Het seizoen van gezellige avondjes is alweer een tijdje geopend. Met dit gure weer krijgt iedereen immers wel zin om lekker warm binnen te zitten. En over een kleine maand is het hoogtepunt van de gezellige avonden alweer daar: Sinterklaasavond. Zoveel warmte en gezelligheid wil je natuurlijk vastleggen. Wij bereiden je alvast helemaal voor op de heerlijke avondjes.

Spanning

Sinterklaas is natuurlijk hét feest voor kinderen. Genoeg inspiratie voor leuke foto’s, ook in de aanloop naar het feest der feesten. Denk bijvoorbeeld aan de vele sinterklaasevenementen in aanloop naar pakjesavond. In bijna iedere stad zie je al hulpsinterklazen en hulppieten vrolijk door de straten huppelen. Of wat dacht je van het zetten van de schoen? Geweldige momenten om op camera vast te leggen. Houd bij het fotograferen je aandacht bij de kinderen en focus op de verbazing en spanning op hun gezichtjes! De emotie is de sfeermaker van jouw foto’s.

Perspectief

Met het fotograferen van het sinterklaasfeest maak je voornamelijk veel portretten. Denk aan de kinderen die bij Sinterklaas mogen komen om hem iets te vertellen. Dat zorgt voor prachtige taferelen. Let bij het fotograferen op het juiste perspectief. De mooiste foto’s krijg je als de gezichten op gelijke hoogte zijn. Bijvoorbeeld als de piet even bukt om pepernoten te geven. Het overhandigen van de pepernoten en de blije gezichten van de kinderen fotografeer je het beste door zelf ook even door de hurken te gaan. Zo fotografeer je vanuit het perspectief van de kinderen, wat de foto extra indrukwekkend maakt.

Scherptediepte

Bij een Sinterklaasfeest is doorgaans veel chaos en drukte: ook in je foto. Een slimme truc is dan om de achtergrond van je foto onscherp te maken. Zo leg je de focus op daar waar het om gaat: in dit geval de kinderen en sinterklaas of de pieten. Hoe je dat doet? Fotografeer met veel scherptediepte. Hoe meer scherptediepte, hoe vager de achtergrond en dus hoe meer rust in je foto. Dat doe je met een kleine diafragma, dus met een hoog diafragmagetal op je camera. Let op: kies je scherpstelpunt zorgvuldig. Focus bijvoorbeeld op de ogen van piet of van je kind.. Vanaf dat punt ‘vervaagt’ de foto namelijk. Je wilt immers niet dat het onderwerp waar je foto om draait per ongeluk vaag is.

Sfeerbeelden

Soms wil je de drukte wegvagen, maar op andere momenten wil je juist de chaos en vrolijkheid vastleggen. Bijvoorbeeld bij het maken van sfeerbeelden. De intocht van Sinterklaas is immers niet compleet zonder vrolijk verklede kinderen en publiek. Omdat de intocht vaak vrij ‘beweeglijk’ is, gebruik je een korte sluitertijd. Hoe korter de sluitertijd, hoe minder lang er licht op de sensor valt en hoe ‘sneller’ de foto gemaakt wordt. Je bevriest als het ware de beweging, waardoor je vervaagde armen van een zwaaiende piet voorkomt. Het helpt je om meteen te reageren op spontane gebeurtenissen.

Ook thuis kun je natuurlijk geweldige sfeerbeelden maken. Fotografeer het schoentje dat al gezet is met de wortel voor het paard, maak een foto van je kinderen als ze vol verwachting naar het sinterklaasjournaal kijken en als ze hun cadeautjes uitpakken.

Maak een sinterklaasboek van je foto’s!

Natuurlijk is het ‘t leukst als je ook iets met al die foto’s doet. Een leuke manier om ook later in het jaar nog eens terug te blikken op die gezellige avondjes, is door een Sinterklaas fotoboek te maken. Vul het fotoboek met foto’s van het sinterklaasfeest en geef de kaft een mooie Sinterklaas-rode kleur met een geel kruis. Net echt! In het boek kun je bovendien ook korte verhaaltjes van de belevenissen van de kinderen kwijt. En ben je zelf nog op zoek naar een origineel cadeau om te vragen van de Sint? Hij komt ook bij CEWE langs voor zijn inkopen, dus kijk eens bij onze fotocadeaus zoals puzzels, knuffels of een handige boterhamtrommel! Er staat vast iets tussen dat jij of je kinderen graag van de Sint zouden willen krijgen.

Fijne dagen!