Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
015 - 29 56 13

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Reis naar het Noorderlicht

"Ik zag een ‘show’ zoals je die normaal gesproken alleen in films ziet."

Marius van Pijpen

Marius is al ruim 30 jaar bezig met fotografie. Sinds 2008 is hij zijn eigen bedrijf begonnen met als doel (digitale) fotografie begrijpelijk te maken voor mensen. Hiernaast werkt Marius ook bij CEWE. Hier is hij verantwoordelijk voor de online trainingen, de fotostudio, evenementen en beurzen. Bekijk Marius zijn werk op www.me-dia.nl.

Het Noorderlicht stond al enige tijd op mijn bucketlist. Net als veel andere mensen wilde ik dat bijzondere natuurverschijnsel maar al te graag met mijn eigen ogen én cameralenzen aanschouwen. En nu was het eindelijk zover: ik ging dit prachtige groene natuurwonder aanschouwen.

Tromsø

Tromsø in Noorwegen is de uitgelezen uitvalsbasis voor je Noorderlichtreis. Hier vind je talloze aanbieders van excursies naar het Noorderlicht. Niet voor niets wordt Tromsø ook wel de ‘Noorderlicht hoofdstad’ van de wereld genoemd. De vliegverbindingen er naartoe zijn goed en hoewel er helaas geen directe vlucht vanaf Amsterdam naar deze bijzondere stad gaat, is de totale reistijd met een overstap in Oslo heel goed te doen.

Regel een excursie

Heb jij het Noorderlicht ook op je bucketlist staan, dan raad ik je aan om je excursie te boeken voordat je op reis gaat. Ter plekke valt uiteraard ook nog van alles te regelen, maar logischerwijs zijn de excursies zeer gewild.

Tip: Boek je excursie van tevoren

Door vooraf te boeken, voorkom je teleurstellingen en ben je verzekerd van een plekje.

Vijf dagen winterwonderland

Hoewel we vooral voor het Noorderlicht naar Tromsø waren gekomen, maakten we ook goed gebruik van de andere winteractiviteiten. We hadden genoeg tijd om Tromsø zelf te mogen ontdekken. Een stad waar voldoende te zien, te doen en te beleven valt. Later die week bleek dat goed van pas te komen. We zouden een roadtrip maken met een huurauto, maar dit werd ons ten zeerste afgeraden vanwege het noodweer dat op komst was. We besloten in de stad te blijven en bezochten die dag een museum. Gelukkig hadden we tijdens de andere dagen wél goede weersomstandigheden.

Huskysafari

Op eigen houtje had ik een huskytocht geregeld. Dat was erg bijzonder om mee te maken. De man met wie ik had afgesproken vertelde mij dat hij ook races deed met de sledehonden. Bij aankomst gingen de honden dan ook behoorlijk tekeer, uit enthousiasme welteverstaan. Ze konden niet wachten om op pad te gaan. Het was die dag ijskoud. Overdag was de temperatuur rond de twintig graden onder nul. Maar voor de sledehonden waren dit perfecte omstandigheden. De tocht door het Noorse landschap, die bijna de hele dag duurde, was prachtig. Het enige wat je hoorde was het glijden van de slee door de sneeuw en het gehijg van de honden. Zo had ik alle tijd om het uitzicht te bewonderen.

"Ik heb echt genoten van de Noorse wildernis."

Eindelijk is het zover

Toch kwamen we natuurlijk voornamelijk voor het grote natuurwonder. Toen we in de bus naar het basiskamp stapten, was iedereen dan ook dolenthousiast. We reden naar het basiskamp waar we die avond de meeste kans hadden om het Noorderlicht te zien. Tijdens de anderhalf uur durende busrit werd er van alles uitgelegd over het land, de streek en natuurlijk het Noorderlicht. Allesbehalve vervelend!

Eenmaal aangekomen op locatie bleek dat we veel geluk hadden. Het was windstil en de lucht was schoon met slechts een paar wolken. En alsof dat nog niet genoeg was bevonden we ons in een schitterende omgeving. De organisatie had twee tenten (Lavvu’s) neergezet met daarvoor een gezellig kampvuur en het pad van kaarsen maakte de sfeer compleet.

Als rasechte fotografen merkten we die gezelligheid slechts met een schuin oog op, want we hadden het druk: het statief moest worden opgezet en de camera voorbereid. Vervolgens begon het wachten.

Groen licht op de gevoelige plaat

Door de volle maan was er genoeg te fotograferen Gelukkig duurde het wachten niet lang: het Noorderlicht liet zich al snel zien. Eerst waren het wat losse flarden, maar al heel gauw zagen we mooie slierten groen licht aan de hemel. De zichtbaarheid gaat echter ook in golven en de intensiteit van het licht wisselt continu.

De camera’s maakten overuren. Ik was continu bezig met het zoeken naar de mooiste compositie en experimenteerde veel met mijn instellingen. Zelf koos ik voor een groothoeklens met een groot diafragma (klein f-getal, red.). Zo komt er veel licht binnen op de camerasensor. Daarna is vooral zoeken naar de juiste balans tussen sluitertijd en ISO. Dit is echt een kwestie van uitproberen.

Door de volle maan was er genoeg te fotograferen, ook op de momenten dat het Noorderlicht zich rustig hield. En hoewel we op die momenten niet bewust bezig waren met het Noorderlicht, bleek later, bij het bekijken van de foto’s, dat ook daar het Noorderlicht op stond. Dat hadden we op dat moment helemaal niet gezien. Een aangename verrassing.

Tip: Stel handmatig scherp

Door de duisternis weet je camera niet waar het op moet focussen. Autofocus werkt dan ook zelden in het donker.

Een ongekend lichtspektakel

Alsof het allemaal nog niet genoeg was, werden we op het einde van de avond getrakteerd op een ongekend mooi lichtspektakel: een dansend Noorderlicht. Een ‘show’ zoals je die normaal gesproken alleen op televisie ziet. Het grote verschil: we zagen het nu met onze eigen ogen! En dat maakte het zo ontzettend bijzonder. Van alle kanten kwam het licht op en je zag het als het ware ‘geschreven’ worden in de lucht. Wat een onvergetelijke ervaring!

Zijn de foto’s gelukt..?

Natuurlijk ben je als fotograaf na de trip nog maar met één ding bezig: dat spannende moment waarop je ontdekt of de foto’s echt gelukt zijn en of ze zo mooi zijn geworden als je had gehoopt. Ik kan gelukkig volmondig ‘ja’ zeggen.

Na afloop heb ik meteen een fotoboek gemaakt. Dat doe ik na iedere reis die ik maak. Ik vind het heerlijk om eens in de zoveel tijd terug te kijken op zulke mooie momenten. In het voorjaar ga ik weer op reis naar het Noorderlicht. Deze keer naar IJsland. Hopelijk wordt ik dan weer getrakteerd op zo’n prachtig lichtspektakel.

Samenvatting

Marius had jarenlang de wens om het Noorderlicht te zien én te fotograferen. Daarom reisde hij in februari af naar Tromsø, Noorwegen. Deze stad vormt de ideale uitvalsbasis voor excursies door de Noorse wildernis. Hier heeft Marius dan ook goed gebruik van gemaakt. Maar het hoogtepunt van de trip was toch echt wel de Noorderlicht show. Om dat lichtspektakel met eigen ogen te zien, was een unieke ervaring.