Een fuifje hier, een feestje daar en later nog een partijtje: het lijkt wel alsof we nooit uitgefeest zijn. Want zeg eens eerlijk: weet jij nog hoeveel feesten je dit jaar hebt gehad? Al met al kom je waarschijnlijk op een behoorlijk aantal. Heerlijk toch, dat gefeest? Helemaal als je er nog eens lekker van kunt nagenieten. Want gelukkig hebben we de foto’s nog! Lees hier hoe je jouw feesten écht onvergetelijk maakt met foto’s.

Tip 1: bereid je feestje voor

Dan bedoelen we natuurlijk niet je outfit, een cadeautje of de powernap om de avond fris door te komen. We hebben het hier over de fotografie. Weet je waar het feestje zich gaat afspelen? Is er behoefte aan een foto van de bezoekers voorafgaand aan het feest? Wat zijn de lichtomstandigheden? Bekijk de uitnodiging en check op welke locatie jij gaat fotograferen. 

Tip  2: materiaal

Goed gereedschap is het halve werk. Van een statief tot een compleet achtergronddoek voor galafoto’s: je kunt wel wat hulpmiddelen gebruiken. Toch is het verstandig om goed na te denken over wat je wel en niet meeneemt – en niet altijd te veel materieel mee te sleuren.. Want als je de hele avond bezig bent met het wisselen van lenzen en instellen van je té professionele uitrusting, loop je het risico zelf niet van het feest te genieten. 

Laat ook andere mensen foto’s maken van het feest en laat ze hun foto’s delen via een evenementenpagina, zoals bijvoorbeeld via Google Foto’s. Ook bestaan handige apps, zoals Flicker, Cluster of 23Snaps, waarin je groepen aan kunt maken met daarin alleen geselecteerde vrienden of familieleden. Na het feest kunnen ze allemaal direct foto’s uploaden in de privégroep. Zo verzamel je alle foto’s op een plek, zonder dat anderen meekijken.

Tip 3: bepaal de spontaniteit

De instellingen van je fototoestel zijn afhankelijk van de setting. Fotografeer je op een feest waar veel onverwachte dingen gebeuren? Dan kan de automatische stand soms heel fijn zijn om snel in te spelen op spontane gebeurtenissen. Is alles wat voorspelbaarder? Experimenteer dan meer met de instellingen om zelf de beste setting te kiezen. Vooral bij portretfoto’s van de feestgangers heb je van te voren alle tijd om je toestel op de juiste instellingen te zetten. 

Tip 4: belichting

Denk eraan dat je tijdens feesten over het algemeen in donkere omstandigheden fotografeert. Gebruik in dat geval geen flitser. Hierdoor krijgen de feestgangers een fletse kleur, je krijgt er harde schaduwen van en de foto’s worden over het algemeen minder fraai. Gebruik zeker wel de belichtingsdriehoek om het feest goed vast te leggen. Op de automatische stand wordt de juiste instelling vaak al redelijk goed gekozen. Toch kan het geen kwaad om zelf te experimenteren of dit beter kan. 

Tip: door in RAW te fotograferen, kun je later de witbalans in de foto’s nog bewerken. Let er wel op dat er voldoende beschikbare ruimte op je geheugenkaartje staat. RAW foto’s vragen veel meer opslagruimte dan ‘gewone’ jpeg-bestanden.

Tip 5: portretten en groepsfoto’s

Maak tijdens het feest meerdere portretten en groepsfoto’s. Mensen vinden het vaak leuk om foto’s terug te zien waar ze zelf op staan. Loop daarom rond met je fototoestel om mooie plaatjes te schieten en feest ondertussen ook mee! Dat zorgt voor spontane foto’s met verschillende achtergronden en momenten. Wil je jouw gasten bedanken voor hun komst? Of wil jij zelf juist bedanken voor het feest? Waarom stuur je geen kaartje? Maar dan wel eentje met een mooie portret- of groepsfoto. Zo maak je het extra persoonlijk!

Lees voor het feest ook nog de blogs over portretfoto’s en groepsfoto’s voor handige tips. 

Tip 6: maak sfeerbeelden

De gasten maken het feest, maar de entourage draagt natuurlijk enorm bij aan de sfeer. Het eten, de eventuele bediening, de mooie aankleding. Door dit te fotograferen weet je later nog precies hoe het ‘feest decor’ eruit zag. En dat is natuurlijk ook weer fijn voor toekomstige feesten!

Tip 7: props 

Props zijn gekke versiersels die mensen kunnen gebruiken voor de foto’s. Het maakt de foto’s net een tikkie minder ongemakkelijk en bovendien een stuk feestelijker. Je kunt props kopen in feestwinkels of online, maar natuurlijk ook zelf maken. Leg ze verspreid door de feestzaal of geef ze aan de gasten tijdens het fotograferen. 

Met de feestmaand december in het vooruitzicht kun jij er alvast tegenaan. We hopen dat je in de tussentijd nog wat feestjes hebt om te oefenen. Veel feestplezier!