Een stedentrip is super leuk, maar vaak kun je in een korte trip niet de hele stad zien. Bovendien houdt niet iedereen van de drukte en chaos van (grote) steden. Daarom speciaal voor iedereen die op z’n gemak een leuke plek wil ontdekken: zeven tips voor een bezoek aan fotogenieke dorpen in de Benelux. 

 

#7 De Rijp, provincie Noord-Holland (NL)

De Rijp is een typisch Hollands plaatsje met ontzettend veel rijksmonumentale panden. De huizen hier zijn kenmerkend voor de provincie Noord-Holland en het water rondom de dorpen maakt het helemaal af. Hier vind je geen massatoerisme, maar gewoon een mooi Hollands dorp met, onder andere, een prachtige Waag, drie historische kerken en prachtige Zaanse huisjes. 

#6 Esch-Sur-Sûre, kanton Wiltz (Lux)

Verscholen achter heuvels en omcirkeld door rivier de Sûrem is Esch-Sur-Sûre een verborgen parel van Luxemburg. Alsof het zo moet zijn pronkt, midden in Esch-Sur-Sûre, een prachtig burcht bovenop een rots. Bij een bezoek aan Esch-Sur-Sûre, is het aan te raden om het dorp vanaf één van de wandeltochten door de heuvels in de omgeving te bewonderen. Natuur en cultuur in één! 

Tip: ben je trots op jouw eigen dorp? Trek eropuit met je camera, schiet een aantal mooie foto’s van kenmerkende elementen uit jouw dorp en gebruik een of meerdere foto’s voor een mooie CEWE wanddecoratie. Wedden dat je dorpsgenoten je binnen de kortste keren vragen waar je die prachtige wanddeco vandaan hebt?  

#5 Clermont-Sur-Berwinne, provincie Luik (BE)

Clermont-Sur-Berwinne is ook al zo’n plaats waar je alleen al wegdroomt door de ligging. Onderaan een prachtig glooiend grasland ligt dit bijzondere dorpje met haar sierlijke kerk. Deze kerk, de Sint-Jacobus de Meerderekerk, had gerust in een enorme stad kunnen staan. De Place de la Halle is typisch Luiks met haar, door Paul Dermany ontworpen, gemeentehuis. Vanwege de bijzondere plek, de mooie onderdoorgang en de trap is dit al jaren één van de favorieten onder de trouwlocaties.  

#4 Bourtange, provincie Groningen (NL)

Ver weg van alle drukte en wederom behoorlijk verscholen ligt in het Oost-Groningse platteland, tegen de grens van Duitsland, het plaatsje Bourtange. Het is bijzonder hoe weinig mensen hiervan gehoord hebben. Dat terwijl dit vestingdorp zoveel moois te bieden heeft en bovendien een enorm belangrijke rol speelde in de geschiedenis van ons land. In Bourtange waan je jezelf weer helemaal in de historie. Oude elementen van dit dorp zijn in volle glorie hersteld. Fotografeer het pleintje in het hart van het centrum of richt je fototoestel op de mooie details van de oude ophaalbruggen, de wachthokjes of het houten toiletgebouw aan de vestinggracht. 

#3 Orvelte, provincie Drenthe (NL)

We blijven nog even in het hoge Noorden van Nederland. Want een stukje zuidelijker ligt nog een zo’n bijzonder dorpje, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan: Orvelte. De provincie Drenthe is bekend vanwege de vele brinkdorpen. De boerderijen werden in deze dorpen van oudsher bij de brink gebouwd, zodat het vee erop kon grazen. Vandaag de dag wordt er regelmatig iets georganiseerd op de Brink in Orvelte. Struin door de kleine straatjes met kinderkopjes en bezoek een van de vele ouderwetse winkeltjes, zoals het snoepwinkeltje, de kaasmakerij en de schaapskooi. Fotografeer de oude Saksische boerderijen, die je overigens tot diep in Duitsland op een vergelijkbare manier kunt vinden. 

#2 Oud- Rekem, Provincie Limburg (BE)

Ja,ook bij CEWE gaan we natuurlijk op het nieuws af. Oud-Rekem werd ooit eens verkozen tot het mooiste dorp van Vlaanderen. En dat is niet voor niets. Dit dorp is gebouwd op een verhoging in een kwelder. Om het dorp heen moet het historisch gezien behoorlijk drassig zijn geweest zijn. De gebouwen in het dorp stellen hoe dan ook niet teleur en bieden onder andere de Sint-Kwintenskerk, drie prachtige molens en een kasteel. Dit kasteel zou gebouwd zijn bovenop het graf van de Schotse prins Guthago, die Vlaamse kustbewoners bekeerde tot het Christendom. 

#1 Baarle Nassau of Baarle Hertog (NL én BE)

De nummer een in deze lijst is wellicht een beetje verwarrend. Want zijn het nou een of twee dorpen? Baarle is een dorp dat zich uitstrekt over twee gemeentes: het Belgische Baarle-Hertog en het Nederlandse Baarle-Nassau. In totaal is Baarle Hertog opgedeeld in 26 stukjes, die worden omringd door Nassau gebieden. Dat zorgt ervoor dat het super leuk is om eens een dorpentrip te wijden aan dit gebied. Helemaal interessant is het om in de geschiedenis van deze opmerkelijke indeling te duiken. Fotografeer daarnaast de opmerkelijke aanwijzingen over het land waarin je jezelf bevindt. De vele naambordjes, grensaanduidingen en andere manieren om de twee dorpen te splitsen zijn hilarisch!

Hopelijk hebben wij je geïnspireerd en enthousiast gemaakt om eens een dorpentrip te maken. Veel plezier!