Ontdek de wereld met reisfotografe Karlijn Meulman

Reisfotografietips & prachtige bestemmingen.

De foto’s van Karlijn Meulman doen vermoeden dat ze een doorgewinterde beroepsfotografe is. Op bescheiden toon benadrukt Karlijn dat ze dit toch echt als hobby doet. Karlijn fotografeert al sinds 2002 en vertelt ons hier graag meer over.

Waar het allemaal begon

De passie van Karlijn begon tijdens haar reis door Australië: “Na het afronden van mijn studie journalistiek, ging ik op reis door Australië. Uitgerust met een volgepakte backpack én een kleine camera ging ik op avontuur. Mijn camera was nog zo’n ouderwets ding met rolletjes. Onderweg zag ik andere reizigers fotograferen met professionelere camera’s. Het resultaat van die camera’s was fantastisch. Toen dacht ik: ‘dat wil ik ook!’.”

Passie voor reisfotografie

Karlijn haar favoriete onderwerp om vast te leggen zijn haar reizen: “Reisfotografie vind ik het allerleukst. Sterker nog: ik fotografeer thuis bijna nooit. Op pad beleef je van alles en dit wil ik graag delen met anderen. De veelzijdigheid van reisfotografie inspireert me: je hebt bijvoorbeeld de natuur voor landschapsfotografie, de mensen voor portretten en de steden voor stadsfotografie. Portretfotografie is mijn favoriet: doordat je mensen fotografeert, moet je wel het gesprek aangaan met de lokale bevolking. Ik vraag namelijk altijd toestemming om een foto te maken. Vooral in Azië wil vrijwel iedereen meewerken aan deze foto’s; de mensen zijn ontzettend nieuwsgierig en kijken achteraf graag mee op het scherm van mijn toestel om het resultaat te zien.”

“Doordat je mensen fotografeert, moet je wel het gesprek aangaan met de lokale bevolking.”

Reisfotografie met kleur en contrast

Andere fotografen en fotoliefhebbers geven Karlijn complimenten over haar kleurrijke en contrastvolle fotografiestijl: “Ik houd van kleur en contrasten en dit typeert mijn foto’s. Ik bewerk de foto’s na, waardoor de verschillende kleuren nog beter tot hun recht komen. Ik gebruik een toestel met een full-frame sensor. Hiermee schiet ik de foto’s altijd in RAW-format, waardoor ik later nog alle kanten op kan qua bewerking. Vorig jaar heb ik nog een speciale fotobewerkingscursus gevolgd, waardoor ik nu nog meer weet over het bewerken van foto’s.”

Kleurrijke favoriete landen

Karlijn heeft inmiddels heel wat landen ontdekt, maar wat zijn haar reistips? “Van alle landen die ik gezien heb, spreken de Aziatische landen mij het meeste aan. In Aziatische landen hangt toch een speciale sfeer. Met name India staat bekend om haar markten en dynamiek. Alleen een wandeling door zo’n stad levert al veel spontane fotomomenten op. Ik wil ook graag een keer terug naar het kleurrijke Japan. In de lente heb je hier de kersenbloesems en in het najaar prachtige herfstkleuren. Indonesië en Nepal zijn daarnaast ook echte aanraders! Dichter bij huis vind ik Madeira een fantastisch eiland: hier krijg je het verre buitenlandgevoel, terwijl Madeira gewoon in Europa is.”

Zelf heeft Karlijn ook een aantal reizen gepland: “Ik heb het reizen ontzettend gemist. Het is daarom fijn dat ik weer wat reizen voor de boeg heb: dit jaar ga ik zelf apart naar Italië om foto’s te maken. Daarnaast ga ik samen met mijn vriend naar Zwitserland en IJsland. Als het kan, gaan we in het najaar ook nog naar Nepal. Ik ben een reislustig type. Dan zijn de reisbeperkingen tijdens corona behoorlijk vervelend! Maar gelukkig heeft Nederland ook prachtplekken: Vlieland heeft me bijvoorbeeld aangenaam verrast. De afwisselende natuur en mooie stranden zijn echt geweldig!”

‘Land diven’ in Vanuatu

Op reis fotografeert Karlijn vaak bijzondere momenten, zo ook op Vanuatu, een eilandengroep bij Australië: “Op dit eiland organiseren ze een lokaal evenement genaamd ‘land diven’. Tijdens deze activiteit springt de lokale bevolking van zelfgemaakte houten torens naar beneden, waarbij ze vastzitten aan een liaan. Er is één belangrijk verschil met het modernere ‘bungee jumpen’: de deelnemers komen bijna tot aan de millimeter nauwkeurig aan de grond! Dit extreem gevaarlijke ritueel moet een goede yam-oogst veiligstellen (Yam is een soort wortelachtige en eetbare knol).”

Fototips van Karlijn

Karlijn raadt andere reislustige amateurfotografen aan om wat vaker de toenadering tot de lokale bevolking te zoeken en om de rust te bewaren: “Ik zie vaak toeristen die van een afstandje de boel fotograferen met een telelens. Alhoewel het best spannend is, raad ik andere fotografen aan om juist de toenadering te zoeken met de lokale bevolking. De foto’s worden hierdoor beter en het is leuk voor het contact. Neem daarnaast de rust om te wachten op het juiste fotomoment: ik ben zelf heel ongeduldig, maar ik sta ook gerust een uur op een straathoek te wachten tot die ene bijzondere riksja langsfietst. Voor mijn reis struin ik het internet af om alvast de beste fotoplekken te scouten.”

“Ik sta gerust een uur op een straathoek te wachten tot die ene bijzondere Riksja langsfietst.”

Wat te doen met de reisfoto’s?

De foto’s van Karlijn worden maandelijks door duizenden mensen bekeken via haar reisblog en Instagram: “Vanaf het moment dat ik begon met fotograferen, deelde ik de foto’s via een speciaal fotoplatform. Toen dit platform verdween, ben ik mijn eigen reisblog begonnen. Op www.karlijntravels.com deel ik reisfoto’s en -verhalen om andere fotografen te inspireren over reisfotografie. Vanwege de reisbeperkingen tijdens de coronapandemie, zag je het aantal bezoekers van mijn blog teruglopen. Nu de reisbeperkingen zo goed als verdwenen zijn, bezoeken weer meer fotografen mijn blog om inspiratie op te doen. Naast mijn blog, houd ik een Instagram-account bij met meer dan 7.000 volgers. Ik volg zelf ook meerdere reisfotografen die mij inspireren.”

Je vindt Karlijn haar foto’s voornamelijk online. Toch vindt ze het nog steeds fijn om haar mooiste foto’s te ontwikkelen: “In huis hangen een paar wanddecoraties. Het ontwikkelen van fotoboeken vind ik ontzettend leuk en zou ik eigenlijk meer willen doen. Doordat het bijhouden van mijn blog en Instagram veel tijd vraagt, houd ik momenteel helaas te weinig tijd over voor het maken van fotoboeken.”