Wie zomervakantie zegt, zegt bijna automatisch ook zon, zee en strand. Een mooi kustgebied werkt heerlijk ontspannend. De zilte zee, de heuvelige duinen of de mooie zeilbootjes die dobberen op het water zorgen bovendien voor een mooi decor voor jouw zomerfoto’s. Op zoek naar mooie kusten? Overweeg deze kustgebieden!

Rügen, Duitsland

Als je aan mooie witte stranden denkt, denk je misschien niet meteen aan Duitsland. Toch heeft het land geweldig mooie stranden waarvan zich veel op het eiland Rügen bevinden. Oh ja: voor wie denkt dat er in Duitsland geen Spaanse temperaturen kunnen zijn, Rügen heeft de meeste zonuren van heel Duitsland en de gemiddelde temperatuur ligt hier dan ook vrij hoog. Ook bijzonder zijn de met bomen bedekte krijtrotsen op het eiland. 

Tip: wil je de UNESCO beukenbossen van Rügen fotograferen? Lees dan hier hoe je dit het beste doet!

Kust van Zeeland, Nederland

Van meeste zonuren in Duitsland gaan we naar de meeste zonuren in Nederland. Deze vind je in Zeeland! Je gaat niet alleen voor de zonuren naar Zeeland, want er is een stuk meer dan alleen dat. Zoals je misschien weet zijn er heerlijke en uitgestrekte stranden, maar Zeeland is historisch gezien ook een belangrijke regio voor Nederland geweest. Tijdens VOC tijden was dit een thuishaven voor vele schepen. Onder andere in hoofdstad Middelburg is die rijkdom terug te zien in de gebouwen, zoals huizen en bijvoorbeeld het gemeentehuis. Maar Zeeland biedt nog véél meer! Gezellige kustdorpjes zoals Westkapelle, Domburg of Zierikzee zijn een bezoek waard. En als je dan toch rondrijdt, bekijk je natuurlijk ook de Deltawerken en Neeltje Jans!

Fotografietip: de Zeelandse (of andere mooie) stranden in het felle zonlicht fotograferen? Probeer ook eens een zwart- witfoto. Op deze manier wordt het strand minder flets en komen de harde lijnen van het landschap meer tot hun recht. 

Granville, Normandië

Granville is een plaats die vanaf het water uitstekend te zien is. Het leuke aan dit havenplaatsje is de combinatie van cultuur en het mooie strand. Ook de historie van de stad is rijk. In het verleden was Granville namelijk dé piratenstad van Normandië. Onder andere Pléville Le Pelley; beter bekend als ‘De piraat met het houten been’, komt hier vandaan. De binnenstad is oud en gezellig en het strand heeft voor Normandische begrippen weinig stenen en veel zand. Dat maakt het zonnebaden op het strand een stuk aangenamer. Al met al een ideale badplaats dus!

Tip: ben je toch in de buurt? Loop dan tijdens laag water getij naar het eiland Mont Saint Michel. Dit is een bijzonder eilandje dat niet altijd verbonden is met de kust. Door eb en vloed wordt het eiland dagelijks verbonden en gescheiden van het vaste land. 

Isle of Wight, Groot Brittannië

Island of Wight, zou net zo goed Island of White genoemd mogen worden. De witte krijtrotsen zijn namelijk kenmerkend voor het eiland. Voor wie van cultuur houdt, is Wight een perfecte plek. Onder andere door de vele festivals die er georganiseerd worden (Isle of Wight festival wordt ook wel het Engelse Woodstock genoemd). De vele inwoners van het eiland zorgen voor een levendig geheel. 

Fotografietip: Ook Queen Victoria kwam graag op dit eiland. Dit wordt nog maar eens bevestigd met haar zomerresidentie genaamd Osborne House, waar ze tot aan haar overlijden graag verbleef. Dit gebouw is een must see voor iedere fotograaf. Het kenmerkt de Italiaanse renaissance stijl en wanneer je thuiskomt met een foto van dit gebouw zal menigeen denken dat je naar Italië bent geweest.

Golf van Biskaje, Frankrijk en Spanje

Ietsje verder van huis dan bovenstaande plekken ligt de Golf van Biskaje. De naam doet zichzelf eer aan, want dit enorme kustgebied staat bekend vanwege haar hoge golfen. Hierdoor is het een geliefde plek onder surfers. Ook veel zeilers zien het als een uitdaging om de Golf van Biskaje over te steken. Verder is het vooral een enorm kustgebied met indrukwekkende kustplaatsen zoals Bordeaux en Lorient of wat minder bekende maar fotogenieke kustplaatsen zoals Pasaia en Bayonne.  

Fotografietip: hoe bekend het ook klinkt, een avond- of ochtendzon in combinatie met strand en zee zorgt voor het meest romantische landschap. Het is vaak zelfs zo mooi dat fotograferen van dit landschap een eitje is. Maak er daarom ook gebruik van! En ben je dan toch op dit mooie vakantieadres aan de Golf van Biskaje, stuur dan gelijk een kaartje naar het thuisfront om ze jaloers te maken!

Veel plezier aan de kust!