Het is tijd om te accepteren dat Kerstmis met de dag dichterbij komt. En dat betekent ook dat het tijd is om je adventskalender voor dit jaar te bestellen!

Begin op tijd!

Bij CEWE gaan we je er de komende maanden regelmatig aan herinneren dat je je kerstinkopen op tijd moet doen, voordat de kerstgekte begint. Dat geldt voor kerstkaarten, kerstcadeaus en kerstversiering, maar ook voor de adventskalender. Je wilt immers niet op 30 november in paniek naar de supermarkt rennen om daar een algemene, nietszeggende adventskalender te kopen. Wees er dit jaar daarom op tijd bij (al was het maar voor één keer) en verras je geliefden met hun eigen gepersonaliseerde adventskalender.

 

 

Hoe is de traditie begonnen?

Adventskalenders zijn natuurlijk een verrukkelijke traditie. Iedere dag een chocolaatje achter een luikje vandaan peuteren; het kan niet kneuteriger. Maar hoe is die traditie eigenlijk ontstaan? Adventskalenders zijn er, ergens in de loop van de 19e eeuw, in geslaagd om deel te blijven uitmaken van onze kerstvieringen. Sindsdien zijn ze behoorlijk veranderd.

Advent is een periode van vier weken, waarin christenen zich voorbereiden op kerst. Het begint op de zondag die het dichtst ligt bij de feestdag van St. Andrew de Apostel (30 november) tot de zondag voor kerst. Tot de 16e eeuw ontvingen kinderen hun ‘kerst’cadeautjes op 6 december, om de verjaardag van Sint-Nicolaas te vieren. En hoewel onze kinderen in Nederland / Belgie nog altijd cadeautjes van deze beste man ontvangen, is dat niet in alle landen het geval. De reformist Martin Luther verwierp namelijk de verering van heiligen en veranderde de traditie. Vanwege deze verschuiving werden geschenken sindsdien op eerste kerstdag gegeven. In een poging de lange wachttijd voor kinderen aangenamer te maken, introduceerden protestanten het aftellen – of de vroege vormen van een adventskalender. Ze zouden de dagen van de advent markeren door een kaars voor de dag te branden of, eenvoudiger, muren of deuren met een lijn van krijt te markeren.

Wist je trouwens dat de eerste handgemaakte houten adventskalender in 1851 werd gemaakt?

 

De eerste gedrukte adventskalender

Gerhard Lang wordt vaak de maker van de moderne adventskalender genoemd. Zijn moeder maakte voor hem het aftellen een stukje feestelijker, door 24 snoepjes op karton te plakken. Gerhard mocht iedere dag een snoepje eten, in afwachting van zijn kerstcadeaus. Het moge duidelijk zijn dat dit heerlijke geschenk van zijn moeder indruk op hem maakte, want in 1908 maakte Gerhard de eerste gedrukte adventskalender.

Deze gedrukte versie van de adventskalender liet nog steeds ruimte voor verbetering. Er waren bijvoorbeeld geen luikjes die je als kind kon openen. In plaats daarvan bestond de kalender uit twee gedrukte delen: een pagina met 24 foto’s om uit te knippen en een andere kartonnen pagina met 24 doosjes – elk met een gedicht geschreven door Lang. Het idee? Kinderen konden de afbeeldingen uitknippen, het gedicht lezen en de afbeelding vervolgens op de daarvoor bestemde doos te bevestigen. Een leuke bezigheid tot aan kerst. Pas eind jaren vijftig werd chocolade achter ieder luikje geïntroduceerd. En wist je trouwens dat de Tweede Wereldoorlog er bijna voor heeft gezorgd dat de Adventskalender een stille dood stierf? Karton was een gerantsoeneerd item en het was dan ook verboden om kalenders met afbeeldingen te produceren tot 1946.

Vandaag de dag hebben adventskalenders een geheel nieuwe vorm gekregen – en is de oorspronkelijke betekenis wellicht wat in de vergetelheid geraakt. Niettemin draait het bij de Adventskalender nog altijd om de vreugde van het geven en het doorbrengen van tijd met je familie en vrienden. En hoe kun je dat beter doen dan door ze een gepersonaliseerde kalender te geven met foto’s die een fijne herinnering oproepen.

Gepersonaliseerde adventskalenders

Speciaal voor iedereen die de traditie van de Adventskalender in stand wil houden, hebben we een geweldige serie Adventskalenders in ons assortiment. Van een kalender met een kinder® Surprise Ei tot één met overheerlijke Ferrero-chocola; welke adventskalender je ook kiest, het is hoe dan ook de perfecte manier om in de kerstsfeer te komen.

Jouw 2019 adventskalender

Voeg je eigen foto toe

Naast het feit dat er iedere dag een smakelijke traktatie op je wacht, kun je je adventskalender ook personaliseren met je favoriete foto. Geef jij je dierbaren een gepersonaliseerde adventskalender cadeau? Dan raden we je aan om een foto te kiezen van iets dat veel betekent voor de ontvanger. Of dat nu de kat van je broer is, een groepsfoto van vrienden, een favoriete selfie of een foto van jullie twee: de mogelijkheden zijn eindeloos. Als je er één voor jezelf maakt, gelden dezelfde regels – kies een foto waar je blij van wordt!

Voor ieder wat wils

Adventskalenders zijn niet alleen leuk voor kinderen; ook volwassenen kunnen er enorm van genieten. Denk bijvoorbeeld aan onze adventskalenders met Ferrero-chocolade. Tip: koop voor ieder een kalender en bestel ‘m met je eigen foto erop, om te voorkomen dat jouw luikjes worden leeggeroofd door hongerige familieleden…

Onze kinder® Surprise Ei Adventskalendar is verkrijgbaar in een indrukwekkend XXL-formaat (48x36cm) en is gevuld met maar liefst 11 kinder® Surprise Eieren en 13 kinder® chocolaatjes. Een echte traktatie voor chocoladeliefhebbers. Doordat er in de Surprise eieren ook verrassingen zitten, staat dit cadeau garant voor een echt kerstgevoel.

Alle adventskalenders op een rij

CEWE biedt je een ruim assortiment adventkalenders waar je uit kunt kiezen, zoals:

  • Foto adventskalender
  • Adventskalender met kinder® chocolade
  • Adventskalender met kinder® Surprise Eggs
  • Adventskalender met Ferrero Chocolade
  • Maak je eigen adventskalender en vul ‘m zelf in
  • Deluxe adventskalender

 

Onze foto-adventskalender was vorig jaar een grote hit en daarom is deze bestseller weer terug voor 2019. Met dit cadeau vrolijk je direct je hele decembermaand op.

Tip: naast foto’s kun je ook een tekening van je (klein)kind inscannen en als afbeelding gebruiken voor je adventskalender. Of wellicht heb je nog een hele oude foto van een familiekerstviering van vroeger. Zo ben je verzekerd van een super originele foto-adventskalender.

Wil je zelf weten wat je jouw dierbaren cadeau geeft tijdens het aftellen? Dan is onze vulbare adventskalender het ideale cadeau. Van schoonheidsproducten tot veganistische snacks en bam traktaties voor huisdieren tot kleine aandenkens; je kunt ieder doosje in de kalender vullen met cadeautjes die jouw dierbare laten glimlachen.

Veel plezier met aftellen!