Regenjas en gaan! Dat is misschien niet wat je denkt als je de regen buiten ziet stromen. Toch is het, ook als het regent, lekker om eropuit te gaan. En als je goed oplet, is het veel vaker droog in ons land dan dat het regent. Daarom kan een regenbuitje juist voor unieke beelden zorgen. Met onderstaande tips en voordelen van regen ga je voorbereid naar buiten.

Dreigende luchten, wonderschoon landschap

Een strakblauwe lucht is leuk, maar ook vrij standaard. Dreigende luchten en de zon die tegelijk doorbreekt zorgen daarentegen voor de schoonste beelden met geweldige contrasten. Soms zie je zelfs de zonnestralen door twee donkergrijze wolken stralen, met als gevolg een heldere lichtstroom op het landschap. Ook de zware regenval in de verte is soms goed te zien. Vooral bij landschapsfoto’s levert dit geweldige beelden op. 

Beschermd naar buiten

Net als jij, is je fototoestel niet van suiker, maar toch is het wel iets minder blij met alle nattigheid. Let er daarom op dat je jouw toestel goed beschermt tegen eventuele buien. Een eenvoudige paraplu is vaak al voldoende tegen de regen, maar met een regenhoes ben je iets vrijer. Ook een doekje om eventuele spetters op je toestel te verwijderen is geen overbodige luxe. 

Stampend door de regen!

Het is je vast wel bekend dat kinderen het heerlijk vinden om vies te worden. Regen draagt hier natuurlijk aan bij: lekker in de plassen stampen met je laarzen. En omdat het kwik nauwelijks nog temperaturen bereikt onder de 0 graden, nemen wij hier graag een voorsprongetje op. Fotografeer het plezier in de regen door met een korte sluitertijd te fotograferen. Zo ‘bevries’ je de situatie. Het vereist wat timing om op de juiste tijd op de sluiter te drukken, dus het kan helpen om een serie foto’s snel achter elkaar te maken. Het helpt je om toch het juiste beeld te schieten. 

Tip: maak een mooie foto van de stampende laarzen in het water en ontwikkel deze foto op een wanddecoratie. Leuk voor boven het schoenenrek waar de laarsjes dagelijks staan!

Compositieregels en landschap 

Als het regent vergeten we wel eens de tijd te nemen voor het landschap. Want ook met regen zijn de meeste landschappen prachtig. Vooral bij bergachtig landschap zorgt de regen voor wolkvorming die je bijna kunt aanraken. Houd de compositieregels in ogenschouw en neem ondanks de regen de tijd voor een goede opstelling van jouw toestel. 

Na de regen

Na de bui komt nog een buitenkansje. Letterlijk. Want wie denkt na de regen weer naar binnen te kunnen met regenfotografie, heeft het mis. De regen zorgt juist voor een heerlijke frisse en schone sfeer. Als het weer warmer wordt, ontstaan de mooiste mistige landschappen. 

Ook de plassen die zijn ontstaan op straat, zorgen voor mooie kansen. De plassen geven je als het ware een enorme spiegel op het wegdek. Zoek een goede hoek en fotografeer het beeld. Om de kijker te verwarren is het leuk om de foto later horizontaal te draaien. Zo lijkt het alsof de plas het rechtstreekse beeld is, en toch zie je dat er iets niet helemaal klopt. Een milde vorm van surrealistische fotografie.

Dus wat let je? Wacht op dat mooie buitje en hop naar buiten. Veel plezier!