijven. Maar toch neem ik altijd twee camerabody’s mee, voor het geval één het laat afweten.

De lenzen i Lenzen Lenzen of objectieven zorgen ervoor dat het onderwerp op de beeldsensor wordt afgebeeld. Ze zijn er in alle soorten en maten; van groothoek- tot telelens. Zo bestaat er voor elke situatie wel een geschikte lens. Daarnaast kun je kiezen tussen prime-lenzen (met een vast brandpuntsafstand) of zoomlenzen. Lees verder die ik meeneem zijn de 55mm en 200mm objectieven van Nikon. Ander materiaal is vaak te zwaar om mee uit de hand te fotograferen, dus dan heb je een statief nodig. Persoonlijk vind ik dat gesleep maar onhandig. Als ik bij weinig licht een foto wil maken ga ik wel op zoek naar een object om mijn camera op te zetten. Dan kan ik alsnog een iets langere sluitertijd i Sluitertijd De sluitertijd geeft aan hoe lang er licht op de camerasensor valt en noemen we daarom ook wel belichtingstijd. Met deze instelling kun je de hoeveelheid licht in je foto regelen. Daarnaast kun je beweging in je foto creëren of de actie juist bevriezen. Lees verder gebruiken zonder dat er veel ruis in beeld komt.

Altijd klaar om te schieten

Hoe bijzonder en fascinerend de dieren in het buitenland ook zijn; thuis is het ook mooi. Ik woon in een prachtig groene omgeving in Drenthe en heb mijn apparatuur en materiaal altijd klaar staan voor de actie. We hebben veel eekhoorns en vogels in onze tuin; niet zelden zitten er bijzondere soorten tussen. Als ik zo’n beestje zie, wil ik ‘m direct vast kunnen leggen. Als je dan nog op zoek moet naar de juiste telelens i Telelens Een telelens is een objectief met een groot zoombereik. Hierdoor kun je onderwerpen die verder weg staan toch dichtbij halen. Telelenzen worden daarom veel gebruikt bij sport-, portret- en natuurfotografie. We spreken van een telelens wanneer deze een brandpuntsafstand heeft vanaf circa 70mm. Lees verder , dan mis je dikwijls je kans op een mooie foto. Daarom heb ik altijd een camera op een statief klaarstaan, zodat ik meteen kan fotograferen als de kans zich voordoet.

Ik heb altijd een camera op statief klaarstaan, zodat ik meteen kan fotograferen als de kans zich voordoet.

Loek Carabain

Wat maakt een foto tot een top foto?

Nikon D800

ISO
200
Brandpunt
70mm
Sluitertijd
400
Diafragma
f/10
Flitser
Zonder flits

Een echte topfoto vertelt een bijzonder verhaal. Ik wil mijn fantasie kunnen loslaten op een foto. Een close-up i Close-up Een close-up is een foto waarbij het gefotografeerde onderwerp dichtbij lijkt te zijn. Dit gebeurt door het inzoomen of door de camera dichtbij te plaatsen. Zo stuur je als fotograaf de blik van de kijker. Een close-up schept bovendien een gevoel van betrokkenheid bij de kijker, in tegenstelling tot een medium-shot of... Lees verder van een vogel kan technisch perfect gefotografeerd zijn, maar als het in scene is gezet, is voor mij de magie weg. Ik vind het verhaal dat de foto vertelt minstens zo belangrijk. Anders wordt het een kunstje.

Bij mij thuis in de gang hangt een drieluik aan de muur van een visser die zijn net uitgooit. Hij moet hard werken om zijn geld te verdienen. Iedere dag gooit hij zijn netten uit en iedere dag is het maar weer afwachten wat hij vangt. Wij kunnen ons bijna geen voorstelling maken van zijn leven. En juist dát zijn de mooie verhalen om vast te leggen. De echte top foto’s? Die maak je niet zo vaak. Dat zijn er misschien tien per jaar, de absolute toppers. Portretten waarbij je in iemands ogen kan zien dat diegene een bijzonder leven heeft gehad, dat vind ik mooi. Dat inspireert en drijft me.

Puur natuur

‘Puur natuur’, dat is vaak het centrale thema van mijn foto’s. Naast dat ik de natuur graag fotografeer en de pure verhalen wil vastleggen, bewerk ik mijn foto’s nauwelijks tot niet na. Hooguit een keer als er een spiegeling in de foto zit waar ik me aan stoor. Dan haal ik die er wel uit, maar dat gebeurt bijna nooit. Een foto moet gewoon in een keer goed zijn, klaar. En met een camerasnelheid van zeven beelden per seconde zit er meestal wel een goede foto bij.

Elk land ter wereld fotograferen, dát is mijn bucketlist.

Loek Carabain

Na ruim vijftig jaar fotograferen ben ik nog steeds enthousiast. Ik hang mijn camera dan ook nog lang niet aan de wilgen. Sterker nog: er is sinds kort zelfs een nieuw thema bij in de categorie ‘puur natuur’. Ik ben opa van drie kleindochters die ik nog vaak ga fotograferen. Daarnaast hoop ik natuurlijk nog een aantal mooie landen te mogen fotograferen. Want hoewel er al 200 fotoboeken in mijn kast staan, heb ik nog lang niet alle landen van de wereld gehad!

Samenvatting

Hij is al in vele uithoeken van de wereld geweest. Met zijn jarenlange fotografie ervaring heeft Loek Carabain al veel mooie foto’s gemaakt met bijzondere verhalen. Er zullen er nog vele volgen, want Loek heeft een bijzondere bucketlist; elk land ter wereld fotograferen.

Inspiratie opgedaan?

Maak dan nu je CEWE Fotoboek