Trick or treat! Halloween wint in ons land snel aan populariteit. Bij Halloween hoort natuurlijk horror en het bijzondere is: daar zit altijd een soort verleiding in. Je kent het vast; eigenlijk wil of durf je niet te kijken, maar je kijkt toch. Zelf een horrorfilm ontwikkelen is misschien wat veel werk,  kun je je wel degelijk toeleggen op horrorfotografie is heel toegankelijk! Lees hieronder hoe ook jij dit doet. 

Horror is surrealisme

Horror is van alle tijden. Een bekende Nederlandse schilder, Jheronimus Bosch, wist zich de kunst van het horror schilderen eigen te maken met surrealistische wezens in zijn werken. De meeste horror is surrealistisch en onecht. Ga je zelf aan de slag met horror fotografie?  Zoek dan een surrealistisch decor.   

Modellen 

Maak je een foto van een eng persoon of eng ‘wezen’, dan heb je natuurlijk een model nodig. Heb jij even geluk: 31 oktober is het Halloween. Er is daarom vast iemand in je omgeving die zich uitdost in een angstaanjagend tenue. Bijvoorbeeld omdat hij of zij naar een feest moet of langs de deuren gaat voor trick or treat. Zorg met de juiste make up en kleding voor een personage om van te gruwelen. Ook leuk om een klein fotoboekje te maken van deze verkleedpartij!

Attributen

Zorg bij horrorfotografie altijd voor de juiste (enge) attributen. Dat kunnen echte horror items zijn, zoals een nep-zwaard of bloederig mes, maar je kunt ook items gebruiken die op zichzelf niet eens zo eng te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een pop. Op zichzelf geen eng voorwerp, maar in de handen van een griezel slaat deze gedachte helemaal de andere kant op. Het is de kunst om de horrorfoto aan de ene kant iets hedendaags te geven zodat het herkenbaar is voor de toeschouwer, maar aan de andere kant ook iets uit je grootste nachtmerrie. 

Tip: wat voor foto je ook gaat maken, een beetje nepbloed komt altijd goed van pas. Lees hier hoe je dit maakt!

Omgeving

Ten slotte is de omgeving zeer bepalend voor het horrorgehalte van je foto. Zoek daarom een omgeving op waar je sowieso al een beetje van gaat rillen. Die griezelige zolder, de kelder of de garage. Of zoek een afgelegen, vervallen gebouw, zoals een oude fabriek of loods. Er zijn tal van voorbeelden van enge plekken te bedenken. Net als bij alle fotografie, speelt het licht een bepalende rol. Laat een schaduw van een persoon op een muur vallen met iemand die bang naar het fototoestel kijkt. Of laat het licht van achter het model vallen zodat je de vage schim van een hoofdpersoon uit een horrorfilm ziet. En de echte klassieker mag natuurlijk niet ontbreken: schijn met een zaklamp van onder op je gezicht in het donker.   

Horrorfotografie zonder griezels

Naast het vastleggen van horrorfiguren, kun je natuurlijk ook gewoon mysterieuze omgevingen zoeken of creëren. Dat laatste doe je door de foto in een ander kleurenpallet te maken, zoals zwart-wit of sepia. Een andere manier is om de ISO een stuk hoger zetten, waardoor je met opzet ruis in je foto brengt. Dat zorgt dan weer voor een mysterieuze sfeer in je foto. Door bewust met je instellingen te spelen wordt de foto surrealistisch. Dit werkt voor veel landschappen en decors.  

Nabewerking

Het nabewerken van je foto kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je kunt vreemde objecten toevoegen of een vage foto op een andere foto plaatsen zodat het lijkt alsof er een spook op de foto te zien is. Wat je ook voor griezelig beeld wilt creëren; je kunt hiervoor het beste professionele fotobewerking software gebruiken, zoals Adobe Photoshop. Ben je geen pro, maar wil je je foto wel bewerken? Er zijn ook gratis bewerkingsprogramma’s, waarmee je ook goed uit de voeten kunt.. 

Tip: spook op je foto toevoegen? Probeer een uitsnede te maken van een persoon en deze transparant te maken. Vervolgens plak je zelf ontworpen ‘spook’ op een andere foto. Huiveringwekkend! 

Op zoek naar meer foto-inspiratie? Deze vader maakt het wel heel bond.

Horrorfotografie is wellicht onbekend terrein voor je. Maar als je de smaak eenmaal te pakken hebt, weet je niet meer van ophouden… Wees niet te bang en ga ervoor!