CEWE in gesprek met natuurfotografe Loulou Beavers

CEWE laat graag de experts aan het woord als het om fotografie gaat. Voor deze editie van het magazine met het thema Wildlife kwamen we dan ook al snel bij Loulou Beavers uit. Loulou is inmiddels al 11 jaar professioneel natuurfotograaf en heeft al veel prachtige dieren voor haar lens gehad.

Van registrerend naar analyserend

Mijn passie voor fotografie is ontstaan tijdens mijn eerste reis naar Kenia. Ik heb daar zoveel prachtige landschappen en wilde dieren gezien die ik ook gefotografeerd heb. Echter, toen ik thuiskwam was ik niet geheel tevreden over mijn foto’s en besloot ik om het anders te gaan doen.
Vervolgens heb ik vier lessen en twee workshops bij een fotograaf gevolgd om de techniek van de camera onder de knie te krijgen. Daarnaast ben ik heel veel gaan kijken naar het werk van andere fotografen. Ik lette vooral op compositie en ging de foto’s meer en meer analyseren. Ik ben van het registrerende afgegaan en gaan kijken naar uitslagen van fotowedstridjen, en zo steeds meer het mooie gaan bewonderen in foto’s.

Voorliefde voor natuur en dier

Een fascinatie voor natuur en dier zat er ook al vroeg in. Ik ben opgegroeid in ‘s Graveland aan de rand van het bos. Mijn oom heeft vroeger een natuurstudie gedaan en hij was een fanatiek verzamelaar van schedels. Ik liep daar als klein kind al tussendoor en vond het prachtig. Ik heb zelfs de baleinen van een walvis van dichtbij kunnen bekijken. Daar is de liefde voor natuur en dus ook voor natuurfotografie ontstaan.

Werkwijze

Als ik op reis ben dan wissel ik af tussen twee camera’s: de Nikon D810 en de Nikon Z7. Ik zorg er altijd voor dat ik ze allebei meeneem zodat ik niet hoef te wisselen. Mocht één van de camera’s stuk gaan dan heb ik altijd een back-up. Dat is in een notendop wat ik qua voorbereiding doe voordat ik ga fotograferen.

Licht is het basisprincipe

Als ik op locatie ben ga ik altijd uit van het licht. Licht is het basisprincipe voor fotografie voor mij. Op safari heb je veel te maken met hard licht. Wat ik dan bijvoorbeeld doe is inzoomen op de details.

Als ik te maken heb met zacht licht vind ik het leuk om meer omgeving te laten zien met wildlife erin. Verder ben ik een redelijk analyserende fotograaf. Ik ben dus veel bezig in mijn hoofd met welke foto’s ik al heb en welke nog niet. Welke lichtinval kan ik nog gebruiken en welke compositie heb ik nog niet? Wat laat ik van een olifant zien en wat niet? Het fotograferen is nooit klaar en dat motiveert mij enorm. Soms zijn er ideeën die op niks uitlopen en soms komt er iets heel moois uit.

De bucketlist

Qua reizen en fotografie heb ik nog aardig wat wensen. Ik zou nog heel graag weer in de winter naar Yellowstone gaan om daar prachtige sneeuwlandschappen te fotograferen. Namibië vind ik erg mooi vanwege de variatie. Dat is een land waar ik vaker terugkom. Van de kleine gekko tot aan de grote olifant, dat land heeft fotografisch heel veel te bieden. Dit jaar ga ik nog naar Zimbabwe en daar is een prachtig bos met enorme bomen waar zelfs olifanten klein naast lijken. Dat op beeld zetten vind ik echt prachtig. Die bucketlist heb ik wel gemaakt, maar ik ben bang dat ik het nooit af kan maken want ik kom ook heel graag terug in heel veel landen. Ik heb nog wel een hele grote wens wat betreft fotografie. Ik zou ooit nog eens een nachtfoto willen maken met een wild dier en de Melkweg aan de hemel. Dat is fotografisch een hele uitdaging want alle omstandigheden moeten perfect zijn. Het is technisch ingewikkeld omdat je met een langere sluitertijd moet werken (voor de Melkweg) en een korte flits om het dier er goed op te krijgen. Maar voor mij werkt het heel goed om een soort verlanglijstje te hebben.

De gouden tip

De gouden tip heb ik helaas niet. Ik wil andere fotografen wel meegeven om eerst je camera goed te kennen, snap wat de verschillende instellingen doen, verdiep je in het gebruik van licht en kijk naar compositie. Kijk goed naar het werk van anderen een analyseer dat.

Veel succes!