CEWE in gesprek met Groene Camera runner-up Corné Koopmans

Heel lang stilstaan bij de gewonnen prijs zat er voor Corné Koopmans niet in. De runner-up in de categorie (beste serie) van de Groene Camera was de dag erna alweer op pad. Deze keer om akkervogels te fotograferen. Corné neemt CEWE mee in de totstandkoming van deze prachtige reeks van de vossenfamilie.

Op de voet gevolgd

“Ik heb deze familievos een maand lang gevolgd en gefotografeerd. Ik loop stage in de Oostvaardersplassen bij een boswachter ecologie en ging na werktijd op pad met mijn camera. Avond na avond bracht ik door in het veld en volgde ik deze prachtige dieren familie op de voet. Naarmate de jonkies ouder werden, gingen ze ander gedrag vertonen en al die ontwikkelingen legde ik vast met mijn camera. Je ziet waar de moedervos aan het jagen is en zo kom je ook achter wat de beste locaties zijn om te fotograferen.”

Uren wachten in een schuiltentje

De jonge fotograaf is inmiddels al vijf jaar fanatiek aan het fotograferen en begon al op zijn zevende. Ook de liefde voor de natuur zat er al vroeg in. Corné weet daarom als geen ander dat het heel belangrijk is om de natuur niet te verstoren. Voor zijn vossenreeks fotografeerde hij veel vanuit dezelfde plek, in een schuiltentje of onder een camouflagedoek. En ja, dat betekent soms uren wachten tot dat ene mooie plaatje.

“Voor zijn vossenreeks fotografeerde hij veel vanuit dezelfde plek, in een schuiltentje of onder een camouflagedoek.”

Favoriete fotografiespots: 

  • Oostvaardersplassen;
  • Weerribben;
  • Veluwezoom.

De natuurfotograaf pakt graag ruim de tijd voor zijn onderwerpen. Zo gaat hij het liefst van project naar project. Na de vossenfamilie is hij meteen doorgegaan met de ijsvogels en staan de libellen als volgende op het lijstje. “Ik vind het belangrijk om me goed te verdiepen in het diertje dat ik ga fotograferen. Dat vergt soms wat voorbereidingen, maar levert je wel de beste resultaten op. Geduld is hierin het sleutelwoord en ook niet direct tevreden zijn met je foto. Ga grondig te werk en heb altijd respect voor de natuur.”

“Geduld is hierin het sleutelwoord en ook niet direct tevreden zijn met je foto.”

  De fototas van Corné: 

  • Canon 5 Telemarker 4;
  • Telelens;
  • Macrolens;
  • Accu’s;
  • Geheugenkaarten.

Inspiratie

Ik leer veel door ervaring op te doen en mee te lopen met andere fotografen. Mijn grootste inspiratiebronnen zijn mijn oom … en Richard … Verder probeer ik gewoon zoveel mogelijk buiten te zijn en steeds andere invalshoeken van mijn fotografieonderwerp te vinden. Bij de vossenfamilie ben ik bijvoorbeeld met licht gaan spelen (zie silhouettenfoto) of probeerde ik meer gedrag (jachtinstinct) te laten zien in de foto. Alle aspecten van de vossenfamilie komen naar voren.

 

“Bij de vossenfamilie ben ik bijvoorbeeld met licht gaan spelen (zie silhouettenfoto) of probeerde ik meer gedrag (jachtinstinct) te laten zien in de foto.”

 

Ambities

Over zijn ambities is Corné heel duidelijk. “Ik ga voor mezelf beginnen en fotografiecursussen geven en natuurwandelingen organiseren. Verder blijf ik ook natuurwerkzaamheden uitvoeren zoals het bos maaien en verschillende trekker werkzaamheden. Ik verkoop zo nu en dan ook wel eens een foto en dat wil ik ook graag uitbreiden door middel van een webshop. Dromen en doelen genoeg dus.”