Soms ontmoet je mensen die reizen als hobby hebben. Af en toe een tripje hier en daar vinden ze heerlijk. Maar soms ontmoet je mensen waarbij reizen door het bloed stroomt. Waar de wereld ontdekken met de paplepel is ingegoten. Deze mensen hebben niet alleen een enorme passie voor het reizen, maar ook voor iets anders: fotografie en fotobewerking. Emmy Verheecke is al jarenlang klant bij CEWE. Ze maakt van de fotoboeken van CEWE ware kunstwerken. Niet vanuit Nederland, België of Luxemburg. Nee, vanuit de Verenigde Staten. We gaan de oceaan over, op naar Emmy en al haar tips & tricks.

Bovenop de palmtree
Emmy Verheecke is geboren in Congo en verhuisde daarna naar België waar ze haar man ontmoette. Jaren later, wanneer Emmy’s man een baan in de Verenigde Staten krijgt, vertrekken zij samen naar the States. Van jongs af aan wordt Emmy door haar ouders gestimuleerd om te reizen en om de wereld te ontdekken. “Dat was uniek in die tijd. Het was toen nog uitzonderlijk om te reizen. Mijn ouders hebben vanuit Congo maar één keer in de 8 jaar kunnen bellen met familie in België. Dan moesten ze nog 2 uur wachten op verbinding, zo diep woonden we in de jungle. Nu spreek je iedereen via Zoom of Whatsapp en is de afstand bijna niet voelbaar.” Het maken, en misschien nog wel belangrijker, het afdrukken van foto’s is voor Emmy heel belangrijk. “Life is a collection of moments, zeg ik altijd. Foto’s zijn pas ‘echt’ als ze zijn geprint. Mijn ouders waren altijd bezig met fotografie. Mijn moeder was altijd aan het scrapbooken (fotoboeken maken) en mijn vader maakte de foto’s. Ik heb zelfs nog een foto van mijzelf als baby bovenop een palmtree in Congo. Dat is een van mijn meest dierbare herinneringen.”, lacht Emmy.

Ode aan Marius
Om foto’s af te drukken moet je uiteraard eerst foto’s hebben. Fotografie is bij de familie Verheecke altijd al belangrijk geweest. Emmy’s broer en zus zijn, zoals Emmy zegt, “professioneel hobbyfotografen”. Voor Emmy is niet per sé de fotografie een uit de hand gelopen hobby, maar het proces erna: fotoboeken maken. Dit doet zij, ondanks de afstand met Europa, al jaren met de software van CEWE. “Deze software laat je ontzettend creatief zijn. Daarnaast is hij offline fantastisch. Ik zit veel in het vliegtuig en offline kan ik toch fotoboeken maken.”, legt Emmy uit. Waar CEWE voor haar ook in uitblinkt? “Marius. Ik heb zoveel geleerd van zijn webinars en cursussen.” Emmy laat het grote verschil zien tussen haar eerste foto en een nieuwere. Keer op keer zegt Emmy: “Dit heb ik geleerd van Marius. Dit is ook een techniek die ik van Marius leerde.” Dankzij Marius tilde Emmy de fotoboeken naar een hoger niveau en maakt zij er nu ware kunstwerken van.

Fotoboek als gesprekspartner
Dat een fotoboek een boek is dat verstoft in de kast, is voor Emmy zeker niet het geval. Over elk fotoboek wordt nagedacht. “En als vrienden langskomen, zorg ik dat er altijd een fotoboek op tafel ligt waar zij in voorkomen. Ze kijken altijd als eerste of ze er wel instaan. Zo heb je eigenlijk altijd direct een gespreksonderwerp en gaat het ook vaak over reizen.”, legt Emmy uit. Emmy maakt niet alleen fotoboeken van reizen, maar ook van de kids and grandkids, jaarboeken, boeken voor vrienden en vriendinnen. “Het is zo leuk om, wanneer je een activiteit met iemand hebt ondernomen, daarna een fotoboek cadeau te doen. Dat doe ik heel vaak. De fotoboeken zijn ook altijd anders. Ben ik bijvoorbeeld met mijn zus en haar man op vakantie geweest, krijgen zij allebei een eigen fotoboek waar de foto’s waar zij het duidelijkst opstaan ook groot in staan.”

Op vakantie voor een fotoboek
Door de jaren heen, heeft Emmy dankzij ervaring en de lessen van Marius de kneepjes van het fotoboek-vak geleerd. Maar één ding blijft lastig, legt Emmy uit. “Het thema voor het boek kiezen én de foto’s uitzoeken. Dat moet heel specifiek zijn. Een vriendin van mij wilde een boek over haar kleinkinderen. Ik zeg dan: ‘nee, te breed.’ Tot we uiteindelijk bij het thema ‘mijn kleinzoon die de wereld ontdekt’ kwamen.” Daarnaast legt Emmy uit dat ze door de jaren heen ook is gaan fotograferen voor haar fotoboeken. Als ze een mooie omgeving ziet, weet ze al: ‘dit moet ik fotograferen om te gebruiken als achtergrond’. Al doende leert men en door ervaring word je nou eenmaal wijzer.
Omdat er niets leuker is dan een vakantie achteraf nog eens te kunnen herbeleven, geeft Emmy hieronder een aantal tips. Zo kun jij, na je vakantie, je foto’s laten drukken in een boek. Een herinnering voor altijd.

Tips van Emmy voor het maken van een vakantiefotoboek

  1. Volg de webinars van Marius voor tips hoe je je fotoboeken het beste en mooiste kunt indelen.
  2. Choose your theme wisely: wees óntzettend specifiek per boek.
  3. Vertel een verhaal: kies foto’s chronologisch. Zo vertelt je fotoboek het verhaal van dag tot dag. Teveel foto’s? Emmy heeft soms van reizen twee boeken. Eén met de mooie foto’s en één die het verhaal vertelt.
  4. Maak groepsfoto’s in panoramastand: wil je een leuke groepsfoto maken waar je zelf ook opstaat? Zet de groep op een rij en fotografeer in panoramastand. Zodra je de eerste persoon hebt gehad, pakt deze de camera over en maakt de foto af. Ondertussen heb jij jezelf bij de groep gevoegd. Daarnaast kun je zo extra lange foto’s maken van de prachtige landschappen op de achtergrond.