In gesprek met vaste klant en CEWE fotoboek ervaringsdeskundige Denise Rommes.

Denise Rommes is één van onze vaste klanten en maakte tot nu toe een bewonderenswaardig aantal van 88 CEWE fotoboeken. Ze kent de ontwerpsoftware (bijna) op haar duimpje en slaat alles wat ze van Marius, onze CEWE softwarespecialist, leert op in verschillende oefen-fotoboeken. Iedere dag pakt ze één van haar fotoboeken erbij om mooie herinneringen op te halen.

Wanneer maakte je jouw allereerste foto?

Mijn eerste fototoestel kreeg ik tijdens mijn communie in 1952 toen ik zeven jaar oud was. Ik maakte mijn eerste foto dus al als kleuter. Het kleine cameraatje was een zes bij zes centimeter, bakelieten bakje en ik geloof dat hij van Kodak was. Een filmrolletje bevatte destijds maar acht zwart-wit foto’s. Ik had een fototoestel op mijn verlanglijstje gezet, omdat mijn vader ook foto’s maakte en dat was in die tijd natuurlijk niet zo vanzelfsprekend.

Wat betekent fotografie voor jou?

Eigenlijk kan ik het me niet voorstellen dat ik naar een feestje of op vakantie ga zonder mijn fototoestel mee te nemen. Veel gebeurtenissen van vroeger denk je als volwassene te herinneren, maar meestal zijn het herinneringen aan verhalen en foto’s. Daarom leg ik het liefst alle mooie gebeurtenissen – en ook de minder mooie – vast op beeld, zodat ik en mijn dierbaren ze niet vergeten. Zo maakte ik een fotoboek van een overleden vriendin van mij met herinneringen van de 28 jaren dat ik haar kende. Haar familie heeft het boek ook ontvangen. Op deze manier vergeet ik niet wat we allemaal samen meemaakten en kan ik mijn emoties delen en verwerken. Daarnaast kun je het gevoel dat ik krijg wanneer ik tevreden ben over mijn foto’s, vergelijken met het gevoel dat een schilder heeft wanneer zijn schilderij goed uit de verf komt. Zo word ik heel blij van een super scherpe foto of een mooi ingelijst plaatje aan onze muur van de kinderen en kleinkinderen van mijn zus.

“Het gevoel dat ik krijg wanneer ik tevreden ben over mijn foto’s, kun je vergelijken met het gevoel dat een schilder heeft wanneer zijn schilderij goed uit de verf komt.”

Welk type fotografie heeft jouw meeste interesse?

Ik heb volgens mij wel duizenden foto’s van bloemen. Al die prachtige kleuren en verschillende vormen waarin ze voorkomen, vind ik fascinerend. Vroeger voerden mijn man en ik wijnen in van het bloemeneiland Madeira. Uiteraard gingen we geregeld naar het eiland toe om te kijken waar onze wijnen vandaan kwamen. De natuur daar is prachtig! Waarschijnlijk komt mijn fascinatie voor bloemen, onder andere, daar vandaan. We hebben ook bloemen van het eiland in onze tuin staan. Zodra die beginnen te bloeien, roept dat allemaal fijne herinneringen op van de mensen die we ontmoetten en de dingen die we samen meemaakten.

Wat was het eerste fotoboek dat je maakte?

Eerlijk gezegd weet ik niet meer welk fotoboek ik als allereerst maakte. Het boek dat in jaren het meest teruggaat is één met gescande foto’s en verhalen van mijn ouders en grootouders. Ik vind het belangrijk om hun verhalen vast te leggen, zodat ze niet verloren gaan en dat volgende generaties weten hoe het leven vroeger was. Er staan niet alleen rooskleurige verhalen in, maar ook korte verslagen van mijn grootvader en ouders over de oorlog. Ook die verhalen mogen gehoord worden. Alle fotoboeken staan in een speciale kast en vormen samen mijn levensverhaal en dat van mijn familie en vrienden. Iedere dag kies ik er één uit om herinneringen op te halen.

“Vele gebeurtenissen van vroeger denk je als volwassene te herinneren, maar meestal zijn het herinneringen aan verhalen en foto’s.”

Hoe krijg je het voor elkaar om zoveel fotoboeken te maken?

Mijn fotoboeken noem ik mijn foto-dagboeken. Ik leg alle gebeurtenissen uit mijn leven en die van mijn dierbaren vast in die foto-dagboeken. Verjaardagen, jubileums, kerst en oud en nieuw: alles komt erin te staan. Ook voeg ik regelmatig een ‘groetjes uit’ pagina toe, waarin ik foto’s van familie plaats die zij mij toesturen van hun vakanties. Je vindt mij dagelijks achter de computer om het fotoboek waar ik op dat moment aan werk te verbeteren of aan te vullen – eigenlijk net zoals iemand die iedere avond in zijn of haar dagboek schrijft.

Uiteindelijk maak ik van ieder jaar twee of drie fotoboeken. Van vakanties of speciale gebeurtenissen, zoals een huwelijk of jubileum, maak ik een apart boek. Ook geef ik regelmatig eentje cadeau. Als de jarige of jubilarissen geen cadeauwensen hebben, maak ik foto’s van het feest en die verzamel ik in een fotoboek. Iedereen is altijd aangenaam verrast wanneer ze het fotoboek cadeau krijgen – erg leuk om te zien. De kwaliteit, uitstekende service en uitgebreide ontwerpsoftware van CEWE zorgen ervoor dat ik steeds bij hen terugkom. Ik maakte zelfs een aantal fotoboeken opnieuw bij CEWE, omdat ik niet tevreden was over de kwaliteit van de fotoservice waar ik ze destijds bestelde.

“Ik werk dagelijks aan het verbeteren of aanvullen van een fotoboek – eigenlijk net zoals iemand die iedere avond in zijn of haar dagboek schrijft”

TIPS

  • Volg de webworkshops van Marius. De workshop ‘Hoe maak ik een fotoboek?’ is perfect wanneer je voor het eerst een CEWE Fotoboek maakt. Ben je al meer ervaren? Ga dan voor de workshop ‘Hoe maak ik een fotoboek nog mooier?’ of ‘Het creatieve fotoboek’.
  • Sla alles wat je leert op in een oefen-fotoboek met een voorbeeld erbij. Even vergeten hoe je die ene opmaak ook alweer maakt? Dan kopieer en plak je het voorbeeld binnen een handomdraai vanuit je oefen-fotoboek.
  • Ga niet voor een te groot lettertype, maximaal 12 pt. In het fysieke fotoboek zijn de letters namelijk altijd groter dan op je beeldscherm. De lettergrootte is daarnaast afhankelijk van het lettertype, dus houd dat ook in gedachte.
  • Gebruik niet te veel foto’s op één pagina. De kans is groot dat de foto’s niet allemaal de aandacht krijgen die ze verdienen.
  • Verwijder je last minute één of meerder pagina’s uit je fotoboek? Zorg er dan voor dat je de positie van de omslagfoto en eventuele tekst ook aanpast, omdat de rug van je fotoboek door de verwijderde pagina’s smaller wordt.

Volg jij ook graag eens een webworkshop?

Doe thuis mee vanaf je laptop of computer en leer van alles bij over het maken van fotoboeken.
De workshops duren een uur, zijn gratis en je kan op verschillende niveau’s instappen.

Neem alvast een kijkje op deze pagina: cewe.be/webworkshops