Er zijn veel manieren om je fotografie te verbeteren. Zelfs de beste fotograaf ter wereld zal erkennen dat er altijd nog iets beter zou kunnen in zijn foto’s. Aan de andere kant kun je bij fotograferen eigenlijk nauwelijks echt iets fout doen. Want als je de instellingen van je toestel kent, is het uiteindelijk vooral een kwestie van smaak. Om je toch een beetje op weg te helpen met je fotografie vaardigheden, lees je hieronder de meest gemaakte fouten bij fotograferen. 

Altijd fotograferen in de automatische stand

Het is verleidelijk om altijd de automatische stand op je fototoestel te gebruiken. Even snel een foto maken en weer door. Hoewel het heel gemakkelijk is dat je toestel alles automatisch instelt, is het ook leuk om af en toe de tijd te nemen voor je foto’s. Houd de automatische stand voor de ‘standaard’ foto’s en maak af en toe een uitzondering door te experimenteren met de instellingen van je toestel als je wat meer tijd hebt. Op deze manier leer je al gauw hoe je toestel reageert als je bepaalde instellingen verandert.

Flitsen voor licht

Fotograferen bij schemer of bij donker? Vergeet de flitsfunctie. Vaak is dit slechts een laatste redmiddel om je foto ‘op te lichten’. Er zijn veel meer opties. Denk bijvoorbeeld aan de belichtingsdriehoek. Hierbij varieer je van diafragma, ISO en sluitertijd om de foto’s helderder of donkerder te krijgen. Bij iedere instelling reageert je toestel weer anders. Ook het juist instellen van je witbalans helpt om een meer of beter in je foto’s te creëren. 

Fotograferen vanuit één hoek

Veel foto’s zijn horizontaal gemaakt. Voor veel mensen is het een gewoonte om ‘breed’ te fotograferen, maar daardoor leg je jezelf soms wel wat beperkingen op. Door ook eens verticaal te fotograferen – of zelfs scheef – zorg je voor variatie in je fotografie. Of maak eens foto’s van beneden naar boven, bijvoorbeeld door bomen of wolkenkrabbers van onderen te fotograferen. 

Alweer geen fotoweer

We wonen in een land waarbij het weer nogal varieert. Soms een zonnetje, soms behoorlijk wat wolken en soms wat regenachtig. Tip: kijk alleen op de buienradar om te beslissen welke type foto’s je wilt maken, maar laat je er niet door beperken. Ook als het ‘slecht’ weer is kun je namelijk hele mooie foto’s maken. Denk bijvoorbeeld aan de mooie plaatjes die het fotograferen van onweer, wolken of mist je kunnen opleveren. En wanneer heb jij voor het laatst lekker lopen stampen in de plassen na een fikse regenbui? 

Tip: fotograferen in de regen? Naast een regenbroek om jou te beschermen, zijn er ook diverse beschermhoezen te koop voor je fototoestel. Zo weet je zeker dat je materiaal niet beschadigd. 

Wees geduldig en bereid je foto’s voor

Soms verlangen we terug naar de tijd van fotorolletjes. Je wist nooit precies wat het resultaat van je foto zou zijn. Een bijkomend voordeel aan deze rolletjes was de manier waarop we fotografeerden. Goed voorbereidend, met aandacht en geconcentreerd. Je moest immers rustig aan doen met het rolletje, anders was je er zo doorheen. Het klinkt misschien wat overdreven, maar probeer maar eens een foto te maken alsof je nog met een ouderwets toestel fotografeert. Je merkt direct dat je minder, maar betere foto’s maakt dan voorheen. 

Focus op het juiste onderwerp met de juiste focus

Focus is altijd belangrijk, maar ook en juist in fotografie. Bepaal van tevoren het onderwerp van je foto. Er is altijd iets in de buurt waar je je op kan focussen. Ook al is het maar de horizon bij een uitgestrekte zoutvlakte. Denk aan de regels van derden om de foto meer ‘kloppend’ te maken. Daarnaast zijn er verschillende focus-standen. Afhankelijk van je toestel heten deze A of P, M, Av of A, Tv of S. In dit blog lees je er meer over

Jezelf te veel beperken door regeltjes

Een veelgemaakte fout is het jezelf beperken door regeltjes. Hierboven staan verschillende regeltjes, maar er zijn nog veel meer regeltjes voor fotografen. Het hoeft echter niet zo te zijn dat deze regels ook voor jou gelden. Experimenteer daarom met bewust mislukte foto’s voor meer variatie. Je kunt dan denken aan een (te) hoge ISO waardoor ruis in de foto ontstaat, of een andere witbalans waardoor kleuren veranderen. 

Op onze website kun je inspiratie doen over fotografie. Van informatie over fotograferen tot leuke artikelen over verschillende soorten fotografie, zoals het fotograferen van bepaalde gebieden, leuke foto-opdrachten of interviews met liefhebbers en kenners in de fotografie.