Of je nu aan zee bent, aan een kabbelend beekje zit of de watervallen van Iguacu bewonderd: water vind je op veel plekken in overvloed. Soms is er zelfs teveel, wanneer de rivieren buiten hun oevers treden. We maken er elk jaar talloze foto’s van, maar hoe fotografeer je het water nu het beste?

Stilstaand, maar stromend?

Je hebt ze vast wel eens gezien: van die foto’s waarop het net lijkt alsof het water dat eigenlijk naar beneden valt in een klein watervalletje, stil lijkt te staan. Je ziet geen duidelijke details meer in de stroming. Fotografen spelen dit klaar door een langere sluitertijd en een statief te gebruiken. Doordat het beeld van het stroompje dat je wilt fotograferen langer op de camera valt, worden de details van het stroompje zelf minder scherp. Het beeld eromheen blijft tijdens het nemen van de foto stilstaan.

Als je hier zelf mee gaat experimenteren, merk je al snel dat de foto te licht is. Door de lange sluitertijd valt er langer beeld op de lens en wordt de foto lichter. Dit los je eenvoudig op door gebruik te maken van een grijsfilter. Door deze filter te gebruiken wordt het beeld op de cameralens donkerder en kan je een langere sluitertijd gebruiken. Ook instellingen als ISO, diafragma en witbalans kunnen je ondersteunen bij het regelen van het licht, maar zijn vaak niet genoeg om het beeld donker genoeg te krijgen. Een dergelijke filter kost gelukkig niet al te veel: je vindt ze al vanaf twee tientjes op het internet.

Het gebruik van een lange sluitertijd is vooral geschikt bij het fotograferen van waterschappen, maar niet echt voor detailfoto’s van druppels.

Druppels fotograferen

Als ze met velen tegelijk uit de hemel komen vallen, dan zijn we niet zo dol op druppels. Toch zijn ze wel prachtig om te fotograferen. Druppels kunnen namelijk dienen als een vergrootglas voor wat zich achter de druppel schuilhoudt. Water trekt normaal gesproken gelijk naar elkaar toe. Hierdoor is het niet mogelijk om bijvoorbeeld een druppel in een plas water te zien. Het is wel mogelijk als je gebruikmaakt van olie. Door een flinke portie water in een glazen schaal te doen en er vervolgens olie aan toe te voegen, krijg je een perfecte scheiding van de olie en het water.

Als je de schaal met daarin de olie en het water op deze manier fotografeert is er nog niet veel bijzonders aan. Om leuke foto’s van de setting te maken, moet je zorgen dat je gebruikmaakt van kleuren. Heb je bijvoorbeeld een mooi kleurenpatroon met felle kleuren? Plaats dit patroon achter de glazen kom, zodat het volledig op de foto komt en zorg voor voldoende licht. Roer vervolgens een keer goed door de substantie waardoor de olie in kleine belletjes door het water mixt. Als je na het roeren een foto maakt van de belletjes met op de achtergrond het mooi kleurenpatroon, dan is het net kunst! Door meerdere kleuren te gebruiken als achtergrond, en het licht af en toe anders te positioneren krijg je een creatieve verzameling druppelfoto’s!

Geen zin om een hele setting te maken om druppels te fotograferen? Bezoek dan eens een mooi park met een vijver. De bewoners van deze vijver doen het omgekeerde van bovenstaande setting! De eenden die hier vrolijk rondzwemmen, zijn namelijk in het bezit van een stuitklier. Dit vernuftige systeempje houdt de veren van een eend voldoende vet, zodat het water niet absorbeert in de veren van deze gesnavelde beestjes. Als een eend eventjes een frisse duik in het water neemt, heeft het dier al snel water op de rug staan. Door flink in te zoomen zie je de druppels op de veren liggen!

Spiegeling fotograferen

Een plas kan een perfecte spiegel vormen om te fotograferen. Probeer eens om een gebouw of persoon te fotograferen via een plas water! Doordat je een foto neemt van het object via de plas, spiegelt het beeld en lijkt het alsof het object of de persoon op de kop staat. Je kunt de foto vervolgens ook omdraaien, zoals op bovenstaande foto.  

Voor het fotograferen van een imposante berg, kun je het water ook goed gebruiken. Hiervoor heb je alleen wel een meer nodig met een ligging vlakbij de berg. Helemaal in het geval van stilstaand water, zie je bijna niet wat het spiegelbeeld van de berg is!

Ben je benieuwd naar onderwaterfotografie? Lees dan vooral dit blog eens.

Succes met fotograferen en houd het droog!