Handige fotografietips en fotogenieke bestemming

Deze tips zijn goud waard!

Bestemming ‘magisch uur’

Als de zon laag aan de horizon staat, is het licht zachter en romiger, met een warme gloed. Dit fenomeen net na zonsopkomst en voor zonsondergang wordt het ‘gouden uur’ genoemd – het gedroomde moment om magische foto’s te nemen. Doe je voordeel met onze fotografietips en laat je inspireren door bestemmingen dichtbij en veraf.

Zie de zon zakken en opkomen

De term verwijst naar de gouden gloed die de zon aan het begin en het einde van de dag verspreidt. Maar vergis je niet: het gouden uur duurt niet exact een uur. Het hangt af van de locatie en het seizoen. Zo duurt het gouden uur dicht bij de evenaar meestal wat korter, terwijl het ‘s zomers in IJsland vaak langer duurt.

Benieuwd wanneer en hoe lang je het magische licht kunt vastleggen? Check de website van het meteorologisch instituut voor Nederland (knmi.nl) en België (kmi.be). Of download de Magic Hour-app op je smartphone voor locaties wereldwijd.

Deze tips zijn goud waard

Tijdens het gouden uur heb je talloze creatieve mogelijkheden om je foto’s extra sfeer te geven. De gloed zelf kleurt geel, oranje of rood afhankelijk van het moment en de omstandigheden. Door de lage stand van de zon, krijg je bovendien langere en zachtere schaduwen in plaats van harde. Meer schaduwen zorgen ook voor een groter diepte-effect, wat fraaie beelden oplevert.

Wil je alles uit deze magische momenten halen? Hou dan deze tips in het achterhoofd:

  • Verken vooraf de plek die je in beeld wil brengen.
  • Geef de voorkeur aan een open plek zodat het zonlicht niet te snel achter bomen of gebouwen verdwijnt.
  • Zoek de precieze tijdstippen van te voren op zodat je het moment suprême niet mist.
  • Speel met de witbalans van je camera. Dit kan je doen door een hogere Kelvin-waarde in te stellen om de warme kleuren er nog meer uit te laten springen.
  • Als je fotografeert met de zon in je rug, zijn de schaduwen minder zichtbaar. Zo krijg je schaduwvrije, sfeervol belichte foto’s.
  • Neem je foto’s met tegenlicht of zijlicht? Dan zie je net meer schaduwen en vallen de verschillen tussen licht en donker beter op. Dit zorgt voor meer uitgesproken silhouetten.
  • Plaats je camera op een statief of een andere steun om zo min mogelijk te bewegen, zeker als je met een lange sluitertijd werkt. Zo heb je minder risico op bewogen foto’s en ‘kleurruis’.

Warm aanbevolen locaties

Het gouden uur levert overal ter wereld memorabele beelden op. Deze sublieme plekken zijn volgens ons echte aanraders:

Santorini, Griekenland

Tegen de hoge vulkaanrand van Santorini zijn witgeschilderde stadjes gebouwd – een ansichtkaart waard. Op de bergen vind je ook ruïnes van oude steden, vanwaar je spectaculaire uitzichten hebt op het helderblauwe water en de zwarte of rode stranden. Stuk voor stuk hotspots om de zonsondergang vast te leggen.

Grand Canyon, Amerika

Grand Canyon is een van de 63 nationale parken in Amerika, gelegen in het noorden van Arizona. Tijdens de zonsondergang en -opkomst kleuren de rode rotsen nog intenser – een aanblik die je nooit wil vergeten. Gelukkig heb je je fototoestel mee om de schitterende sluier van het gouden uur voor altijd vast te leggen.

Taj Mahal, Indië

De Taj Mahal staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is een van de zeven wereldwonderen. Geen wonder dat het marmeren mausoleum in Agra jaarlijks miljoenen bezoekers trekt… Bij het juiste licht – tijdens het gouden uur – oogt het marmeren monument nog betoverender.

Masai Mara, Kenia

Dit natuurreservaat in het zuidwesten van Kenia staat bij veel mensen op het verlanglijstje. Met wat geluk spot je er de ‘Big Five’. En als je in augustus gaat, maak je de jaarlijkse trektocht van wilde dieren mee. De uitgestrektheid van de savanne en de ruige uitstraling van de natuur zijn een droom voor fotografen. Tijdens het magisch uurtje legt de ondergaande zon een gouden sluier over het fenomenale landschap.

Phi Phi, Thailand

Het strand van Phi Phi Leh is een iconische plek geworden door de film The Beach met Leonardo di Caprio. Dit paradijselijke oord met zijdezachte stranden en helder turkooizen water lokt massa’s toeristen. Door die drukte is het wat moeilijker om charmante foto’s te nemen, tenzij je ’s morgens vroeg of ’s avonds laat gaat – het geknipte moment om een intens mooi uitzicht vast te leggen.

Blijf je deze zomer dicht bij huis? Wees gerust: er zijn volop prachtige plekken in de buurt die dankzij het gouden uur een extra dimensie geven aan je foto’s. Rep je bijvoorbeeld naar een van deze vijf locaties:

Eierlandse duinen, Nederland

De eeuwenoude Eierlandse duinen in de noordpunt van Texel zijn een streling voor het oog. Smeer je benen in en beklim de 118 treden van de Texelse vuurtoren. Je inspanning wordt beloond met een ongeëvenaard uitzicht over het Waddengebied. Bij zonsopgang neem je vanaf het strand de vuurtoren in beeld, omringd door het gouden licht.

Kinderdijk, Zuid-Holland

In Kinderdijk houdt een ingenieus systeem van molens al eeuwen de grond droog. Het molencomplex is zo uniek dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. De 19 molens in het pittoreske landschap zijn prachtig te fotograferen. Vooral tijdens het gouden uur en als het lichtjes mistig is, levert dit landschap bijzondere beelden op. Goed om te weten: één keer per jaar, tijdens de ‘Verlichtingsweek’, worden de molens ’s avonds verlicht. Zo heb je nog meer creatieve mogelijkheden om uitzonderlijke beelden te maken.

Le Tombeau du Géant, België

In het Waalse Botassart ligt het ‘graf van de reus’. Deze historische site, opgenomen in de lijst van ‘Patrimoine exceptionnel de Wallonie’, biedt een van de imposantste panorama’s in België. Het uitgelezen natuurjuweel om te fotograferen tijdens het gouden uur.

Kasteel van Reinhardstein, België

In dit kasteel op een rotspunt in de Ardennen waan je je echt in de middeleeuwen. Het ligt vlak bij de stuwdam van Robertville en de hoogste waterval van België. Als je van een uitdaging houdt, wandel dan via het hellende pad door de beboste omgeving. Na een heuvelachtige wandeling word je getrakteerd op ongeëvenaarde uitzichten op de burcht en het stuwmeer.

Lac de la Haute-Sûre, Luxemburg

Het landschap van het natuurpark Haute-Sûre is ontzettend mooi en gevarieerd. Watersporters halen hier hun hartje op. Maar het is evengoed een paradijs voor fotografen. Een wandeling trakteert je op oogstrelende panorama’s die nog mooier zijn in de gouden gloed van de zon.

Blauw halfuurtje

Iets minder bekend dan het gouden uur, maar evengoed een topmoment om foto’s te nemen: het blauw halfuurtje. ’s Ochtends vindt het plaats vlak voor het gouden uur, ’s avonds net nadat de zon is ondergegaan. Op die momenten kleurt de lucht diepblauw en is het licht zo zacht dat je, zonder een extra lichtbron, donkere delen kunt benadrukken. Foto’s van landschappen krijgen hierdoor een mysterieus effect.