Er zijn van die steden die in de winter volledig tot bloei komen. Niet omdat ze vol staan met sneeuwklokjes, maar simpelweg omdat ze in de winter op hun mooist zijn. Kerstmarktjes, gluhwein en gezellige lichtjes die de knusse staatjes sieren: een lust voor het oog én voor de camera. We zetten vijf tips voor fotogenieke citytrips voor je op een rij. Pak jij alvast je muts, handschoenen en snowboots in?

1. Romantisch Riga

Loop door de knusse straatjes, waan je in het pittoreske, middeleeuwse centrum en geniet van de warme gezelligheid, om jezelf uiteindelijk te warmen aan een lekker bordje pelēkie zirņi ar speķi (stoofpotje van grijze erwten en spek). Met een gemiddelde temperatuur die in de wintermaanden onder het vriespunt ligt, is Riga de perfecte stad voor een winterse citytrip. De gekleurde huisjes in de stad zijn bovendien hét perfecte decor voor prachtige winterfoto’s. Fotografeer in de avond het Zwarthoofdenhuis of beklim voor het gouden uurtje de Petrikerk voor een prachtig 360˚ uitzicht over Riga. Met een beetje geluk zijn de straten bedekt onder een laagje wit, wat de stad nét dat beetje extra magie geeft. Plan je jouw citytrip naar de Letse hoofdstad in december of januari, dan vind je op de vele pleintjes van de stad fijne kerstmarktjes met heerlijke haardvuren en gezellig aangeklede kraampjes en hutjes.

2. Betoverend Tromsø

Voor écht winterse taferelen moet je tegenwoordig ver naar het noorden. Tromsø is een absolute aanrader als je op zoek bent naar een fotogenieke, winterse omgeving. Want naast het feit dat de rijke cultuur en geschiedenis zijn sporen heeft nagelaten, is deze stad in Noorwegen één van de beste plaatsen om het Noorderlicht te bewonderen. De talloze aanbieders van tripjes naar het Noordelicht, maken van Tromsø dé Noorderlicht hoofdstad van de wereld. Maar ook de stad zelf biedt voldoende bezienswaardigheden om je fotografievaardigheden op los te laten, vooral op het gebied van architectuur. Fotografeer de moderne ijszeekathedraal tijdens het gouden uurtje, leg het poolaquarium Polaria vast vanuit verschillende hoeken en vang de typisch Noorse sfeer door de felgekleurde huizen aan het water vast te leggen.

3. Sprookjesachtig Praag

De stad van de 100 torens, zoals Praag ook wel wordt genoemd, heeft alles voor een sprookjesachtige citytrip waar jij je fotografenhart kunt ophalen. De vele bruggen, eeuwenoude architectuur en schilderachtige straten zijn onderdeel van een prachtig historisch centrum dat, terecht, behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Hoewel de hele stad één grote snoepwinkel is voor iedere fotograaf, mogen het kleurrijke Gouden Straatje en de Astronomische Klok op het Staromestké Námesti en de welbekende Karelsbrug zeker niet in jouw fotocollectie ontbreken. Na je stadswandeling even lekker opwarmen? De bierhoofdstad van de wereld heeft talloze kroegjes waar jij terecht kunt voor een lekker Praags pilsje. Na zdraví!

4. Dickens in Deventer

Houd je het liever wat dichterbij huis, dan kent ook Nederland genoeg fotowaardige steden waar jij je prima een weekend kunt vermaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van Deventer? Sneeuw kunnen we niet garanderen en ook is het maar de vraag of de temperatuur onder het vriespunt daalt, maar voor de rest heeft deze eeuwenoude Hanzestad alles in huis voor een fotogeniek, winters tripje. Hoewel het sfeervolle Bergkwartier, het Grote Kerkhof en het Noordenbergkwartier op zichzelf al fotogeniek zijn, zijn ze in de wintermaanden nog wat fotowaardiger dankzij de vele lichtjes en kleurrijke kersversiering. Het hoogtepunt? Dat is toch wel het Dickens festijn in december. Hét moment om je portretfotografie skills te benutten, want tijdens dit festival komen de personages uit de boeken van de beroemde Engelse schrijver tot leven in de stad.

5. Bourgondisch Brugge

Een fotowaardig winters stadje dat ook niet ver van huis is, is Brugge. Eveneens een plaats die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. En ook dit is goed te begrijpen als je langs de gebouwen in neogotische stijl wandelt. Vooral in de sneeuw is Brugge een waar winterwonderland. Heb je de gekleurde huisjes op de Grote Markt, de Bonifaciusbrug, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het kanaal bij de Rozehoedkaai vastgelegd? Dan is het natuurlijk tijd voor een lekker speciaal biertje of een overheerlijke chocolademelk in een van de gezellige cafétjes.

Tips voor fotograferen in de kou

Ga je naar een winterse bestemming, dan pak je natuurlijk warme kleding in. Maar ook je camera heeft wat extra warmte nodig. Drie tips:

  • Neem je je camera vanuit (extreme) kou mee naar binnen, dan kan hij door het temperatuurverschil beslaan. Ga je weer naar buiten, dan bevriest de condens. Om dit te voorkomen, stop je je camera in een waterdichte zak voordat je naar binnen gaat.
  • Bij lage temperaturen lopen accu’s sneller leeg. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Neem dan een extra set batterijen mee en bewaar ze op een warme plek, bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas. Ook ‘warmhoudzakjes’ zijn ideaal. Als je de zakjes verfrommelt, wordt de vloeistof in die zakjes warm. Doe je lege accu, samen met het zakje, in je handschoen en hij laadt door de warmte weer op.
  • Fotograferen met handschoenen lastig? Een digitale zoektocht naar jachthandschoenen loont. Deze dikke wanten hebben een extra handschoen aan de binnenkant. Wil je een foto maken, dan rits je de handschoen bij je vingers aan de bovenkant open. Ideaal!
  • Geniet van je citytrip naar de kou en vergeet na afloop niet om een winters fotoboek van je reis te maken!