Digitale fotografie: van nadeel naar voordeel

Zonde om te veel met je instellingen bezig te zijn. Fotograferen is kijken!

Ontmoet de maker

Ronnie Afman

Ronnie is freelance fotograaf. Dat doet hij naast zijn baan als tankwagenchauffeur. Als persfotograaf werkt hij onder andere voor de Ommelander Courant. Daarnaast reist hij veel waarbij fotograferen ook een centrale rol inneemt, met name in het teken van natuur en cultuur. Hij onderhoudt zijn eigen reiswebsite en exposeert regelmatig.

Jong geleerd, oud gedaan

Vijftien jaar oud was ik, toen ik met fotograferen begon. Ik was vrijwilliger bij een jongerencentrum waar ook regelmatig bandjes optraden. Dat vond ik leuk om te fotograferen, met mijn Minolta X300. En het ging me goed af. Op een gegeven moment vroeg een bestuurslid van het centrum of ik op zijn bruiloft wilde fotograferen. Dat was de opstap naar het serieuzere werk.

Uitbreiding van de specialismes

Aan het begin stonden mijn klussen nog veel in het teken van huwelijksfotografie. Met de digitalisering van de fotografie werd het maken van een trouwreportage gemakkelijker en daardoor toegankelijker voor veel andere fotografen. Daarom heb ik uitgebreid en ben ik mij rond 2005 ook gaan richten op andere vormen van fotografie. Naast trouw-, reis- en persfotografie, fotografeer ik ook graag sporters. Zo was ik ooit eens bij een wedstrijd van de professionele basketbalploeg uit Groningen, Donar. Een fanatieke fan die daar ook aanwezig was vroeg of hij foto’s van mij mocht kopen.

Canon EOS 1D Mark IV

ISO
800
Brandpunt
200 mm
Sluitertijd
1/640 sec
Diafragma
f/4
Canon EOS 1D X

ISO
1000
Brandpunt
213 mm
Sluitertijd
1/1600 sec
Diafragma
f/10
Canon EOS 1D Mark II

ISO
1000
Brandpunt
17 mm
Sluitertijd
1/6 sec
Diafragma
f/2.8

Fotoboeken als bijverdienste

Voor die fan heb ik meerdere foto’s in een boekje verwerkt. Dat bleek een goede uitbreiding op mijn klussen. Toen de plaatselijke voetbalploeg kampioen werd, heb ik ook een fotoboek ontworpen. Hierin stonden foto’s van het kampioenschap, close-ups i Close-up Een close-up is een foto waarbij het gefotografeerde onderwerp dichtbij lijkt te zijn. Dit gebeurt door het inzoomen of door de camera dichtbij te plaatsen. Zo stuur je als fotograaf de blik van de kijker. Een close-up schept bovendien een gevoel van betrokkenheid bij de kijker, in tegenstelling tot een medium-shot of... Lees verder van teamleden, maar ook foto’s die ik in de aanloop naar het kampioenschap al voor de Ommelander Courant had gemaakt. Samen met de sportverslagen uit deze krant, werd het een heel compleet fotoboek. Van het boek werden maar liefst 16 exemplaren verkocht.

Uit de hand gelopen

Ik maak en verkoop fotoboeken als mensen mij er naar vragen. Net als de fotografie is het een wat uit de hand gelopen hobby. Het afgelopen jaar heb ik 22 boeken verkocht. En toch zie ik het nog als bijbaantje. Ik hoef er niet perse veel aan te verdienen.

Het afgelopen jaar heb ik 22 boeken verkocht. En toch zie ik het nog als bijbaantje.

Ronnie Afman

Allround fotografie

Al twintig jaar fotografeer ik ook als persfotograaf. Altijd voor dezelfde regionale krant, de Ommelander Courant. Dat was ook de aanleiding voor mijn overstap op digitaal. De krant vond het toch wel makkelijk als ik mijn foto’s digitaal kon doorsturen. De persfotografie is samen met mijn reisfotografie een belangrijke rode draad in mijn fotografiecarrière. Ik maak veel reizen, samen met mijn broer. Die reizen bieden altijd een goede gelegenheid om veel te fotograferen en mezelf daarin te blijven ontwikkelen. Een mooi voorbeeld daarvan is de foto van het ‘longneck meisje’ die ik in Thailand heb gemaakt. Dat is een portretfoto waar ik trots op ben. Terwijl portretfotografie een tak van sport is binnen de fotografie die ik eigenlijk het minst leuk vind.

Reiservaringen overbrengen met foto’s

Voor mij staat reizen in het teken van natuur en cultuur.

Werkwijze

Canon EOS 1D Mark IV

ISO
400
Brandpunt
30 mm
Sluitertijd
1/200 sec
Diafragma
f/11
Voorbijrazend paard en de jockey

Verschillende soorten fotografie vragen ook om verschillende soorten instellingen. Op het voetbalveld bijvoorbeeld, gebruik ik graag een ISO i ISO ISO gaat over de lichtgevoeligheid van de sensor. Hoe gevoeliger de sensor voor is licht, hoe beter deze het licht kan ‘zien’, ook als er juist maar weinig licht is. De afkorting ISO komt van de organisatie die de waarden gestandaardiseerd heeft; Lees verder van 400 of 500 met een korte sluitertijd. i Sluitertijd De sluitertijd geeft aan hoe lang er licht op de camerasensor valt en noemen we daarom ook wel belichtingstijd. Met deze instelling kun je de hoeveelheid licht in je foto regelen. Daarnaast kun je beweging in je foto creëren of de actie juist bevriezen. Lees verder Dat leent zich goed voor actiefoto’s. Op de renbaan pas ik de instellingen weer aan als ik wil pannen. i Panning Panning is een techniek waarbij je bewegende onderwerpen volgt met de camera en daarbij een langere sluitertijd gebruikt. Hierdoor vervaagt de achtergrond. Dit benadrukt vervolgens het gevoel van snelheid en geeft een creatief effect aan je foto. In het Nederlands noemen we panning ook wel meetrekken. Lees verder Een foto van zo’n voorbijrazend paard en de jockey is zo op zijn mooist als deze slepend genomen wordt met de kenmerkende onscherpe bewogen achtergrond.

Natuurlijk heb je verstand nodig van de instellingen op je camera. Ik ken de instellingen omdat ik al ver voor het digitale tijdperk heb leren fotograferen. Maar verder probeer ik niet te veel bezig te zijn met de instellingen. Soms is het zonde om er te veel mee bezig te zijn en het moment te verliezen. Fotograferen is vooral kijken. Mijn uitgangspunt is goed kijken tot het juiste moment, dan vliegensvlug schieten. Daarom gebruik ik ook altijd de autofocus. i Autofocus Autofocus, meestal afgekort met AF, is het automatisch scherpstellen door de camera. Zodra je op de ontspanknop drukt, stelt de camera scherp op de focuspunten. Hoe je camera dat doet hangt af van het type camera en je instellingen. Kies 'One-shot AF' voor stilstaande onderwerpen of 'AI Servo AF' voor... Lees verder

Digitaal nabewerken maakt fotograferen een stuk makkelijker, hoewel ik ook dit probeer te vermijden. Neem als uitgangspunt dat je foto direct goed is, dan kan je nabewerking altijd nog gebruiken om hem nóg beter te maken.

Tip: Voor de beginnende fotograaf

Experimenteer met je ISO-waarde, dan zie je al gauw verschil in de belichting van je foto.

Serieuze zaken

Een uit de hand gelopen hobby vraagt wel om serieus gereedschap. Ik werk met een Canon 1DX. Sowieso ben ik een Canon-fan. Het was daarom ook verrassend dat ik kort geleden al na tien minuten testen toch de winkel uitliep met een Tamron lens, een 150-600mm telezoom. Voor de sportfotografie gebruik ik een 70-200mm. Een statief probeer ik te vermijden, hoewel ik er niet altijd helemaal aan ontkom. Vooral bij ver zoomen.

De kwaliteit van de beschikbare fotoapparatuur wordt steeds beter. De digitalisering die mij veertien jaar geleden dwong me te verbreden, heeft dus ook een boel voordelen. Bijvoorbeeld het kunnen aanbieden van fotoboeken en de snelheid waarmee de kwaliteit van lenzen i Lenzen Lenzen of objectieven zorgen ervoor dat het onderwerp op de beeldsensor wordt afgebeeld. Ze zijn er in alle soorten en maten; van groothoek- tot telelens. Zo bestaat er voor elke situatie wel een geschikte lens. Daarnaast kun je kiezen tussen prime-lenzen (met een vast brandpuntsafstand) of zoomlenzen. Lees verder en camera’s verbetert.

Samenvatting

In het analoge tijdperk begon Ronnie Afman als vijftienjarige zijn fotohobby in een lokaal jongerencentrum. Via een huwelijksreportage rolde hij de betaalde klussen in. De digitalisering zorgde voor meer concurrentie en verbreding van zijn klussen. Ronnie verdient ook aan het maken en verkopen van fotoboeken met zijn foto’s. Hij werkt het liefst zoveel mogelijk op gevoel. Nabewerking gebruikt hij alleen waar echt nodig. Uiteindelijk heeft de digitalisering hem vooral voordelen opgeleverd.

Inspiratie opgedaan?

Maak dan nu je CEWE Fotoboek