Op donderdag 26 september werden de winnaars van ’s werelds grootste jaarlijkse fotowedstrijd, de CEWE Photo Awards, bekend gemaakt. De feestelijke aangelegenheid vond plaats in het Natuurhistorisch Museum in Wenen, Oostenrijk. De winnende foto van Ina Schieferdecker werd gekozen uit maar liefst 448.152 foto-inzendingen. Schieferdecker nam de CEWE Photo Award in ontvangst tijdens een feestelijk gala.

Hoog niveau

Welk beelden hebben impact? Wat voor foto’s trekken de aandacht en worden door vrijwel iedereen over de hele wereld gezien? Dat zijn in de meeste gevallen toch de foto’s die shockeren. Foto’s van ernstige (ramp)situaties of foto’s die de toeschouwer bewust maken van de kritieke toestanden in de wereld. Met het thema ‘onze wereld is mooi’, wil CEWE de aangename kant van onze aarde laten zien. En dat is gelukt. De CEWE Photo Award en het thema van dit jaar inspireerden meer fotografen dan ooit tevoren. Met 448.152 inzendingen is de CEWE Photo Award ’s werelds grootste fotowedstrijd geworden. Naast de grote hoeveelheid foto’s, waren de juryleden onder de indruk van de uitzonderlijke kwaliteit van de afbeeldingen. “Zowel amateur- als professionele fotografen hebben hun enorme technische vaardigheden laten zien en tegelijkertijd bewezen dat ze oog hebben voor het vastleggen van speciale momenten”, zegt dr. Christian Friege, voorzitter van de Raad van Bestuur van CEWE en één van de zeven juryleden van de wedstrijd.

De winnende foto’s

Deelnemers konden hun foto’s insturen in tien categorieën. Per categorie is één winnende foto gekozen. Daarnaast heeft de jury één foto gekozen als overall winnaar. Deze foto, in de categorie ‘dieren’, werd gemaakt door fotograaf Ina Schieferdecker (D). “Deze foto combineert alle elementen van een goede foto: idee, ontwerp en techniek. En een beetje humor. Een echte winnaar met symmetrie, pastelkleuren en uitstekende techniek.”

 

Ina Schieferdecker met ‘Verstoppertje met de grondeekhoorn’ in de categorie ‘Dieren’ (DE)
Alice van Kempen met ‘De jas’ in de categorie ‘Humor’ (NL)
Janusz Nadolski met ‘Het leven van alledag’ in de categorie ‘Mensen’ (PL)
Jose Antoine Costa met ‘Insomnia III’ in de categorie ‘Architectuur en infrastructuur’ (FR)
Cosmin Stan met ‘Mystieke landschappen’ in de categorie ‘Landschappen’ (RO)
Annemarie Berlin met ‘Balans’ in de categorie ‘Reizen en cultuur’ (DE)
Thorsten Becker met ‘Jump’ in de categorie ‘Sport’ (DE)
Cihan Karaca met ‘Broodboot’ in de categorie ‘Voeding’ (TR)
Anders Andersson met ‘Het zwembad, opnieuw bekeken’ in de categorie ‘Hobby en vrije tijd’ (SE)
Csaba Daróczi met ‘Bunny jumping’ in categorie ‘Natuur’ (HU)
Klaus Lenzen met ‘Beneden’ in de categorie ‘Architectuur en infrastructuur’ (DE)

Grootste fotowedstrijd ter wereld

Meer dan 45.460 deelnemers hebben in totaal 448.152 foto’s geüpload in tien verschillende categorieën. We bedanken alle deelnemers van de CEWE Photo Award 2019, wiens inzendingen het tot de grootste fotowedstrijd ter wereld hebben gemaakt. En niet alleen de organisatie van de CEWE Photo Award is blij met de grote hoeveelheid inzendingen; ook SOS Kinderdorpen is verheugd. Voor elke ingezonden foto doneert CEWE namelijk 10 cent aan SOS Children’s Villages International. De voorzitter van de Raad van Bestuur van deze organisatie, dr. Wilfried Vyslozil, ontving tijdens het feestelijke gala cheque ter waarde van € 44.815,20 van CEWE-bestuurslid Thomas Mehls. “Het was een genoegen om vanuit SOS Children’s Villages een onderdeel te zijn van ’s werelds grootste fotowedstrijd,” zei Vyslozil bij het ontvangen van de cheque. “Voor mij persoonlijk was het een grote eer om lid te zijn van de jury en een rol te kunnen spelen bij het selecteren van de winnende foto’s.” Het gedoneerde bedrag van de CEWE Photo Award wordt besteed aan een educatief project ‘YouthCan!’ In India. “Het idee achter dit project is om adolescenten uit behoeftige gezinnen een reële kans te geven om zich te vestigen op de lokale arbeidsmarkt,” legt Mehls uit.
Wij feliciteren alle winnaars met hun geweldige prestaties!