Sportfotografie is dynamisch, spannend en bovendien een hele uitdaging. Het is daarom niet verwonderlijk dat sportfotografie één van de populairste vormen van fotografie is. Ook als je zelf niet sport, is het fantastisch om je familie of vrienden te fotograferen in hun persoonlijke sportieve uitdaging. Lees hieronder de belangrijkste dingen die jij moet weten over sportfotografie.

Start op een laag niveau

Deze tip kun je heel letterlijk nemen. Probeer vanuit een laag oriëntatiepunt te fotograferen. Door laag bij de grond te fotograferen komt de sporter imposanter over. Fotografeer ook een stuk van de voorgrond of de ondergrond mee. Dit kan bijvoorbeeld een stuk sportveld zijn, maar ook het wegdek.

Autofocus aan en gaan!

Het is geen doen om handmatig te focussen wanneer je op de sporter scherpstelt. Daarom is het gebruik van autofocus onvermijdelijk. Een lichtgevoelig objectief versterkt de kans op een geslaagde foto wanneer je snel moet scherpstellen, maar deze zijn wel iets duurder in de aanschaf.

Voor iedere sportwens een juiste lens

Bij veel sporten is het lastig om dichtbij de sporters te komen. In dit geval is het fijn als je een goede zoom hebt. Met zo’n groot objectief is een statief bovendien zeer gewenst omdat je anders een behoorlijke uitdaging hebt om je toestel stil te houden. Bovendien kan een wedstrijd lang duren. Dan is het wel zo prettig als je het toestel kunt laten rusten. In veel sporten is het ook mogelijk om met een kleiner objectief te fotograferen. Het is dan net afhankelijk van de plek die je weet te bemachtigen. Hoe dichterbij, des te beter. Let er natuurlijk wel op dat je de sporter niet hindert.

Korte sluitertijd

Gebruik een korte sluitertijd om er zeker van te zijn dat je het beeld vangt. Een korte sluitertijd zorgt ervoor dat je geen tijd verliest. Als je met een langere sluitertijd fotografeert wordt je onderwerp te vaag. Bij panning is het wel mogelijk om de sluitertijd iets te verlengen. Bekijk hieronder ook de tip over panning.

Kijk een stukje vooruit

Richt je toestel op waar de sporter vermoedelijk naartoe beweegt. Vooral bij sporten waar je er zeker van bent dat de sporter naar een bepaalde plek gaat, is dit een slimme manier om vooruit te denken. Je kunt ook alvast wat proeffoto’s maken van de plaats waar de sporter of het bewegende voorwerp waarschijnlijk in het beeld komt.

Panning voor wat extra spanning!

Panning is een techniek waarbij je jouw toestel met de sporter of het bewegende voorwerp meebeweegt tijdens het fotograferen. Door de sluitertijd en het meebewegen vangt de camera het beeld van het onderwerp scherp en de achtergrond vaag. Hierdoor ontstaat er een dynamisch resultaat. Het maakt je foto echt spannender!

Hoge ISO-waarde

Door een hoge ISO-waarde te gebruiken kan je sluitertijd weer wat omlaag. De foto heeft namelijk meer lichtgevoeligheid door de hogere ISO. De ISO in combinatie met de sluitertijd zorgen voor het juiste licht. Zorg er daarom voor dat ze samen in balans zijn en experimenteer hier een beetje mee om een goed licht te creëren. Let wel op dat de hoge ISO-waarde geen ruis op de foto geeft.

Meerdere foto’s achter elkaar

De burst mode is een ideale instelling voor als je een paar foto’s achter elkaar wilt maken. Je kunt het onder andere gebruiken als dat wat staat te gebeuren onvoorspelbaar is. Bijvoorbeeld bij een situatie voor het doel van de tegenstander. Door een aantal foto’s achter elkaar te schieten, kun je later de juiste foto uit de selectie pakken.

Tip: gebruik de burst mode om een beweging te fotograferen en maak er later een meerluik of collage van. Door de bewegingen achter elkaar te plaatsen lijkt het net alsof de foto’s bewegen.

Ruimte voor meer

Let op dat je toestel genoeg geheugen bevat. Wanneer je veel foto’s maakt tijdens een wedstrijd, dan gaat het hard met je opslagcapaciteit. Een extra geheugenkaartje kan uitkomst bieden en biedt ook meer mogelijkheden, zoals het fotograferen in RAW. Lees ook deze tips over opslag.

Fotograferen in RAW

RAW is ideaal voor als je niet helemaal zeker bent of je de juiste instellingen gebruikt of als je je foto’s na tijd nog wilt bewerken. Vooral het achteraf instellen van je witbalans is een ideale mogelijkheid van RAW geschoten foto’s. Het kost wat meer opslag. Je kunt er daarom ook voor kiezen om RAW alleen te gebruiken bij echte twijfelgevallen.

Meer dan sport alleen

Natuurlijk is het de sport waar alles tijdens een wedstrijd om draait. Echter gebeurt er zoveel meer dan sporten alleen. Let maar eens op de emoties die loskomen bij sporters bij een mee- of tegenvaller. Ook de toeschouwers spelen een grote rol hierin. Uitgedost als echte fans, zijn ze vaak een bont gezelschap langs de kant.

Gebruik het natuurlijke licht

Lichtinvallen op de spelers geven kleur aan je foto’s. Fotografeer niet alleen met de zon in je rug. Soms is het minstens zo mooi om tegen het licht in te fotograferen. Lichtstralen die achter de sporter(s) langs vallen geven namelijk een extra effect aan de foto. Probeer het maar eens!

Veel foto’s en filteren

Een extra reden om goed te kijken naar je geheugencapaciteit: het maken van veel foto’s. Schroom niet om letterlijk honderden foto’s te maken tijdens een wedstrijd. We leven immers niet meer in de tijd van fotorolletjes. Door veel foto’s te maken, leg je ook veel van het sportevenement vast. Houd wel de variatie. Honderd foto’s vanuit dezelfde hoek is natuurlijk een beetje saai. Probeer daarnaast ook eens met wat effecten, uit een andere hoek of met andere instellingen te fotograferen. Zeker als je de foto’s gaat delen met anderen, is het na de wedstrijd extra belangrijk dat je een beetje selectief bent in wat je wel en niet deelt. Ga er even goed voor zitten en neem de tijd om de foto’s goed uit te sorteren.

Houd het rustig

Let tijdens het fotograferen goed op het juiste beeld. In bijvoorbeeld een teamsport, heb je al snel dat er halve sporters op de foto staan doordat ze niet binnen het kader van de foto liepen. Op het eerste moment lijkt dit niet zo storend, maar als je later terugkijkt is het toch vreemd als je alleen een deel van een speler ziet. Kijk daarom goed of je wel het hele beeld vangt.

Doe iets met je foto’s

Sportfoto’s zijn fantastisch om te ontwikkelen. Des te meer omdat ze je motiveren om zelf te gaan sporten. Zien sporten, doet sporten zullen we maar zeggen. Of wat dacht je van een foto van je sportieve zoon(s) en/of dochter(s)? Maak een wanddecoratie of ontwikkel een (paar) mooie foto(‘s) om in te lijsten.

Veel succes met je sportieve fotodoelen!