Of je nu een doorgewinterde professional bent of een enthousiaste amateur: landschapsfotografie is voor iedereen weggelegd met oog voor natuur. Met zoveel natuurlijke schoonheid om ons heen, zul je ongetwijfeld genoeg inspiratie vinden om prachtige plaatjes vast te leggen. We geven graag een aantal tips en tricks weg om de kunst van landschapsfotografie onder de knie te krijgen.

Gebruik een groothoeklens

Voordat je begint met het perfectioneren van je camera-instellingen, is het belangrijk om de juiste lens erbij te pakken. Een groothoeklens is perfect voor landschapsfotografie, omdat deze een breder beeld vastlegt en je dus zoveel mogelijk van het landschap op de foto krijgt. Een groothoeklens zorgt ook voor meer scherptediepte, waardoor alle details in het landschap goed tot hun recht komen op de foto.

Wat is scherptediepte?

Scherptediepte is een professionele fotografieterm en beschrijft het gebied van de foto dat scherp staat afgebeeld. De scherptediepte die je in je foto wilt, stel je in met je diafragma. Bij landschapsfotografie raden we een hoog f-getal aan, zoals f/16 of f/20, zodat alles van de voorgrond tot de achtergrond scherp is en je zoveel mogelijk van de mooie details ziet. De hoeveelheid scherptediepte in een foto is afhankelijk van je camera, je lens én natuurlijk je persoonlijke voorkeur, dus wees niet bang om met de instellingen te experimenteren.

Haal het meeste uit je sluitertijd

Omdat je in een natuurlijke omgeving fotografeert, heb je te maken met de natuurlijke elementen. De natuur doet natuurlijk wat zij zelf wil en zal niet voor de foto stil blijven staan. Een stromend riviertje in een berglandschap, grazende koeien in een weiland of zeilboten op een groot meer; door middel van de juiste sluitertijd kun je de actie in het statische landschap mooi op beeld krijgen.

De sluitertijd is de tijdsduur (in seconden of in fracties van seconden) dat je camerasluiter open is. Een groter getal, zoals 1/1000, is een snellere sluitertijd dan 1/10 en heeft invloed op de hoeveelheid licht die de sensor van je camera bereikt. Dit betekent dat een langere sluitertijd meer beweging vastlegt dan een korte sluitertijd. Opzettelijk lange sluitertijden zijn ideaal voor het maken van foto’s bij weinig licht, bijvoorbeeld ’s nachts, of voor artistieke effecten van water. Ga je voor een lange sluitertijd? Gebruik dan een statief om ervoor te zorgen dat het beeld niet onscherp wordt.

Denk aan de regel van derden

Denk bij het maken van je foto aan de compositieregels. Een algemene maar effectieve compositietechniek is de regel van derden, waarmee je de kwaliteit van je foto meteen naar een hoger niveau tilt. Zie je iets aan de horizon wat de focus op je foto verdient? Gebruik dan deze compositieregel om juist dat deel goed naar voren te laten komen in het weide landschap.

Hoe je te werk gaat: verdeel het landschap eerst door middel van twee horizontale en twee verticale lijnen, waardoor een raster van drie bij drie ontstaat. Plaats vervolgens belangrijke elementen in de afbeelding dichtbij een van deze lijnen of nabij een van de vier snijpunten van het raster. Als je het onderwerp meer rechts of links plaatst, ziet je foto er natuurlijker uit dan wanneer je het onderwerp in het midden van het beeld plaatst. Foto’s die aan de regel van derden voldoen, zien er trouwens ook fantastisch uit als je ze afdrukt, bijvoorbeeld voor aan de muur in de woonkamer.

Tip: Maakte je tijdens het fotograferen geen gebruik van de regel van derden? Dat is geen enkel probleem. Je kunt je foto’s na de tijd bewerken, zodat ze alsnog voldoen aan deze compositieregel.

Maak gebruik van de effecten van water

Let bij het fotograferen van een landschap op bewegingen van water. Hoewel je misschien niet van plan was een meer of een rivier vast te leggen, bieden ze vaak geweldige mogelijkheden voor prachtige foto’s – dus zorg ervoor dat je die aangrijpt! Stel eerst je statief op en experimenteer met verschillende sluitertijden voor de juiste instelling. Een lange sluitertijd zorgt voor vloeiende waterbewegingen en kalme reflecties. Stel je een korte sluitertijd in, dan bevriest het water op de foto terwijl het in het echt met snelheid aan je voorbij stroomt. Afhankelijk van wat je met de foto wilt bereiken, kan water drama en actie aan je landschap toevoegen of juist een serene en ontspannen sfeer creëren.

Reflecties in de vroege ochtend

Het gebruik van water als ‘spiegel’ is een populaire manier om mooie landschapsfoto’s te maken. De reflecties van het landschap in het water trekken de aandacht rechtstreeks naar de afbeelding en voegen diepte aan de foto toe. Zo voegt een waterkring textuur en beweging aan je foto toe, wat de foto nog interessanter maakt om naar te kijken. Als dit je enthousiast maakt, raden we je aan om te profiteren van de vroege ochtendmist, vooral rond zonsopgang. Daarnaast kun je in het vroege ochtendlicht magische foto’s maken tijdens het gouden uur.

Landschapsfotografie in huis

Wanneer je je tijd en expertise – en hoogstwaarschijnlijk je geduld – besteedt aan het maken van de perfecte foto, dan verdient die natuurlijk een mooi plekje aan de muur.

Je favoriete landschapsfoto afdrukken op acrylglas is een fantastische manier om ‘m tot leven te laten komen in je huis. Het dikke acrylglas laat licht door via de achterkant en zijkanten, waardoor kleuren en details er scherper uitzien dan ooit tevoren. Acrylafdrukken voegen ook een natuurlijke helderheid toe en benadrukken de details die jouw foto’s zo speciaal maken.