September is dé ideale maand om je fotoboek te bestellen. De scholen zijn weer begonnen, de kantoren zitten weer vol. Wat ging het snel voorbij, he? Maar de herinneringen aan je vakantie, die blijven! Bij CEWE zien we veel creatieve fotoboeken voorbij komen. Een aantal tips hebben we voor je verzameld in dit blog. Zo kan ook jij een perfect fotoboek ontwikkelen. Alles voor een onvergetelijke vakantieherinnering!

Gebruik de rug en omslag

Met rug bedoelen we natuurlijk niet die van jezelf, maar de rug van de boekbinding. Door ieder jaar een vakantieboek te maken en de rug van je boek te markeren met het jaar en / of de periode, houd je een mooi overzicht in je boekenkast. Ook kun je de omslag hetzelfde houden, door bijvoorbeeld te kiezen voor één kleur en in het midden van de kaft een foto te plaatsen die de vakantie goed weergeeft.  

Verhalen vertellen

Net als een normaal boek, vertel je met je fotoboek een verhaal. Het is het ideale product om op een later moment in je leven terug te kijken naar de periodes in je leven die je koestert. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de verhaallijn in je fotoboek. Maak bijvoorbeeld gebruik van een introtekst waarbij je meer vertelt over de periode waarin de foto’s genomen zijn. Voeg daarnaast verhalen toe aan de foto’s zodat je later nog precies weet wat er toen speelde. Ook kun je bijvoorbeeld de plaats van de foto’s toevoegen om ook over tien jaar nog precies te weten waar de foto’s genomen zijn. 

Tip: ben jij super creatief? Probeer dan eens een stripverhaal te maken in je fotoboek

Varieer

Waarom zou je op iedere pagina dezelfde opmaak van je foto’s gebruiken terwijl je ook kunt variëren? Je fotoboek wordt een stuk leuker om te bekijken. Geef de foto’s waar je trots op bent iets meer de ruimte en zet ook eens een foto scheef in het fotoboek voor een creatief effect. Ook in de opmaak zijn er diverse mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld gebruik van hoofdstukken waarbij je ieder hoofdstuk een ander thema geeft. Je kunt zelf je pagina opmaak, maar in de software bieden we je ook de mogelijkheid om sjablonen uit voorbeeld fotoboeken te halen. Typische vakantie onderwerpen zijn bijvoorbeeld: strand, stedentrips of natuur. 

Wees selectief

Less is more luidt het in populair taalgebruik. Dit geldt zeker ook voor je fotoboek. Op vakantie schieten we er graag op los met ons fototoestel. Het is daarom aan te raden om voor het ontwerpen van je fotoboek eerst eens te kijken welke foto’s je wilt gebruiken. Hierdoor wordt de inhoud beter en kijk je met meer plezier naar je vakantiefotoboek. Zijn sommige foto’s vaag, dubbel of voegen ze weinig toe? Verwijder ze dan met een gerust hart. 

Opmaak vakantie

Zoals gezegd staan in de CEWE bestelsoftware diverse standaard opmaken gerelateerd aan de zomervakantie. Kies linksonder voor themaboeken en dan voor de opmaak ‘zomertijd’. Niet jouw smaak? Kijk dan eens bij een ander themaboek of klik op ‘Meer’ om nog meer opmaken te downloaden. Vind je één pagina uit een specifiek themaboek leuk, maar wil je de rest niet gebruiken? Dan kun je ook slechts die ene pagina selecteren. Als je vervolgens cliparts wilt toevoegen, kom je direct terecht bij de bijpassende cliparts voor jouw themaboek. Natuurlijk kun je ook alle andere cliparts nog steeds toevoegen. Kijk bijvoorbeeld ook eens bij de subgroepen ‘landen’, ‘reizen’ of ‘vakantie’. Hier vind je diverse cliparts die passen bij het thema vakantiefotoboek. 

Licht foto’s uit

Heb je deze vakantie een foto genomen waar je écht trots op bent? Of een foto die een speciaal plekje in het boek verdient? Bijvoorbeeld een familiefoto van het hele gezin? Dan verdient die foto een prominent plekje in je vakantieboek. Gebruik daarvoor het midden van jouw boek en plaats de foto over twee pagina’s. Ook leuk: die speciale foto gebruiken voor de omslag van je fotoboek. En dan nog een tip: deel je fotoboek in thema’s in en begin ieder hoofdstuk met je mooiste themafoto. 

Neem de hele zomer mee

Op vakantie gaan is voor veel mensen hét hoogtepunt van de zomer. Toch duurt de zomer veel langer dan alleen de vakantie. Leuke dagjes weg, lekker buiten actief zijn of gewoon een drankje in de tuin: het hoort allemaal bij een vakantiefotoboek. Gebruik daarom alle foto’s van de gehele vakantieperiode in je boek. Succes met het ontwerpen van jouw 2021 vakantiefotoboek!