Tips & tricks van reisfotograaf Tim Vrijlandt

Fotograferen en wildkamperen in Zweden

“Zweden is een prachtig land om te bezoeken met een overvloed aan mooie meren en prachtige bossen. Als er `s ochtends vroeg dan ook nog mist boven het water hangt, is het al helemaal een feest om hier te fotograferen.”

Op pad met de camper

“Met mijn campertje reis ik veel door Zweden en ik ben altijd op zoek naar mooie plekken om te fotograferen. Omdat je op de meeste plaatsen mag wildkamperen, heb ik afgelopen jaar al veel kunnen zien. Zo slaap ik vaak midden in de natuur, waardoor ik de mooiste momenten gelijk voor de deur beleef. Zeker tijdens zonsopkomst is geweldig om alleen in de natuur te zijn en van de zonsopkomst te genieten.”

 

“Zo slaap ik vaak midden in de natuur waardoor ik de mooiste momenten gelijk voor de deur beleef.”

 

Planning

“Wanneer ik er echt op uit ga om te fotograferen, zoek ik op de kaart al naar mooie plaatsen. Daarnaast bestudeer ik de weersvoorspellingen en kijk ik op welke tijden de zon opkomt of onder gaat. Op deze manier probeer ik in mijn hoofd al een voorstelling te maken van wat voor een soort foto ik wil maken en maak ik een planning. Ik wil immers op het goede moment op de juiste plaats zijn dus eenmaal op locatie neem ik ruim de tijd om de omgeving te verkennen.”

KADER:

 1. Bekijk de weersvoorspelling;
 2. Welke tijd komt de zon op;
 3. Bedenk welk soort foto je wil maken;
 4. Planning maken.

Geluksmomentjes

“Het leuke van veel op pad zijn is dat je soms ook met wat geluk de meest prachtige foto´s maakt. Op het moment dat ik bovenstaande foto maakte liep ik door het Tividen Nationaal Park. Het had de hele ochtend geregend en gestormd dus verwachtte ik weinig mooie foto´s te maken. Precies op het moment dat de zon zich even liet zien en het compleet windstil werd kwam ik aan bij dit meer en zag deze prachtige reflectie. Deze foto heb ik absoluut niet van tevoren gepland, maar omdat ik er toch op uit was gegaan kon ik deze foto maken.”

‘Precies op het moment dat de zon zich even liet zien en het compleet windstil werd kwam ik aan bij dit meer en zag deze prachtige reflectie’.

Wat zit er in mijn fototas?

“Eigenlijk ga ik op reis niet weg zonder fototas. In mijn rugzak heb ik plaats voor een full frame systeemcamera met twee lenzen. De meeste foto´s maak ik met een 24-105mm f/4 lens en voor nachtopnames of weidse landschappen gebruik ik een 22mm f/1.8 lens. Daarnaast zit er een filterset en een drone in. Verder maak ik vrijwel altijd gebruik van een statief.”

KADER:

 • 24-105mm f/4 lens;
 • 22mm f/1.8 lens;
 • Statief;
 • Muggenspray;
 • Extra vest.

“De mooiste momenten van de dag om te fotograferen zijn uiteraard rond zonsopkomst of ondergang. Op deze momenten ligt zeker in Zweden de temperatuur een stuk lager dan overdag dus gaat er altijd een extra vest mee, en in de avond ook muggenspray.”

“Als ik van plan ben om wat langer op een locatie te zijn neem ik ook wat te eten en drinken mee. Het is fantastisch om tijdens een mooie ochtend te fotograferen en daarbij ook een warme koffie te drinken. Omdat mijn complete uitrusting en extra benodigdheden voor onderweg in één tas passen, ben ik als ik ga fotograferen altijd flexibel. Wel zo fijn!”

Tips & tricks

Mist voorspellen

“Deze tip gaat misschien niet over het fotograferen zelf maar wel over hoe je zelf een poging kan doen om mist te voorspellen en daardoor extra sfeervolle foto´s kan maken. Ondanks dat dit best lastig is en de weersvoorspellingen er vaak naast kunnen zitten, kan je met een beetje kennis toch zelf een goede poging doen. Erg belangrijk hierbij is het dauwpunt ten opzichte van de luchttemperatuur; het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht volledig verzadigd is met water en er dus mist ontstaat. Beide kan je op verschillende weersites vinden. Ligt het dauwpunt hoger dan de voorspelde temperatuur? Dan is er kans op mist. Daarbij helpen heldere nachten ook waardoor de grond goed afkoelt en mag er niet te veel wind staan.”

Handige app – PhotoPills

“De meest handige app voor fotografen vind ik PhotoPills. Het is een zeer complete app waarin je onder andere de stand van de zon en maan kan zien. Hierdoor kan ik thuis al zien op welke plaats de zon opkomt en weet ik hoe het licht zal vallen op de fotolocatie. Als ik zon wil gebruiken in mijn compositie is het wel zo belangrijk om te weten vanaf welke kant de zon zichtbaar is. Daarnaast is de app ook te gebruiken voor astrofotografie en zitten er handige belichtingtools in.  Je kan eenvoudig een planning maken om de Melkweg te fotograferen of om sterrensporen te maken. Voor mij is PhotoPills een onmisbare app.”

SD-kaart niet vergeten

“Dit is misschien een erg voor de hand liggend punt, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Je komt aan op een mooie locatie om te gaan fotograferen en bij het aanzetten van je camera krijg je de melding dat er geen SD-kaart is geplaatst. Deze blijkt thuis nog in de computer te zitten. Flink balen! Controleer altijd voor vertrek of er een werkende SD-kaart in je camera zit. En nu je de camera toch in je hand hebt, controleer gelijk of de batterij opgeladen is.”

Herinneringen mooi vastleggen

“Een fotoboek is de beste manier om een mooie reis te herinneren. Bij CEWE ben ik altijd verzekerd van de beste kwaliteit en met de handige bestelsoftware krijg ik ook een melding als een foto niet genoeg resolutie heeft. Zo weet ik zeker dat alle foto´s er goed uit zullen zien als ze geprint zijn.”

Om je op weg te helpen met een fotoboek geef ik hieronder een paar tips:

 1. Let op kleuren:
  Zomerse foto´s hebben felle kleuren. Probeer daarom op die kleuren te letten als je foto´s bij elkaar plaatst. Door veel verschillende felle kleuren op een pagina te zetten kan het er wat druk of onrustig uitzien. Probeer daarom een klein beetje dezelfde kleuren aan te houden van foto´s die je bij elkaar plaatst.
 2. Foto´s op een volle pagina:
  Een mooie collage van vakantiefoto´s kan er in een fotoboek erg leuk uitzien. Echter komen indrukwekkende landschapsfoto’s in zo´n collage niet helemaal tot hun recht en kan soms mooier zijn om deze groter op één of misschien twee pagina´s te zetten. Zo zijn deze afbeeldingen echte blikvangers in je fotoboek.
 3. Chronologische volgorde:
  Deze tip is erg persoonlijk maar ik vind het leuk om mijn foto´s in een redelijk chronologische volgorde te zetten. Zo beleef ik mijn reis van begin tot eind als ik weer in mijn fotoboek kijk.