Het is volop herfst: en dat betekent dat, als je van fotograferen houdt, je wordt getrakteerd op een prachtig decor zodra je de voordeur uitstapt. De herfst is een super fotogeniek seizoen met uitgelezen kansen om de verandering in de natuur vast te leggen. Benieuwd hoe je dat het beste doet? Lees dan snel verder.

Herfstplezier

Weet je nog? Vroeger… Als kind speelde je vast met de bladeren of de kastanjes die net gevallen waren. De herfst staat garant voor speelplezier bij kinderen. Grote plassen water, bladeren stapelen of in de lucht gooien en poppetjes (of een compleet bouwwerk) maken van satéprikkers en kastanjes. Ga er daarom lekker op uit met je (klein)kinderen en geniet samen van de herfst. Oh ja, voor de foto’s let je goed op de emoties van de kinderen. Lachende gezichten bij schoppen tegen een berg bladeren of de geconcentreerde blikken als ze hun mooiste bouwwerk voor jou in elkaar knutselen van kastanjes. In het blog over portretfotografie geven we je nog wat aanvullende tips voor de beste foto’s. 

Kleuren goed vastleggen

De kleuren zijn een belangrijk onderdeel van herfstfotografie. In de praktijk is het lastig om de kleuren net zo intens over te laten komen als in het echt. Gebruik daarom de juiste witbalans. Zo weet je toestel de kleurwarmte en kun je de kleuren beter vastleggen. Wil je de witbalans niet tijdens het fotograferen bepalen? Fotografeer dan in RAW en bewerk je foto later nog tot de gewenste witbalans. Een polarisatiefilter helpt om kleuren intenser te doen overkomen. 

Compositie

Misschien ken je de oude Windows XP herfstfoto nog wel. Een perfect voorbeeld van hoe compositie gebruikt wordt in herfstfotografie. De bomen en de weg vormen een pad richting de horizon. Door de herfst wordt een bos behoorlijk rommelig. Dat maakt het soms lastig om je aan de compositieregels te houden. Paden of weggetjes door het bos helpen je met deze uitdaging. Pas daarom de compositieregels toe en maak je eigen PC achtergrond

Tip: misschien nog wel leuker dan een achtergrond op je PC is een persoonlijke muismat. Zo geniet je ook van je zelfgemaakte foto’s als je programma’s op je PC open hebt staan. 

Herfst van dichtbij: gebruik macrofotografie

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over het grotere plaatje. Daarom de tip: bekijk de herfst ook eens van dichtbij. Het is wonderbaarlijk wat voor prachtige macroplaatjes dit seizoen je biedt. Denk alleen al aan alle paddenstoelen, bladnerven of kastanjes op de grond. Gebruik lichtinvallen voor een aantrekkelijke weergave, bijvoorbeeld als de zon achter een bladnerf valt. Probeer bij paddenstoelen zo laag mogelijk bij de grond te fotograferen. Zo komen de paddenstoelen beter tot hun recht. Voor macrofotografie is een macrolens natuurlijk aan te raden. 

Het najaar is overal

Het is goed mogelijk dat wanneer je door je woonplaats fietst, je een (zij)straat ziet met bomen in de mooiste herfstkleuren. Wat we hiermee mee willen aangeven: het najaar is altijd wel ergens in jouw omgeving. Trek je wandelschoenen aan en ga er op uit. En is het buiten guur, regenachtig en koud en wil je helemaal niet naar buiten? Met de wanddecoraties van CEWE haal je de herfst gewoon in huis.

Er staan weer gezellige, knusse en mooie herfstdagen voor de deur. Hopelijk hebben we je kunnen inspireren voor een lekker dagje fotograferen in de frisse najaarslucht. Succes met jouw herfstfoto’s!