Hoe maak je een timelapse?

Een timelapse is de ideale manier om effecten zichtbaar te maken die normaal gesproken te traag verlopen om ze te kunnen waarnemen. Denk aan de verandering van jaargetijden of het groeien van een bloem. Eigenlijk is een timelapse niets meer dan een grote verzameling foto’s die als een film snel achter elkaar worden afgespeeld. In dit blog lees je hoe je zelf een timelapse kunt maken.

Read More

Fotografie is kunst en kunst kun je fotograferen

Bij kunst denk je misschien al snel aan beelden of schilderijen. Maar wist je dat fotografie ook een vorm van kunst is? Net als in andere kunstvormen kun je je in fotografie helemaal verliezen: als maker, maar zeker ook als aanschouwer. Denk aan foto-exposities en hoe geboeid mensen naar de foto’s kijken. Het ene fotokunstwerk is mooier dan de ander, maar allemaal vertellen ze een eigen verhaal. Als fotograaf wil je een foto gewoon soms schieten om het moment vast te leggen. Maar op andere…

Read More

Unieke fotolocaties: de Biesbosch

Eens in de tijd licht CEWE de mooiste fotogebieden of -locaties uit. Deze keer pakken we onze biezen en gaan we naar de Biesbosch: een uniek gebied met een rijke flora en fauna. Door het verschil in het getij van de Biesbosch, ziet het gebied er niet altijd hetzelfde uit en verandert het landschap nog telkens.

Read More

Dikke tip: ga deze winter op stedentrip!

Oh, wat zijn we er weer aan toe. Even lekker bijkomen tijdens de winterdagen. Met de feestdagen nog in het vooruitzicht, lijkt het alsof het jaar lang duurt. Toch is het alweer bijna november. Dan begint de voorpret voor de feestdagen weer. Lekker luisteren naar kersthits, koude winterdagen en warme chocolademelk bij de haard. Helemaal lekker in de winter? Een stedentrip! Hieronder drie tips voor leuke winterse stedentrips.

Read More

Compositieregel uitgelicht: regel van derden en gulden snede

Compositieregels helpen ons om een beeld volgens een bepaalde indeling te ordenen; ze zorgen ervoor dat de foto ‘kloppend’ is. Bewust, of onbewust houd ook jij hier rekening mee. We maken bijvoorbeeld zelden een strandfoto waarbij we enkel een klein lijntje zee en voor de rest strand fotograferen. Veel gebruikelijker is om een juiste verhouding aan te brengen tussen zand, zee en lucht. Op deze manier gebruiken we compositieregels voor onze foto’s. Hieronder lichten we de compositieregel van de…

Read More

Compositieregel uitgelicht: gebruik de lijnen en diagonalen

Compositieregels helpen ons om een beeld volgens een bepaalde indeling te ordenen; ze zorgen ervoor dat de foto ‘kloppend’ is. Bewust, of onbewust houd ook jij hier rekening mee. We maken bijvoorbeeld zelden een strandfoto waarbij we enkel een klein lijntje zee en voor de rest strand fotograferen. Veel gebruikelijker is om een juiste verhouding aan te brengen tussen zand, zee en lucht. Op deze manier gebruiken we compositieregels voor onze foto’s. Hieronder lichten we de compositieregel van de…

Read More

Niet is wat het lijkt! Zo fotografeer je optische illusie

Ons brein houdt ons maar al te graag voor de gek. Neem bijvoorbeeld eens de kunstwerken van Escher. De schilderijen spelen met je brein, door de  trappen in de tekening bijvoorbeeld niet naar boven, maar opzij te laten lopen. Er klopt iets niet. Zo zijn er natuurlijk tal van tekenaars die je op deze manier kunnen “bedriegen”. Ook met fotografie kun je hetzelfde effect creëren. Hieronder voorbeelden van optisch bedrog met fotografie.

Read More

Macrofotografie: hoe zat het ook alweer?

Macrofotografie is een goede manier om details vast te leggen met je fototoestel. Maar hoe werkt het? Welke details fotografeer je en bovenal: waar let je op tijdens het fotograferen van details? Dat lees je in onderstaand blog over macrofotografie!

Read More

Winnaars CEWE Photo Awards 2018

Afgelopen zondag vond de uitreiking van de CEWE Photo Awards 2018 plaats in de Plantentuin van Meise. Dit zijn ze dan, de absolute winnaars van 2018:

Read More

Fotograferen door glas: zeker niet onmogelijk

Je kent het wel. Een prachtig fotomomentje achter het glas, je pakt snel je camera en schiet er lekker op los. Later, wanneer je de foto’s terugkijkt, zie je het. Een lelijke reflectie op het glas verpest de foto. Jammer, maar met onderstaande tips voorkom je het de volgende keer! Ideaal voor het fotograferen van de onderwaterwereld in een dierenpark, vanuit een hoog gebouw zonder te openen ramen of voor als je iets wilt fotograferen in een winkeletalage.

Read More

Tien mooie herfstbossen in België en Nederland

Nog een weekje slapen en dan start de astronomische herfst! Volgens de weerkundigen is de herfst echter al een tijdje aan de gang; zij rekenen 1 september als de start van de herfst. Toch is de astronomische definitie het meest gebruikelijk. De natuur houdt in ieder geval geen rekening met kalenders en gaat, ongeacht de datum, haar eigen gang. Inmiddels is de natuur al ver genoeg voor wat mooie herfstfoto’s. Plan daarom snel een aantal uurtjes in voor een mooie herfstwandeling en het schieten…

Read More

De heide bloeit! Waar let je op bij het fotograferen van heidevelden?

De heide bloeit! Ondanks de droogte, zijn er gelukkig grote delen van de heide bespaard gebleven. Dit prachtige natuurfenomeen is een lust voor het oog, brengt voldoende redenen voor een wandeling en is bovendien prachtig om te fotograferen. In dit blog lees je wat heide zo mooi maakt, waar je op moet letten en waar de mooiste heidevelden zich bevinden.

Read More

High key & low key fotografie

High key and low key fotografie. Misschien heb je er nog niet eerder van gehoord. Deze vorm van fotografie is gespitst op de hoge en lage belichting. In schilderijen wordt het al eeuwen gebruikt als een vorm om een sfeer te geven aan een schilderij. Met de komst van fotografie werd het ook mogelijk om deze twee uiterste vormen van belichting toe te passen in een foto. Maar wat is het precies, wat kun jij ermee en hoe pas je het toe? Dat lees je hieronder!

Read More

De állerlaatste nominaties van de CEWE Photo Awards 2018

Dat was het dan; einde, schluss, afgelopen. Deze week maken we de vijftien allerlaatste nominaties bekend van de CEWE Photo Awards 2018. De jury heeft genoten van al jullie inzendingen. Het kiezen van de vijftien allerbeste foto’s was iedere week opnieuw een strijd. Nu rest natuurlijk nog één grote vraag: welke Belgische fotografen hebben de tien állerbeste foto’s van dit jaar gemaakt? Dat maken we bekend tijdens de uitreiking van de CEWE Photo Awards op 16 september in de Plantentuin van…

Read More

CEWE FOTOBOEK Pure valt in de prijzen

Soms zijn er van die momentjes dat je best een beetje trots mag zijn op jezelf. Dat was deze week voor CEWE het geval. We hoorden namelijk dat we in de prijzen zijn gevallen. Ons CEWE FOTOBOEK Pure is door EISA uitgeroepen tot beste product van het jaar 2018-2019 in de categorie ‘Fotografie’. Een mooi bericht en een mooie prestatie, zo vinden we bij CEWE.

Read More

Dit zijn de genomineerde foto’s van week 9

In deze een-na-laatste week van de CEWE Photo Awards voeren de fotografen ons langs de Belgische stranden en weilanden, door Belgische steden en langs Belgische architectuur. Wat is ons land toch mooi en veelzijdig! Geniet van de vijftien genomineerde foto's van week 9. Wil jij nog meedoen aan de CEWE Photo Awards? Duik dan snel in je fotocollectie of ga op pad met je camera, want je hebt nog maar een week de tijd om je foto's in te sturen en kans te maken op die prachtige prijzen. Deelnemen…

Read More

Landschapsfotografie: kanalen, rivieren en beekjes fotograferen

Rustig kabbelend of snelstromend: het water stroomt als het bloed in onze aderen door het land. Het vervoerd, verkoeld en het zorgt voor irrigatie. Al sinds het einde van de ijstijd lopen er vele beekjes en rivieren door ons land, door Europa en eigenlijk door de hele wereld. Al vroeg werden er steden gebouwd aan bijvoorbeeld de Maas om de zekerheid van water te garanderen. Het geeft ons niet alleen een verkoelende duik in deze warme zomer, het biedt ook inspiratie voor fotografen voor wat…

Read More

Gevels fotograferen

Trapgevels, klokgevels en halsgevels; de oudere gebouwen in ons land zijn er vaak nog rijkelijk mee versierd. Gevels geven een gebouw of woonhuis net dat beetje extra sfeer aan een gebouw of woonhuis en ze zijn bovendien prachtig om te fotograferen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Dat lees je in dit blog!

Read More

Week 8 van de CEWE Photo Awards: verrassend, bijzonder en verfijnd

Verrassende composities, bijzondere perspectieven en verfijnde technieken: de genomineerde foto’s van week 8 van de CWEW Photo Awards zijn weer om van te smullen. Met veel zorg heeft de jury de vijftien allerbeste foto’s uitgekozen. Deze foto’s dingen mee naar die felbegeerde hoofdprijzen. Wil jij ook kans maken op de prachtige prijzen? Je hebt nog twee weken om mee te doen aan de CEWE Photo Awards. Ga op pad met je camera of duik in je fotoarchieven, en stuur jouw allerbeste foto in.

Read More

Het leven in beelden

Door Nathalie Rozak Gepassioneerd door beelden en met een diploma in fotografische techniek van het Brusselse INRACI op zak, ben ik sinds 1991 professioneel beginnen te werken als fotografe , waarbij ik in het labo en de studio actief was en reportages maakte. Sinds 2000 heb ik mij gespecialiseerd in beeldbewerking. Zes jaar lang werkte ik in een reclameagentschap van de groep EuroRSCG als (kleuren)retoucheuse en beeldenbewerkster. Daarna was ik twee jaar lang studioassistente bij Johan…

Read More