Fotografie kan erg complex zijn. Het is geen wonder dat je van fotograferen echt je beroep kunt maken, want alle techniek vergt behoorlijk wat kennis. Gelukkig is het beginnen met fotograferen tegenwoordig wel erg makkelijk. Door langzaam de kennis over fotograferen uit te bouwen zal je zien dat je steeds beter wordt in het schieten van mooie plaatjes. Om deze kennis aan te reiken schrijven we bij CEWE dan ook graag over verschillende mogelijkheden om jouw foto’s mooier, professioneler en veelzijdiger te maken. Deze keer schenken we daarom extra aandacht aan ‘panningtechniek’: wat kun je ermee en hoe werkt het precies? Dat lees je in dit blog.

Wat is panningtechniek?
Een synoniem voor pannen (panning) is meetrekken. Dit verwijst naar het meetrekken van de camera zodra het te fotograferen doel voorbij beweegt. Het gebruiken van deze techniek is niet erg relevant voor het fotograferen van een portret of een mooi gebouw. Maar je kunt deze techniek uitermate goed gebruiken voor het fotograferen van beweging zoals een sportwedstrijd, een bewegend dier of een mooie auto die voorbij rijdt. Kenmerkend aan de panningtechniek is de wazige achtergrond en de focus op het onderwerp.

Hoe kan ik het toepassen?
Toepassen van panning is niet eenvoudig en vereist wat oefening. Het is bij pannen essentieel om met een langere sluitertijd te werken, zodat het beeld niet rechtstreeks vastgelegd wordt; je moet de camera immers tijd geven om het onderwerp scherp en de achtergrond wazig vast te leggen. Door deze langere sluitertijd kan niet alleen de achtergrond, maar ook het object dat je wilt fotograferen wazig worden. Dit is natuurlijk iets dat je wilt voorkomen. Zowel de sluitertijd als de snelheid waarmee je de camera met het onderwerp meebeweegt variëren erg van de snelheid van de beweging. Een F1-wagen gaat natuurlijk een stuk harder dan een hardloper.

Om het onderwerp op de foto niet wazig te fotograferen moet je proberen om de camera in een vloeiende beweging met het beeld mee te laten gaan. Op het moment dat het onderwerp op de gewenste plaats van de foto is, maak je de foto. Terwijl de sluiter open en dicht gaat, beweeg je de camera vloeiend met het bewegende voorwerp mee. Dit doe je net zo lang totdat je zeker weet dat de foto genomen is. In het begin is het maken van een dergelijke foto erg lastig en vooral een kwestie van veel proberen en experimenteren. Wanneer je deze techniek echter onder de knie hebt, is het breed toepasbaar.

Waar kan ik het gebruiken?
De panningtechniek wordt veel gebruikt in de sportfotografie. Bij wedstrijden zoals wielrennen of motorsport is de dynamiek enorm. Ook in de natuur is deze techniek breed toepasbaar. Denk bijvoorbeeld aan een haasje of een hert die snel wegsprint of een mooie roofvogel die door de lucht vliegt.

Al met al is deze ‘meesleeptechniek’ perfect voor de fotograaf die actie en dynamiek in een foto wil laten terugkomen. Omdat het een kwestie van oefenen is, raden we aan om de techniek ergens te proberen waar je ongelimiteerd panning kunt toepassen. Je kunt hierbij denken aan een spannende voetbalwedstrijd of een bezoekje aan een autorace. Varieer in de sluitertijd en beweeg de camera sneller of langzamer met het beeld mee om jezelf te verbeteren in deze techniek. Heel veel succes met panning!