Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
015 - 29 56 13

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Eersteklas treinfoto levert de derde prijs op

"Ik kan ontzettend genieten van al het moois in Nederland."

Mary Stomph

Mary gaat, nu ze met pensioen is, bijna dagelijks op pad met haar camera. Met haar fiets komt ze op de mooiste plekken in Nederland terecht. Daarnaast gaat ze regelmatig een dagje weg met haar zus, foto’s maken en lekker lunchen. Mary won de derde prijs met de CEWE Photo Challenge van 2019 (met dank aan Yvonne die besloot de foto in te zenden).

Een heerlijke herfstdag

De herfstfoto met de passerende trein is gemaakt tijdens een wandeling bij landgoed Nijenburg, vlakbij Alkmaar en Heiloo. Ik was er al vaker geweest en kende dit gebied dus goed. Ik maak graag natuurfoto’s. Zo ook op deze mooie oktoberdag. Het was heerlijk herfstweer, de zon scheen door de bomen en de bladeren veranderden net van kleur. Samen met mijn zus besloten we met onze camera’s op pad te gaan. We wisten namelijk dat er pruikzwammen in dit natuurgebied te vinden waren. Deze bijzondere paddenstoel wilde ik dolgraag nog eens vastleggen met mijn macrolens. Na het fotograferen van verschillende paddenstoelen kwamen we langs de laan waar de winnende foto is gemaakt.

Pruikzwam

Foto met voorbedachte rade

De oranje herfstbladeren en symmetrie van de laan zorgden voor een mooi kader. Ik mistte alleen nog een centraal onderwerp in de foto. Ruim een jaar eerder had ik deze laan al eens gefotografeerd met een fietser die door het kader fietste. Nu kwam ik op het idee om een voorbijrijdende trein centraal te stellen. Daarom zette ik snel mijn camera op statief, bedacht de compositie en het lage perspectief en stelde mijn camera in.

Fietser in het bos (zelfde locatie als de winnende foto)

Ik koos voor diafragma f/10, omdat ik alles scherp ik beeld wilde hebben. Om de snelheid van de trein te benadrukken, koos ik een sluitertijd van 1/20 seconde. Door deze relatief lange sluitertijd komt de beweging mooi naar voren. Door alle bomen was het geheel wel wat donker. Daarom was ISO -400 nodig voor een goede belichting. Nu was het een kwestie van wachten op de trein. Na een paar minuten raasde de trein voorbij en hoefde ik alleen nog maar de foto te maken.

Prijswinnende foto CEWE Photo Challenge 2019

CEWE Photo Challenge 2019

Al sinds de eerste CEWE Photo Challenge doe ik elk jaar mee. Samen met mijn zus zoek ik dan foto’s uit die we het inzenden waard vinden. Dit werkt makkelijk omdat we ook vaak samen op pad gaan om te fotograferen. Zelf had ik dit jaar een selectie gemaakt waar deze foto eigenlijk niet in zat. Mijn zus Yvonne vond deze foto juist echter heel goed bij het thema passen. Daarom vroeg ze of zij hem mocht inzenden. Ik vond dat goed, dus zo geschiedde.

Prijswinnaar Mary op rechts

Inmiddels ben ik nu al meerdere keren genomineerd voor de CEWE Photo Challenge. Die nominaties zag ik altijd al als een hele eer. Er zijn tegenwoordig jaarlijks honderdvijftig genomineerden, uit vele duizenden inzendingen. Toch hoop je natuurlijk dat je foto in de uiteindelijke Top-10 komt. Ook in 2019 werd één van mijn foto’s genomineerd. Samen met mijn zus reisde ik af naar Corpus, waar de prijsuitreiking plaatsvond. Zoals ieder jaar was het weer een mooie gelegenheid. Het hoogtepunt voor velen was natuurlijk de bekendmaking van de prijswinnende foto’s. Deze werd dan ook in spanning gevolgd. Toen de winnaars van de tiende tot de vijfde prijs bekend waren, kreeg ik er steeds minder vertrouwen in dat ik tot één van de winnaars behoorde. Even later hoorde ik dat mijn foto met de derde prijs werd beloond. Ik stond echt perplex. Wat een fantastische verrassing!

Onstuimig weer op komst

Made in Holland

Made in Holland

Het thema van de CEWE Photo Challenge dit jaar was ‘Made in Holland’. Met dit thema voel ik me sowieso erg vertrouwd. Ik kan ontzettend genieten van al het moois in Nederland. Of het nou gaat om de Waddeneilanden of een marktplein: ik leg het met veel plezier vast met mijn fotocamera. Fotografie op zichzelf is erg leuk, maar het biedt nog veel meer voordelen voor mij. Het is ook echt een sociale bezigheid. Vaak kom je mensen met dezelfde hobby tegen. Een gezellig praatje is dan zo gemaakt. Daarnaast is het ook fijn er even op uit te gaan. Lekker fietsen in de buitenlucht, op zoek naar mooie fotografieonderwerpen.

Foto´s cadeau geven

Mijn (klein)kinderen heb ik ook graag voor mijn lens. Gelukkig vinden zij dit ook erg leuk. Een paar jaar terug ben ik begonnen met het geven van verjaardagskaarten met hun eigen foto erop. Dat vinden ze zo leuk, dat ze nu zeggen: ‘Je hoeft niets mee te nemen, als ik maar een kaartje krijg.’ Dat is toch mooi? Zulke wenskaarten zijn heel persoonlijk en daardoor ontzettend leuk om te krijgen.

Portret van kleindochter

"Anderen een plezier doen met je foto’s vind ik het mooiste van fotografie."

Nu ik gepensioneerd ben ga ik zomers vrijwel dagelijks op pad met mijn camera. In de winter doe ik dit iets minder, dan probeer ik minimaal één keer per week op pad te gaan. Dat zorgt ervoor dat ik behoorlijk veel foto’s heb. Het is natuurlijk zonde om daar niks mee te doen. Naast de fotocadeaus, laat ik regelmatig mijn foto’s op groot formaat printen. Deze hangen niet alleen thuis, maar inmiddels ook in de gang van ons appartementencomplex. Deze wissel ik elk seizoen. Zo hangt er altijd een seizoensgebonden fotoserie aan de muur. Niet alleen ikzelf, maar ook de buren zijn erg blij met deze wanddecoratie in de gang.

Samenvatting

Mary gaat zo vaak mogelijk met haar camera op pad. Ze pakt de fiets of rijd samen met haar zus Yvonne naar een fotogenieke locatie. Dat laatste was ook het geval bij haar prijswinnende herfstfoto. Mary won de derde prijs met de CEWE Photo Challenge van 2019 (met dank aan Yvonne die besloot de foto in te zenden). Het mooiste aan fotografie? Anderen blij kunnen maken met je foto’s. Dat geeft Mary ontzettend veel voldoening.