In België stromen vele beekjes, rivieren en kanalen. We zoeken er verkoeling, hebben waterpret of varen er in ons bootje overheen. Je kunt nog iets anders met al dat water doen en dat is, je raadt het al: fotograferen. In dit blog lees je tips over hoe je deze ‘aderen’ van België het beste fotografeert.

Lange sluitertijd voor een dynamische foto

Door te kiezen voor een lange sluitertijd, vertraag je het beeld. Het water stroomt daardoor langzamer. Althans, zo lijkt het ;-). Hierdoor wordt het beeld zachter en creëer je een dynamischer beeld van het water. Het resultaat? De stroming is op de foto bijna zichtbaar. Een korte sluitertijd zorgt er andersom voor dat je het beeld nauwkeuriger vastlegt. Gebruik voor het fotograferen met een langere sluitertijd wel altijd een statief om beweging in je foto te voorkomen. 

Zoek een oriëntatiepunt

Het water loopt met vele liters tegelijk door de stroming naar de horizon. Daardoor is er altijd wel een oriëntatiepunt waar je op kunt focussen met je camera. Probeer in de landschap een duidelijk onderwerp mee te nemen om de foto aantrekkelijker te maken. Dit kan bijvoorbeeld een brug, een boom of een mooi bootje zijn. Je kunt het water natuurlijk ook als onderwerp nemen, maar ook dan is het slim om ervoor te zorgen dat ‘iets’ het beeld breekt. 

Fotografeer ook het droge

Veel mensen trokken vroeger naar de rivieren en bouwden daar hun leven op, vanwege de handel. Veel belangrijke steden liggen dan ook aan een rivier. Door deze plaatsen mee te fotograferen, vertel je met je waterfoto ook een verhaal. Denk bijvoorbeeld eens aan de wijncultuur rond de Moezel in Duitsland, aan de haven van Antwerpen of aan de vele dorpjes en steden langs de Maas. Ook zijn er langs de oevers vaak andere interessante dingen te vinden zoals historische bruggen, mooie natuur of overblijfselen uit een verleden. 

Tip: fotografeer ook het vele leven langs de oevers. Helemaal in natuurgebieden aan de oever zie je vele dieren die zich hier graag verschuilen. 

Compositieregels

Je foto is in feite net een schilderij. Een goede schilder zoekt immers ook eerst naar een plek staan waar hij een goede compositie heeft van het landschap. De natuurlijke lijnen helpen hem zijn schilderij in te delen. Bij fotografie is dit ook zo. Hieronder vier regels die je helpen jouw foto te verbeteren:

  • Lijnen: rivieren, beekjes of kanalen vormen interessante lijnen door het landschap. ze splitsen bijvoorbeeld een landschap in tweeën of vormen een richtpunt in de verte. Hierdoor zijn ze handig hulpmiddel voor mooie landschapsfotografie
  • Gulden snede en regel van derden: deze regels zijn er om je foto volgens een logische indeling in te delen. Het is bewezen dat foto’s gemaakt volgens deze indeling aantrekkelijker gevonden worden. De meeste digitale toestellen bieden handige rasterlijnen op je fotoscherm om de indeling van de foto aan te geven. 
  • Diepte en perspectief: je kent het vast wel. Je hebt een indrukwekkend uitzicht op een berg en wilt een foto maken. Vervolgens kijk je de foto terug en is het lang niet zo indrukwekkend als in het echt. Om dit te verbeteren is het aan te raden om een onderwerp op de voorgrond mee te nemen. Hierdoor kan ons brein beter de diepte inschatten van de foto en wordt de foto een stuk aantrekkelijker. Bij een stroming kan dit zelfs gewoon een rotsblokje of een plant op de voorgrond zijn. 
  • Diagonalen: vooral bij het fotograferen van een kanaal die recht loopt is het fotograferen van diagonalen mogelijk. Vooral boven op een brug is het fotograferen van een kanaal vrij eenvoudig. Je ziet hierbij duidelijk het kanaal (volgens jouw beeldvorming) met de diagonalen versmallen tot aan de horizon. 

Wist je dat het duurst verkochte schilderij ooit, een foto van de rivier de Rijn is? Fotograaf Andreas Gurky maakt in deze foto optimaal gebruik van de compositieregels. Lees hier meer over compositieregels. Wil jij ook zo’n fantastische foto maken? Door bovenstaande tips mee te nemen, ben je al een eind op weg. Al geven we niet de garantie dat jouw foto net zoveel oplevert als die van Gurky ;-). 

Heb je ook tips over het fotograferen van beekjes, rivieren en kanalen? Deel ze met andere lezers door ze hieronder te plaatsen in een bericht.