Nog even en het herfstseizoen zit erop. Hoewel het wellicht al als winter voelt, is het 22 december écht zover. Advent is al wel begonnen en dan komt de kerstfotografie natuurlijk snel in beeld. Zorg dat je klaar bent voor kerst met onderstaande fotografietips voor prachtige winterfoto’s!

Fake christmas 

Na fake news, introduceren we nu ook fake christmas! Deze vorm van nep is echter totaal onschuldig. Veel mensen onderwerpen hun kerst nu al aan een test om er zeker van te zijn dat het kerstdiner helemaal vlekkeloos verloopt. We willen jou ook aanraden om een fake christmas te organiseren. Of noem het gewoon een testdag. Op deze dag kun je jouw kerstmenu bijvoorbeeld eens testen en fotograferen. Of dek alvast de kersttafel en leg ‘m vast. Zo hoef je tijdens de kerstdagen minder te fotograferen. Bovendien kun je de foto’s gebruiken voor een gepersonaliseerde kaart aan je gasten om ze uit te nodigen voor het kerstdiner. Ook leuk: maak een passende menukaart, met een foto van de gerechten die ze kunnen verwachten. Verrukking gegarandeerd!

Zoek de kerst op voor de sfeer

Op vele plekken in het land worden kerstevenementen georganiseerd. Van toneelstukjes over het kerstverhaal tot aan gezellige kerstmarkten: je vindt altijd wel iets bij jou in de buurt. Leuk om te fotograferen en om alvast in de kerststemming te komen. Ook kun je gewoon de stad in gaan om de kerstverlichting in de bomen en straten van jouw woonplaats te fotograferen. En vergeet de kerstboom bij jou thuis niet vast te leggen!

Tip: het fotograferen met Bokeh is met alle kerstverlichting ideaal om te doen. Zorg dat de kerstverlichting en kerstversiering, bijvoorbeeld in je kerstboom, op de voorgrond scherp zijn en op de achtergrond steeds vager worden. Dit doe je door het brandpuntsafstand klein te houden. 

Kerst fotograferen

Kerst staat natuurlijk in het teken van samenzijn. Samen een eindje wandelen met familie, een gezelschapsspel doen of gewoon lekker eten. Zorg er daarom voor dat je bij het fotograferen hier de focus op legt. Een kletsende vader en dochter, een lachende oma of de spelende kinderen: dit zijn en blijven de allermooiste kerstfoto’s. 

Fotografeer daarnaast ook de tafelsetting met de mooi opgemaakte borden en het heerlijke eten. En vergeet niet zelf ook te genieten van de fijne kerstdagen, dus vraag anderen om het fotograferen af en toe van je over te nemen. 

Voor de witte kerst

Een witte kerst fotograferen is de laatste jaren een unicum geworden. Mocht het er dit jaar van komen, dan heb je deze drie tips alvast in de pocket. En krijgen we geen witte kerst? Dan bewaar je ze toch voor de dag dat er wel sneeuw valt? 

  1. Gebruik contrast: zorg bij het fotograferen voor voldoende contrast. Sneeuw is wit, deze witheid valt pas op als je er contrast tegen overzet. Bomen doen het bijvoorbeeld altijd goed in combinatie met sneeuw vanwege het contrast van de bruine bast met de sneeuw. 
  2. Net als jij, is ook je toestel niet gewend aan sneeuw: door het witte landschap, is het daarom verstandiger om de belichting zelf in te stellen. Zo heb je de mogelijkheid om de lagere automatische belichting te overbelichten. Dat zorgt ervoor dat de foto meer in balans is. Je doet dit ook met het aanpassen van de sluitertijd. Toch even checken of je belichting juist is? Gebruik dan eens het histogram van je camera. Vaak vind je deze door twee keer op het pijltje omhoog te drukken. Bij een wit landschap hoort de piek rechts op de histogram te liggen. 
  3. RAW voor de juiste kleur: met een wit landschap kan de juiste kleur vinden behoorlijk lastig zijn. Door te fotograferen in RAW, kun je je foto’s later altijd nog de juiste kleuren geven met behulp van een fotobewerkingsprogramma. Let op: doe dit alleen als je ook echt zelf kunt bewerken.  

In aanloop naar de kerstdagen haal je met CEWE alvast de kerstsfeer in huis. Bijvoorbeeld door een mooie adventskalender te bestellen. En waarom zou je wachten tot kerst met het versturen van kerstkaarten? Geef een ander alvast een fijne gevoel door een kaartje te sturen. Ook na de kerstdagen zijn we er gewoon weer voor je. Bijvoorbeeld met een mooi fotoboek met een jaaroverzicht van 2019!

Fijne feestdagen!