Al in de tijd van onze grootouders werd het fotoboek beschouwd als een tijdloos, persoonlijk geschenk. Waar we vroeger onze fotoboeken handmatig ontwierpen met potlood, schaar en lijm, is het maken van een hoogwaardig fotogeschenk voor vrienden en familie tegenwoordig een stuk eenvoudiger. Een stijlvol CEWE FOTOBOEK is, met dank aan de CEWE software, klaar in een handomdraai. En heb je de tijd? Dan kun je je creatieve skills de vrije loop laten en alle aandacht besteden aan de details van je fotoboek. Kortom: bij CEWE begint het plezier zodra je begint met het maken van je fotoboek en gaat het door wanneer je het cadeau geeft.

Vooraf foto’s selecteren maakt ontwerpen eenvoudiger

Vraag jezelf, voordat je begint met het ontwerpen van je fotoboek, altijd af: voor wie maak ik dit boek? Welk verhaal wil ik de kijker laten zien? Aan het einde van het jaar is het natuurlijk logisch om terug te kijken. Zo kun je een reisverslag maken van een gezamenlijke vakantie of een mooie weergave geven van alle fijne dingen die je met je partner of familie hebt meegemaakt. Heb je eenmaal een thema gekozen, dan is het selecteren van de juiste foto’s veel gemakkelijker. Om het overzicht te behouden raden we je aan om een extra map aan te maken op je computer voordat je jouw boek ontwerpt. Mac-gebruikers kunnen hun foto’s gemakkelijk rechtstreeks vanuit de foto-app voor macOS uploaden, door te navigeren naar ‘Store’ en vervolgens ‘Create’. Vanuit hier kun je naar het gewenste fotoproduct navigeren. Nog gebruiksvriendelijker is de cloudoplossing CEWE MYPHOTOS. Dankzij de intelligente functie voor het organiseren van foto’s, met gezichts- en objectherkenning en een overzicht van bezochte plaatsen, kunt je jouw foto’s eenvoudig filteren.

Impressies maken met foto-arrangementen

Afbeeldingen van stranden en zonsondergangen zijn waarschijnlijk de meest voorkomende afbeeldingen in je reisfotocollectie. Wanneer je deze foto’s laat contrasteren met snapshots of close-up foto’s – bijvoorbeeld van de gehuurde auto waar je dol op bent geworden, het glas rode wijn, het avondkaartspel – zorgt dit voor een mooi gevarieerd beeld, dat de kijker uitnodigt om iedere pagina goed te bestuderen. Ook is het leuk om twee verhalende niveaus op tegenovergestelde pagina’s te hebben: tegenover het grootformaat bergpanorama plaats je bijvoorbeeld foto’s van wandelaars. Het effect van een dubbele pagina kan ook worden versterkt door complementaire kleuren te gebruiken. Het gouden veld met zonnebloemen in de zomer is des te stralender wanneer het wordt afgewisseld met het groen van een wandeling door het bos.

De juiste afbeeldingsindelingen kiezen

Het is aan te raden om zowel na te denken over de inhoud als over het formaat van je afbeeldingen. Je brengt samenhang in je boek door ontwerpideeën als een rode draad door je boek te laten lopen. Bovendien is het slim om ervoor te zorgen dat het ontwerp en de grootte geschikt zijn voor de beeldinhoud. Zo vragen groothoekopnames met veel details meer ruimte dan portretten. Of wellicht komt een foto mooier uit als je ‘m aan de rand van een pagina plaatst. Met panoramabeelden daarentegen kun je dan weer een speciaal effect creëren wanneer je ze over een hele dubbele pagina verspreidt. Deze foto’s komen het beste tot hun recht op een fotoboek met platte binding met fotopapier. Een platte binding verschilt van traditionele boekbinding, doordat het boek, als het poen ligt, volledig plat ligt. Daardoor gaat geen enkel deel van het beeld verloren in de middenvouw.

Het systeem gebruiken om foto’s te plaatsen

Om je foto’s te ordenen kun je traditionele ontwerpprincipes toepassen. Zo hebben identieke lay-outs of paginalay-outs in spiegelbeeld (d.w.z. symmetrisch) een rustgevend effect en leiden ze minder af van de inhoud. Asymmetrie brengt daarentegen leven in het boek. Door portretten af te wisselen met landschapfoto’s geef je jouw boek een smaakvolle afwisseling. En om te voorkomen dat je foto’s willekeurig rangschikt, kun je de gulden snede toepassen door een paginalay-out toe te passen van 2: 1. De magneetfunctie en het lay-outraster in de software helpen je de positionering uniform te houden door het hele boek. Je kunt zelfs proberen de regels een beetje te overtreden. Waarom zou je een snapshot niet onder een hoek plaatsen? Of voeg een kader toe, zoals bij een polaroid, om de kracht van het vastgelegde moment te benadrukken.

Voorbij de afbeeldingen – hoe je achtergrond en lettertype gebruikt

De manier waarop je jouw foto’s rangschikt, is niet de enige manier waarop je jouw boek de juiste sfeer geeft. Achtergronden zijn minstens zo belangrijk! Grijstinten of gedempte kleuren kunnen je boek een eleganter effect geven dan zwart of wit. Als je met jouw boek bijvoorbeeld terugblikt op de gebeurtenissen van het jaar, kun je de kleuren mee laten veranderen met de seizoenen, maar ze kunnen ook de sfeer van de foto’s versterken. Kies een warme kleur voor de regenachtige dag binnenshuis en kies voor mooie blauwtinten voor foto’s van een heldere zomerdag. Daarnaast kun je jouw foto’s natuurlijk als achtergrond gebruiken. Of geef je foto een leuke touch met een onderschrift of een inspirerende quote. Let erop dat, als je dat doet, lettertypes die vaak worden gebruikt in kranten, zoals Times New Roman, gemakkelijker zijn te lezen dan schreefloze lettertypen zoals Arial of Helvetica. Deze zijn dan weer meer geschikt voor kopteksten. Daarnaast is het raadzaam om zo min mogelijk te variëren met de lettergrootte.

De eerste indruk telt

Een hoogwaardige cover maakt van jouw herinneringen een blikvanger in de kast. Kies je voor de hardcover? Dan kun je special effects toevoegen zoals een lak-, goud-, zilver- en sinds kort zelfs een rosegoudopdruk. In de bestelsoftware heb je bovendien de keuze om je boek te beschermen met een hoogwaardig kunstleren of linnen hoes, als je gaat voor een XL of XXL liggend formaat.

Last but not least geven we je nog een wijze raad: wees niet bang om fouten te maken! Het is jouw maatwerk geschenk. Er bestaan geen goed of fout in het ontwerpproces. In plaats van een aantal rigide regels te volgen, is het belangrijker om je eigen stijl te vinden en plezier te hebben in het experimenteren en ontwerpen. Wil je nog meer tips en trucs? Op het YouTube-kanaal van CEWE vind je talloze video’s waarmee je nog veel meer inspiratie op kunt doen voor jouw CEWE FOTOBOEK.