Herinner je je nog hoe opa en oma vroeger op pad gingen met de camera? Tassen met lenzen, een statief, rolletjes voor de foto’s en ga zo maar door. Tijden veranderen en fotograferen met de meest compacte camera die er is, is de nieuwe standaard. Smartphone fotografie, we kunnen er niet meer omheen. Toch kan het soms lastig zijn. Vandaar dat we dit artikel volledig wijden aan de camera van je mobiele telefoon. Of het nou een oude Nokia is of het nieuwste model rechtstreeks van de markt. Deze tips zijn voor (bijna) iedereen handig. Zo kun je op nationale buitenspeeldag je kind fotograferen tijdens een potje voetbal, tennis of in de pauze met een boterham met jam. Lees je mee?

Buitenspeeldag

1. De basis: licht, camera, actie!

Een mooie foto begint bij het begin: een schone lens. Dat is toch logisch zou je denken? Toch is het zo’n belangrijke onderschatte regel, dat we hem wel moeten noemen. Zodra de lens vies en daardoor wazig is, kun je de geschoten foto’s allemaal afschrijven. Even met je t-shirt of een schone doek langs de lens en je kunt van start. Een andere bepalende factor voor een mooie foto is licht. Zorg dat je altijd fotografeert in een lichte omgeving. Overdag buiten met de zon in de rug. Fotografeer je tegen de zon in, dan heb je de kans dat je foto’s juist heel donker uitvallen dankzij het tegenlicht. Wil je ’s avonds na het eten nog buiten fotograferen? Kijk dan goed of je telefoon is uitgerust met een nachtstand. Hiermee fotografeer je prima in de schemer en het donker. Heeft je telefoon deze stand niet? Blijft dan ver uit de buurt van slecht verlichte plekken en het avondlicht. De flits van je smartphone lijkt leuk, maar is gewoon een te felle lamp die aangaat. Hij verlicht de oppervlakte niet zoals een flits zou moeten doen. Herinner je die foto’s van vroeger met rode pupillen en vage kleuren? Juist, dat wil niemand.

2. Zoom in met je voeten 

Is de zandbak net te ver weg of staat je zoon precies aan de andere kant van het voetbalveld? Zoom vooral níet in met de camera van je mobiele telefoon. Je foto’s worden er onscherp van. Zoom in plaats daarvan met je voeten door dichterbij het onderwerp te gaan staan. De zoom-functie van je telefoon is niets anders dan een optische vergroting van het beeld in plaats van een echte zoomlens die je op professionele camera’s hebt. Je krijgt hierdoor geen mooie scherpe vergroting, maar een korrelig, onherkenbaar beeld.

3. Train je selfie-arm

Samen op de schommel of de wipwap? Tijd voor een selfie. Een goede selfie is niet zo makkelijk als je misschien denkt. Een selfie, die altijd slaagt, neem je namelijk van boven. Tijd voor een training van je armen dus. Wist je trouwens dat je ook een foto kunt ‘klikken’ met de volume knop? Misschien krijg je je vinger net niet goed op het touch screen, dan zijn de knoppen aan de zijkant van je mobiel een goede hulp. Heeft je telefoon een live-functie (dit zie je in je camera afgebeeld als een rondje met daarin nog meer rondjes) zet deze dan zeker aan. Je telefoon maakt dan een korte video die hij verandert in een foto. Net je ogen dicht? In de nabewerking kun je het stilstaande shot verplaatsen naar een seconde ervoor of erna. Zo zit er altijd wel een geslaagde foto bij. Wil je een shot van veraf maar is er geen fotograaf in de buurt? Gebruik dan de zelfontspanner die je instelt voor een x-aantal seconden. Ren terug naar je plek en *flits*. Een fotograaf was nog nooit zo snel gevonden.

4. Snel, sneller, snelst

De ene fotograaf schudt stellig nee als ‘sportfotografie’ wordt genoemd. Dankzij deze tip spring jij op de stoel om fietsende, rennende of springende kinderen te fotograferen. Met de burst functie van jouw telefoon maak je meerdere foto’s per seconde. Zo zit er altijd een goede foto tussen. Tegenwoordig heeft bijna elke telefoon deze functie. Het is waarschijnlijk een kwestie van een instelling aanpassen en ook jij kunt supersnelle sportfoto’s vastleggen. Maakt jouw zoon de winnende goal of je dochter de eerste meters zonder zijwielen: jij legt het moeiteloos vast mét goed resultaat.

5. #weleenfilter

Waar sommige mensen zweren bij #nofilter, houden wij wel van een knap staaltje nabewerking. Een mooi effect in zwart-wit of juist extra felle kleuren. Het geeft je foto net dat beetje extra. Er zijn genoeg apps waarmee jij je creativiteit de vrije loop kunt laten. Maak de blaadjes aan de bomen net iets groener of je dochters trui blauw in plaats van oranje; er is veel mogelijk. Het lijkt lastig, maar met de juiste app lukt het iedereen. Zoek in jouw app store naar één die bij jou (en jouw bewerkingsniveau past) en aanpassen maar.

Heb je tijdens de buitenspeeldag mooie foto’s geschoten? Druk ze af via CEWE, maak er een boekje van of kijk tussen een van de CEWE fotocadeaus. Zo draag je de dierbare momenten altijd bij je.