De analoge camera; gedoe met een rolletje en er naderhand achter komen dat de helft van je foto’s bewogen of nog erger: zwart zijn. Toen de digitale camera zijn intrede maakte, lieten we onze analoge camera’s massaal verstoffen op zolder. Zonde! Fotograaf Tom Kluyver begon acht jaar geleden met analoge panoramafotografie. In dit verhaal lees je meer over zijn manier van fotograferen én deelt hij tips en tricks met je.

De wereld rond door Instagram

Veel fotografen dromen ervan om de wereld rond te reizen en te fotograferen. Het is 2017 als Tom Kluyver, panoramafotograaf, de stoute schoenen aantrekt en zijn Instagramvolgers vraagt bij wie hij op de bank kan vertoeven. Het resultaat? In 3,5e maand bezoekt hij elf verschillende landen in Europa en Amerika. “Het gekste moment was toen ik bij een man arriveerde die zijn gezin niet had ingelicht dat ik kwam. Ik belandde in een familie met twee kinderen waarvan de jongste pas één maand oud. Daar bleef het bij één nachtje slapen.”, lacht Tom. Op sommige adressen verbleef hij dagen en soms zelfs een week. “Mensen namen mij echt op sleeptouw en lieten alles zien van hun stad. Je leert de steden en culturen zo van een heel andere kant kennen.” Ook in zijn foto’s vindt Kluyver de stad een steeds belangrijkere inspiratiebron. “De stad is een melting pot van de cultuur van het land. Daarnaast houd ik van de strakke lijnen en patronen in steden. Als ik die combineer met het menselijke aspect levert dat de mooiste foto’s op. Ik zou daarom graag nog eens naar Dubai gaan. Een fantastische fotoplek lijkt me.”, vertelt Tom.

 

Haastige spoed is zelden goed

We schieten tientallen foto’s per dag. Elk drankje, elk moment, alles wordt vastgelegd. Bij Tom is dat wel anders. Hij fotografeert het grootste gedeelte van de tijd met zijn Hasselblad Xpan. Een analoge camera waarmee hij de mooiste panorama’s schiet. Doordat de camera analoog is, zijn foto’s kostbaar. Niet alleen qua kosten, ook in de tijd van het schieten tot het resultaat. “Je denkt echt na over wat je fotografeert,” vertelt Tom. “Ik denk sowieso veel na. Dat heeft te maken met de raison d’être, de reden van het bestaan. Waarom mag iets bestaan? Als een foto voor mij geen ‘waarom’ heeft, schiet ik hem niet. Ik maak niet ‘snel een foto omdat ik de fotograaf ben’, ik denk uren na over een foto. Soms wandel ik een dag door Londen op zoek naar het juiste shot. Het kan best zijn dat ik dan thuiskom zonder ook maar één foto.”

Anders dan je denkt

Toms favoriete foto is de zwart-witfoto waar twee mensen een trap op of af lopen. “Dat hangt er vanaf hoe je kijkt en wat je interpreteert.” Met zijn foto’s wil Tom mensen laten nadenken en tegelijkertijd antwoord geven op vragen. “Deze foto is voor mij een typisch beeld waarbij ik soms al iets zie, maar moet wachten tot ik het kan fotograferen. Ik wacht dan tot ik denk: ‘dit is hét moment.’ Dan hoop je naderhand dat dat het ook was”. Tom legt uit dat je ’s zomers mooie zwart-witfoto’s schiet. Door het felle zonlicht is het contrast dan ontzettend hoog. Hierdoor krijg je harde schaduwen die je foto veel diepte geven. Misschien niet voor de hand liggend, want ’s zomers wil je het liefst op elke foto zien dat je vakantiebestemming zonnig was. Maar het is het proberen zeker waard. Zorg  ook voor rust in je foto’s. Tom doet dit door leegte en ademruimte in foto’s te laten. Hierdoor gaat je oog automatisch sneller naar het onderwerp. Ook hanteert hij de ‘drie-kleuren-regel.’ “Het getal drie wordt in kunst vaak beschouwd als een magisch getal voor ritme. Het trekt je aandacht. Die drie heb ik vertaalt in kleuren. In mijn foto’s zie je vaak drie duidelijke hoofdkleuren terugkomen, niet meer.”

Alle (hobby)fotografen verzamelen

Wat Tom kan, kan jij ook op jouw manier. Fotografie is niets anders dan het gewoon doen. Tom: “Het is oefenen, oefenen, oefenen.” Niet met de duurste spiegelreflexcamera met verschillende lenzen. Nee, “beginnen met de camera die je altijd bij je hebt: je mobiele telefoon. Die ken je het beste en ze hebben tegenwoordig hele goede camera’s.”, vertelt Tom. Wil jij nou ook zo fotograferen als Tom? Dat kan. Op onze website vind je een leuke opdracht om te oefenen met panoramafotografie. Als je die goed uitvoert, ben jij de trotse eigenaar van een panorama à la Tom. Wie wil dat nou niet?

Opdracht: schiet je eigen panorama

Fotograaf Tom Kluyver is gespecialiseerd in panoramafotografie. Als je onderstaande opdracht uitvoert, maak ook jij je eigen unieke panorama à la Tom.

Ga erop uit vóór de zon opkomt. Kies een mooie locatie. Misschien een toren waar vandaan je uitzicht hebt over de stad of een wijde omgeving in een natuurgebied. Zorg in ieder geval dat je er bent voor zonsopkomst en er blijft tot één of twee uur ná zonsopkomst. Het gouden uurtje is ’s ochtends op z’n best. Dit komt doordat het licht veel zachter is dan ’s avonds. Daarnaast is de lucht nog koud en soms hangt er zelfs nog wat dauw in de lucht. Deze omstandigheden zorgen al gauw voor een magische foto.

Zodra je locatie gekozen is en je bent gearriveerd, is het natuurlijk tijd voor de foto zelf. Maak in portretmodus (staand) drie foto’s net naast elkaar op dezelfde hoogte. Het is handig om je camera op een statief neer te plaatsen of een andere vaste ondergrond. Zo weet je zeker dat alle foto’s vanaf dezelfde hoogte genomen zijn en is de nabewerking een stuk makkelijker. Zodra je thuis bent, voeg je de foto’s samen in een fotobewerkingsprogramma. Crop ze tot een panorama en tada: jouw eigen panorama is geboren!

Deze unieke, zelfgemaakte kunst wil je natuurlijk aan de muur. Een echte eyecatcher in jouw interieur. Druk hem in z’n geheel af op canvas of als galerijprint óf laat de foto in drieën als drieluik. De keuze in de CEWE wanddecoratie is reuze en er zit vast iets tussen om jouw kunst aan de muur te laten schitteren.