De zonsondergang is een prachtig fenomeen. Omdat we in ons land het strand in het westen hebben, boffen we als fotografen: de die zon in de zee verdwijnt is immers een prachtig decor voor een mooie foto. Toch hoef je voor de zonsondergang natuurlijk niet aan zee te zijn. Overal waar je bent is wel een plek waar je dit dagelijkse wonder fotografeert. Lees hieronder hoe ook jij dit op een goede manier doet!

Locatie 

Waar je bent maakt veel verschil voor je zonsondergang foto’s. Als je midden in de stad bent, zoek je de ruimte op. Als je in een ruimtelijke omgeving bent, heb je vaak juist iets meer objecten of afwisseling in het landschap nodig. Eén van de beste manieren om in de stad de zonsondergang goed te zien, is door het simpelweg hoger op te zoeken. Je kent vast wel een plekje bij iemand met een mooi dakterras. Vraag of je hier wat foto’s van de stad mag nemen. Ook wanneer je niemand met een mooi dakterras kent, zijn er altijd wel plekjes waar de zon bijvoorbeeld mooi tussen de gebouwen door valt. Zoek een park met een weids uitzicht of beklim een hoger gelegen publiek gebouw.

Silhouet

Een silhouet heeft iets mysterieus. De details van de foto blijven onbekend, maar de vormen zijn herkenbaar en duidelijk. Een groot voordeel van de zonsondergang is de mogelijkheid om geweldige silhouetfoto’s te maken. De silhouet-onderwerpen zijn oneindig, denk bijvoorbeeld aan: de skyline van jouw plaats, een silhouet portretfoto van iemand die je kent, of gewoon een hekwerkje met een mooi grasland op de achtergrond. 

Gouden uurtje geen uurtje

In de regel is het zo dat het uurtje voor zonsondergang en na zonsopkomst bestempeld wordt als het gouden uurtje. Toch zijn hier meer facetten in het spel. Twee uur voor de zonsondergang kan de zon namelijk al een iets warmere kleur geven aan het landschap. Dit geeft je nog meer tijd voor mooie foto’s. Ook na de zonsondergang en voor zonsopkomst geeft de zon een mooie kleur aan het landschap. Dit moment wordt bestempeld als het blauwe uurtje. Beperk je daarom niet door alleen dat ene uurtje te pakken. 

Weetje: wist je dat in de maand juli de zon het verste van de aarde is verwijderd en in de koude maand januari de zon het dichtst bij de aarde staat? 

Speel met sluitertijd bij het water

Heb je een meer of een zee in het landschap? Maak dan ook foto’s met een langere sluitertijd. De gloed op het water in combinatie met een zachtere uitstraling van het water door een langere sluitertijd, zorgen voor een mooiere reflectie op het water. Zorg uiteraard wel voor een statief zodat je fototoestel precies op zijn plek blijft staan tijdens het nemen van de foto!

Compositie

Compositie deelt het landschap duidelijk volgens regels in. Het klinkt wat saai, maar al vanaf de tijd van meesterschilders, was compositie erg belangrijk voor een juist beeld van het landschap. Kies daarom met veel zorgvuldigheid je plek uit en zorg dat je één of meerdere compositieregels toepast. 

Wolkje aan de lucht? Gebruik hem optimaal!

Je zou denken dat wolken een gevaar vormen voor het maken van jouw zonsondergangsfoto. Niets is minder waar. Het kan je foto juist versterken – zolang het natuurlijk geen dichte bewolking is. Juist in een rustig landschap zorgt een wolkje aan de lucht ervoor dat je landschap wat meer gevuld raakt. Het kan zelfs zijn dat je een regenbui in de verte ziet tijdens de zonsondergang. Vegerige wolken reflecteren de kleuren van het landschap. Deze wolken zorgen voor prachtige beelden en geven de foto meer body. 

Perspectief

Zoals je in de stad juist moet zoeken naar de ruimte, heeft een ruimtelijk landschap soms wat teveel ruimte in zich om een goede foto te maken. Door perspectief aan te brengen in de foto krijgt jouw zonsondergang landschap een betere weergave van deze diepte. 

Fotograferen richting de zon

Eén van de dingen die je veel hoort is dat fotograferen tegen de zon in lens flare veroorzaakt. Dit klinkt ernstig, maar soms is het voor jou als fotograaf een welkom foutje. Het zorgt in sommige foto’s namelijk voor een mooie zonnestraal op de foto die de foto wat spannender maakt. Lens flare ontstaat in je objectief door reflectie. Je ziet de lens flare pas als je de foto hebt genomen. Als je het mooi vindt op jouw foto, dan is het een welkom cadeau. Anders probeer je vanuit een iets andere hoek te fotograferen. Hierdoor los je lens flare vaak meteen op. Fotografeer ook eens tijdens een zonsondergang van de zon af. De zon geeft een mooie gloed op het landschap die een beetje verschilt van het tegen de zon in fotograferen. Dit zorgt bovendien voor wat meer variatie in je fotosessie.  

Instellingen 

Instellingen zijn natuurlijk sterk afhankelijk van je uitzicht. Eén instelling voor zonsondergangen bestaat daarom niet. Gebruik witbalans flexibel om een aantrekkelijke kleur te kiezen. Helemaal bij silhouetfotografie is geen enkele witbalans echt fout. De witbalans zorgt in dit geval namelijk alleen maar voor een ander kleurtje rond het silhouet. Twijfel je hieraan? Fotografeer dan in RAW, zodat je later de witbalans kunt aanpassen. 

De zon komt gelukkig ook weer op

Bovenstaande tips zijn uiteraard ook toepasbaar voor de ochtend. In de ochtend heb je bovendien vaker te maken met extra “voordeeltjes” zoals een mooie laag ochtenddauw over het landschap. Over het algemeen is het op normaal gesproken drukke plekken, een stuk rustiger. Ben je aan zee? Houd er dan wel rekening mee dat de zon in het oosten opkomt. In ons eigen land wordt de zonsopkomst fotograferen aan het strand in combinatie met de zee daarom wat lastiger. Op eilanden heb je dit probleem niet!

Fijne en zonnige zomer!