Orderstatus
Dagelijks bereikbaar op:
015 - 29 56 13

Mijn account

Meld je aan met je inloggegevens of maak een nieuw account aan
Als je uitlogt, worden om veiligheidsredenen alle niet-opgeslagen projecten en je winkelwagen verwijderd.

Fotografietips

Jong talent

Interview met Sem (12)

In eigen land zijn er tal van mogelijkheden om wilde dieren te fotograferen. Dat heeft de zeer jonge en talentvolle Sem (12) geweten. Hij stond oog in oog met één van de meest indrukwekkende dieren in de Lage Landen: de wolf.

Dat Sem talent heeft, blijkt wel. Hij heeft als jonge fotograaf al twee prijzen in de wacht gesleept met zijn foto’s. Waarvan eentje zelfs bij een National Geographic Junior fotowedstrijd. Zeer begrijpelijk als je kijkt naar wat voor foto’s de jonge fotograaf al gemaakt heeft. En volgens hem smaakt het zeker naar meer.

De jonge fotograaf Sem sleepte al twee prijzen in de wacht foto’s.

Al heel lang op zoek naar de wolf

Sinds de wolf weer terug is in de Lage Landen stond deze hoog op het verlanglijstje van Sem: “Eigenlijk vanaf het moment dat ik hoorde dat het dier weer in hier te vinden was, ben ik op zoek gegaan. Ik vind het zelf een heel mooi dier en sindsdien was het voor mij wel een doel om de wolf te fotograferen.”

Om dat doel te bereiken, heeft hij veel tijd gespendeerd in de natuur, want een wolf loop je natuurlijk niet zomaar tegen het lijf. Het zijn vrij schuwe dieren. “Ik heb vaak gezocht naar sporen van de wolf, totdat ik het dier eindelijk een keer zag. Van tevoren had ik al wel nagedacht over de compositie, maar toen het zover was, was ik bang dat de wolf snel weg zou lopen en het moment voorbij zou zijn. Gelukkig bleef hij even staan. Lang genoeg om foto’s te maken, voordat hij langzaam weer in de verte verdween.”

Sinds de wolf weer terug is in de Lage Landen stond deze hoog op het verlanglijstje van Sem.

‘Fotograaf opa’

De liefde voor fotografie is een beetje ontstaan door een andere hobby: “Wij hebben een Mini Cooper, daar gingen we mee toeren. Dit deden we vaak samen met andere Minibezitters. Dan reden we met een hele rij Mini’s achter elkaar.

Dat zag er ontzettend cool uit en dat wilde ik natuurlijk graag vastleggen. Destijds heb ik mijn oma om een camera gevraagd.” Maar de liefde voor fotografie zat daarvoor al in de familie, want de opa van Sem was ook fotograaf: “Mijn opa is helaas al overleden. Hij was vroeger fotograaf en had dus veel camera’s. Zo is mijn fotografieavontuur een beetje begonnen.”

“Mijn opa is helaas al overleden, maar ook hij was vroeger fotograaf en had dus veel camera’s. Zo is mijn fotografieavontuur een beetje begonnen.”

Kracht van de foto behouden

Als Sem foto’s bewerkt, wil hij ze zo natuurlijk mogelijk proberen te houden. “Ik maak mijn foto’s altijd in RAW-formaat. Zo kan ik de kleuren en de belichting makkelijk aanpassen om de foto’s iets meer kracht te geven. Eigenlijk probeer ik de foto’s zo te bewerken dat het net is alsof je door de lens kijkt en dat moment ziet.”

Jong geleerd, oud gedaan

Sem is nog jong en leert zelf ook nog elke dag bij. Maar omdat je nooit te oud bent om te leren, heeft hij nog een paar waardevolle tips. “Ga goed voorbereid op pad. Het handigste is als je van tevoren voor jezelf hebt bepaald vanuit welke hoek je een dier wil vastleggen. Denk bijvoorbeeld aan laag of hoog, en de plaats van het dier.”

Dromen en doelen

Als je aan Sem vraag of hij wensen heeft om iets op de foto te zetten, is er toch wel een diertje dat eruit springt. “Mijn wens is om de adder op de foto te zetten. Vanwege de kleuren van het dier en de intense rode ogen.”

“Volgens mij is de adder ook één van de meest zeldzame slangen in Vlaanderen en Nederland, dus dat maakt het een leuke uitdaging. Dat lijkt me nog wel heel cool.”