Hoewel het al behoorlijk koud is geweest, staan de echte winterdagen nog voor de deur. Ieder jaar hopen we als fotografen weer op witte, sprookjesachtige landschappen. Zou het dit jaar raak zijn? In dat geval is de kans groot dat jij er met je fototoestel op uit gaat. Neem dan in ieder geval onze tips mee de vrieskou in en ga optimaal voorbereid aan de slag voor de mooiste winterplaatjes.

Belichting

Het ultieme winterse plaatje is natuurlijk een landschap waar een witte deken van sneeuw overheen gedrapeerd is. Maar ook als er geen sneeuw op het landschap ligt, zorgt het rijp of de vochtige ondergrond wel voor een witte gloed door bevriezing. Door deze lichte kleuren vindt jouw fototoestel het wat lastiger om de juiste instelling te kiezen. Je fototoestel heeft de neiging om het landschap te onderbelichten. Dit los je op met behulp van een positieve belichtingscompensatie. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee. Eigenlijk zeg je tegen fototoestel dat het af moet wijken van de standaard.

Een veelgebruikte compensatie voor sneeuw is +2EV. Dat stel je in door de belichtingsmeter van je camera (het schuifbalkje met het plusje en minnetje bij je instellingen) op +2 te zetten. Ook een histogram helpt je om de juiste instelling te kiezen. De piek van de histogram moet in dit geval aan de rechterkant van het scherm liggen, in plaats van in het midden. Wanneer je de belichting helemaal handmatig regelt, is het aan te raden om met een langere sluitertijd te werken. Hierdoor vangt de sensor meer licht op en wordt de foto automatisch witter en realistischer van kleur. Ook het instellen van de witbalans helpt om de juiste kleur van het witte landschap in te stellen.

 

Landschap en omgeving voor fotografie

Voor mooie landschappen en omgevingen hoef je soms echt niet ver te reizen. Wat wel van belang is om ‘hulpmiddelen’ in het landschap te zoeken om je foto’s aantrekkelijker te maken. Wat we hiermee bedoelen? Compositieregels zijn alleen te gebruiken met het juiste contrast. Kijk daarom naar het contrast om je landschap in te delen. Als het landschap alleen maar wit is, wordt de foto namelijk wel erg saai. Een weg, een paar bomen of hekwerk voor het afsluiten van een weide kan al genoeg breken om je landschap aantrekkelijker te maken voor de foto.

Tip: stuur een kerstkaartje van je zelfgemaakte winterlandschapfoto en wens je naasten, geliefden of vrienden fijne feestdagen!

Houd rekening met de koude

De kou werkt soms een beetje tegen. Temperatuurschommelingen zorgen bijvoorbeeld voor condens op je toestel. Als je uit een warme auto komt heb je kans dat je lens beslaat. Neem daarom een doekje mee, of wacht totdat je toestel aan de temperatuur gewend is. Net als jij is je apparatuur niet altijd bestand tegen de kou. Wist je bijvoorbeeld dat je batterij een stuk sneller leeg is in de vrieskou? Om te voorkomen dat er vocht in je toestel komt, is het sowieso aan te raden om eerst te wachten met lenzen wisselen voordat je toestel op dezelfde buitentemperatuur is. En kleed je vanzelfsprekend goed aan. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar lederen handschoenen, omdat deze goed warm en redelijk dun zijn. En dat is weer handig voor het bedienen van je toestel. Heb je een touchscreen op je camera? Gebruik dan speciale handschoenen waarmee je touchscreens kunt bedienen. 

Macrofotografie

Veel winterfoto’s worden geschoten van landschappen met een brede horizon. Dit is vaak ook een hele geschikte en mooie manier van fotograferen in de winter. Door je te onderscheiden met macrofotografie maak je jouw collectie foto’s nog spannender. Hangende ijspegels, ijskristallen op een tak of blad, of een foto van een vogeltje in de tuin. Bij macrofotografie maak je bij voorkeur gebruik van een macrolens. Op deze manier kun je de details goed vastleggen. Zorg voor een mooie scherptediepte en geef de foto een vage achtergrond. Zo krijgt jouw onderwerp meer aandacht.

Fotografie idee voor gedetailleerde vogelfotografie 

Vogeltjes op detailniveau fotograferen? Zorg voor de volgende zaken:

 • Statief
 • Fototoestel 
 • Macrolens
 • Zelfontspanner of een zelfontspan-app van je toestel (en dan hebben we het dus niet over een meditatie-app ;-)). 
 • Vogelhuisje
 • Geduld
 • Beschermhoes voor je toestel

Zie je veel vogeltjes zoals musjes, roodborstjes of merels in de tuin? Maar vind je het lastig om hier een goede foto van te maken? Gebruik dan de volgende methode voor een goede foto:

 1. Zet een statief klaar met daarom het toestel. Richt het toestel op het vogelhuisje. Bescherm je camera tegen sneeuw of een vogeltje die op je toestel gaat zitten, door gebruik te maken van een beschermhoes. 
 2. Stel je toestel op de juiste instellingen in. Maak eventueel een testfoto van het vogelhuisje. 
 3. Zorg dat je de zelfontspanner of een app aansluit. 
 4. Neem weer afstand of ga zelfs binnen in huis zitten en wacht tot de vogeltjes in het huisje gaan zitten. 
 5. Schiet de foto op het moment dat het vogeltje in beeld is!

Winterpret!

Er zal vast een winterdag komen waarbij je lekker naar buiten gaat voor wat winterpret. Denk aan wandelingen, een dagje schaatsen of misschien een heus sneeuwballengevecht. Fotografeer deze waardevolle momenten, om er zeker van te zijn dat je later nog eens kunt terugkijken op deze mooie winter. 

P.s. zorg bij het sneeuwballengevecht zeker voor voldoende bescherming van je toestel middels een goede beschermhoes.

Fijne winter gewenst!