Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
015 - 29 56 13

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Het verhaal achter een foto maakt ‘m nog mooier

"Mijn foto is gelukt als ik een bepaald gevoel over weet te brengen op een ander."

Dan Dennis Obido

De in Nederland woonachtige Filipijn Dan Dennis werkt zijn hele leven al met beeld. Zo ontwierp hij voor een eerdere baan visuals voor grote, reclame LED-schermen. Ook naast zijn werk speelt beeld een belangrijke rol. Zo is fotografie een grote passie van hem. Dan Dennis woont en werkt sinds 2011 in Nederland en is druk bezig om het Nederlandse burgerschap te behalen. Zijn camera neemt hij overal mee naartoe. Niet alleen op reis maar ook als hij ‘s ochtends naar zijn werk fietst. Juist dan schiet hij prachtige plaatjes met de mooiste lichtinvallen. In 2019 won Dan Dennis de CEWE Photo Challenge.

Van de Filipijnen naar Nederland

In 2006 verliet ik de Filipijnen vanwege werk. Ik ging toen niet direct naar Nederland, maar werkte eerst in het Midden-Oosten. Sinds 2011 werk en woon ik met veel plezier in Nederland. Ik ben hier terechtgekomen door een collega van mij. Die werkte destijds al in Nederland en vertelde mij dat ze op zoek waren naar een nieuwe designer. Zo ben ik eerst bij Temporary Works Design BV gaan werken. Sinds 2018 werk ik voor de multinational Van Oord Offshore Wind als Senior CAD Engineer. Ik ontwerp daar mechanische structuren voor windmolens. Naast mijn werk, investeer ik veel tijd in mijn twee hobby’s fietsen en fotografie. Daar vertel ik graag meer over.

Grote voorliefde en passie voor fotografie

Beelden vastleggen zit diep in mij geworteld. Voordat ik fotografie ontdekte maakte ik olieschilderijen. In 1998 begon ik met analoge fotografie. Ik kocht toen mijn eerste camera, een Kodak. Ik schilderde altijd al landschappen. Het idee dat je met veel minder moeite een beeld op artistieke wijze kunt vastleggen, trok mij aan. Sindsdien schilder ik eigenlijk nooit meer. Ik fotografeer ook graag architectuur, maar dan wel net vanuit een ander oogpunt dan de meeste fotografen. Naast landschaps- en architectuurfotografie houd ik ook van straatfotografie. Ik leg graag momenten vast uit het leven van andere mensen. Hierdoor word ik namelijk uit mijn eigen ‘bubbel’ gehaald.

"Ik jaag op het licht, zeg ik altijd. Het geeft je de kans om unieke foto’s te maken, licht valt namelijk altijd anders."

Beelden vastleggen vanuit een uniek perspectief

Er zijn heel veel fotografen die prachtige foto’s maken. Om me te onderscheiden, probeer ik altijd vanuit een ander perspectief naar een situatie te kijken. Zo zette ik de welbekende Erasmusbrug op de foto op een manier die ik zelf nog niet eerder had gezien. Door mijn unieke perspectief hoop ik anderen te inspireren en te enthousiasmeren. Mijn foto is gelukt als ik een bepaald gevoel over weet te brengen op een ander. Het belangrijkste van een foto? Het licht. Ik jaag op het licht, zeg ik altijd. Het geeft je de kans om unieke foto’s te maken, licht valt namelijk altijd anders. Zonder licht en schaduw vind ik een foto niet interessant.

Ik ga graag een challenge aan

Ik haal veel plezier uit fotografie, maar ik vind het ook fijn om te weten of anderen mijn werk waarderen. Daarom doe ik regelmatig mee aan een fotowedstrijd. Zo kwam ik in 2017 in de finale terecht van de Fotowedstrijd Rotterdam en is een van mijn andere foto’s gebruikt voor de National Geographic kalender. Daar ben ik wel trots op! Ik deed in 2017 en 2018 al mee aan de CEWE Photo Challenge. Toen werden mijn foto’s niet genomineerd, maar daar kwam in 2019 verandering in. Tot mijn grote verbazing won ik de challenge. Tijdens de prijsuitreiking was ik bijna van plan om weer naar huis te gaan, omdat ik de concurrentie heel sterk vond en het een gewonnen race leek. Alle deelnemers hadden prachtige landschapsfoto’s gemaakt en mijn foto was de enige die in portretstand geschoten was. Ik was zelfs een beetje nerveus, omdat ik meedeed aan een Nederlandse wedstrijd en nog niet eens het Nederlandse burgerschap had. Ik ben heel dankbaar dat ik de eerste prijs in ontvangst mocht nemen!

"Tijdens de prijsuitreiking was ik bijna van plan om weer naar huis te gaan, omdat ik de concurrentie heel sterk vond en het een gewonnen race leek."

Ik daag mijzelf ook graag op een andere manier uit. Zo ben ik momenteel bezig met een persoonlijk project waarbij ik nieuwe en de meest bekende stations in Nederland fotografeer. De architectuur vind ik erg mooi en leg ik met plezier vanuit mijn eigen perspectief op beeld vast.

Een bijzonder verhaal achter de foto

Voor mij speelt de context van de foto een belangrijke rol. Het verhaal erachter maakt een foto nog specialer. Dat geldt ook voor de foto waarmee ik de CEWE Photo Challenge won. Die is gemaakt bij de grachten van Amsterdam. Het stond helemaal niet op de planning om die dag naar Amsterdam te gaan. Ik was daar vanwege de uitvaart van een goede vriend van mij. Hij was degene die mij een hele tijd geleden rondleidde in deze prachtige stad. Ik heb de foto genomen na de uitvaart, toen ik samen met een vriend een wandeling maakte om alles even te laten bezinken. We bleven stilstaan op een brug om naar alle activiteit op het water te kijken. Terwijl we daar stonden, schoten er steeds lichtstralen heen en weer tussen de donkere wolken door. De lucht betrok steeds meer en ik wilde het moment vastleggen waarop het mooie licht de gebouwen verderop zou raken. Dat lukte en precies op dat moment vloog er, als kers op de taart, een vliegtuig over.

In zijn totaliteit is het een heel bijzondere foto geworden. Ik stuurde de foto heel last minute in voor de CEWE Photo Challenge. Ik weet zeker dat de vriend, waar ik helaas afscheid van moest nemen, heel trots was geweest. Iedere keer dat ik deze foto zie, denk ik niet aan het verdriet, maar aan alle mooie herinneringen die ik aan hem heb.

Samenvatting

Dan Dennis werkt zijn hele leven al met beeld. Vroeger schilderde hij landschappen. Later koos hij ervoor om diezelfde landschappen met fotografie vast te leggen. Voor zijn werk heeft hij in verschillende landen gewerkt. Sinds 2011 woont en werkt hij in Nederland. Dan Dennis heeft een voorliefde voor architectuur-, landschaps- en straatfotografie en wil anderen verrassen met zijn unieke perspectief. Bovendien speelt hij graag met licht en schaduw. Hij vindt het fijn om te achterhalen of anderen zijn werk waarderen. Daarom deed hij onder andere de afgelopen jaren mee aan de CEWE Photo Challenge in. Afgelopen jaar was hij de winnaar. Achter zijn winnende foto zit een heel bijzonder verhaal.