Ken je dat gevoel? Je blote voeten raken het zachte en warme zand voor het eerst en ondertussen ruik je de zilte zeelucht. Als je een echte strandliefhebber bent, krijg je waarschijnlijk op dit moment al enorme zin om op het strand te zijn. Wanneer je rondkijkt op het strand zie je dat je niet de enige bent. Volwassen mensen worden weer even kind met het bouwen van een zandkasteel, honden rennen zo hard als ze kunnen naar het water en als je weer wat verder kijkt zie je veel mensen genieten van het heerlijke zonnetje op hun badlakens terwijl ze tot rust komen met een goed boek. Ook de fotograaf is hier op zijn plek, want het strand is een geweldig decor voor misschien wel jouw mooiste foto’s. 

#1 Kom vroeg of laat, wanneer het zonnetje perfect staat!

In de vakantie gokken wij dat je eerder laat dan vroeg opstaat. Toch is het fotograferen van strand fantastisch tijdens het gouden uurtje, als de zon net opkomt. Ben je niet zo’n vroege vogel? Dan heb je ‘s avonds nog een kans. Wanneer de zon langzaam dooft in de zee, neem jij de mooiste foto’s voorzien van een gouden gloed. Maak na zonsondergang ook gebruik van het blauwe uurtje. Doordat de zon na zonsondergang nog steeds haar licht over het landschap laat schijnen komt er in plaats van een gouden gloed een blauwe gloed op het landschap die minstens zo mooi is. 

#2 Toch overdag? Met wat hulpmiddelen geen probleem!

Overdag, in de zon op het strand fotograferen vormt wat uitdagingen. Zo heb je bijvoorbeeld al een felle zon van boven, maar door het witte zand wordt dit licht als een soort spiegel versterkt. Kortom: je kunt wel wat hulp gebruiken. Gelukkig zijn er hulpmiddelen te over. Met een polarisatiefilter fotografeer je bijvoorbeeld het beeld vanuit één hoek op de sensor. Hierdoor worden kleuren feller en minder flets. Een ander hulpmiddel is een flitser. Door hiermee te fotograferen worden bij portretfoto’s korte schaduwen van je neus of oogleden minder geaccentueerd en het gezicht een stuk beter belicht. Verder zijn er nog de zonnekap, witbalans en diafragma waarmee je kunt experimenteren. Je leest alles over fotograferen in de middagzon in dit blog

#3 Strand decor met perspectief

Plekken naast en op het strand, zoals de duinen, kunnen mooie uitzichten bieden over het landschap. Typische strandfoto’s kenmerken zich door uitzichten op zee vanaf de duinen, strandpaaltjes in de zee of een foto van de kustlijn die verdwijnt in de verte op de foto. Omdat het strand een vlak en weids landschap is, wordt perspectief extra belangrijk. Gebruik daarom de duinen, het duingras of wat strandpaaltjes om perspectief aan te brengen. Hierdoor creëer je meer diepte in de foto waardoor de foto stukken beter wordt. 

#4 Compositie 

Wie perspectief zegt, zegt daarna ook compositie. Lijnenspel en indeling van het landschap kunnen een foto maken of breken. Door compositeregels toe te passen, maak je jouw foto ‘kloppend’. Fotografeer de verhouding strand, zee lucht met bijvoorbeeld de gulden snede of pas de regel van derden toe op een duinovergang naar het strand met twee duinen aan de zijkant en het pad in het midden. De kustlijn of de duinen kunnen op zijn tijd weer zorgen voor een mooie compositie waarbij je gebruikmaakt van de lijnen. Compositieregels helpen je jouw foto in te delen. 

#5 Sfeer en portret

Minstens zo belangrijk is het nagenieten van de foto’s. De sfeerfoto’s van het samen bouwen aan een zandkasteel, het plezier in zee of een geschreven boodschap op het zand. Ben je met je vrienden of familie een mooie strandwandeling aan het maken? Reserveer dan een half uurtje voor mooie portretfoto’s of een groepsfoto op het strand. Helemaal in de avond zorgt het strand decor en de mooie kleur van de zon voor perfecte portretfoto’s. Bovendien is iedereen op vakantie lekker uitgerust en ontspannen. Dat zie je natuurlijk terug op de portretfoto!

Heb jij nog tips voor fotograferen op het strand? Deel ze met je mede fotografen, hieronder in een opmerking. Veel strandplezier!