Het vinden van het juiste huis is best lastig. Desondanks leert een vlugge blik op de woningverkoopwebsites ons dat er best wat aanbod is. Ga je jouw huis verkopen? Of heb je ‘m te koop staan en gaat het je te langzaam? Geef dan de foto’s en de sfeer een boost met behulp van onderstaande tips. Zo valt jouw woning op tussen al dat andere aanbod.

De juiste sfeer

Het belangrijkste van alles is dat een potentiële koper van jouw huis, zichzelf er ziet wonen. Ga maar eens na: waar kijk je zelf naar als je een huis voor het eerst bezichtigt? Zorg er voor dat het gezellig is ingericht, en voorkom een uitgesproken smaak in het interieur. Misschien vind jij die knalgele kleur fantastisch, maar de vraag is natuurlijk of de toekomstige koper dit ook vindt. Het lijkt een klein detail, maar toch kan het heel bepalend zijn voor het gevoel over een huis. Een likje verf doet wonderen! Houd je huis strak en netjes en zorg bovendien voor een vrolijk bosje bloemen op tafel. Zoals gezegd moet de potentiële koper zichzelf er zien wonen. Heb je een mooie grote (tuin)tafel? Waarom zou je hem voor de foto niet even dekken? Je geeft de koper het gevoel dat hij zo aan kan schuiven. Ook een volgelopen bad met een flinke toef badschuim kan helpen. Geef de koper het gevoel: “Hé, dat is fijn binnenkomen!”.

Tip: sfeerlicht zoals een mooie lamp of kaarsjes kunnen helpen de kamer gezelliger te maken, vooral in een donkere ruimte. Overdrijf het natuurlijk niet, maar een paar kaarsjes of een mooi sfeerlicht voegt écht iets toe.

Jouw favoriete plekjes in het huis

Wat is er uniek aan het huis? Is het dat fijne hoekje bij de kachel en dat mooie uitzicht, waar precies plek is voor een luie leesstoel? Of toch die geweldige keuken waar volop ruimte is om de lekkerste gerechten te bereiden. We willen je niet aan het twijfelen brengen of je het huis wel moet verkopen, maar zorg dat de koper direct ziet wat de pluspunten aan dit huis zijn. Bij het fotograferen houd je hier specifiek rekening mee door deze plek wat meer te benadrukken, door bijvoorbeeld wat extra foto’s te maken. Misschien ben je wel heel trots op je kookeiland. Maak in dat geval een mooie detailfoto / close-up van het aanrechtblad of van iets anders dat jij mooi vindt aan dit deel van het huis.

Ruimte

De welbekende tip voor het fotograferen van het interieur is het gebruik van een groothoeklens. Deze tip is natuurlijk prima, maar er is veel meer mogelijk om de grootte van je huis te benadrukken. Voor je toilet is de groothoeklens een prima hulpmiddel, maar probeer de koper geen verkeerde indruk te geven. De eerste tip om op natuurlijke wijze meer ruimte te creëren is een open deur. Dat bedoelen we zowel letterlijk als figuurlijk. Want open deuren en ramen geven je een ruimtelijk gevoel en zorgen voor een betere doorkijk in het huis. Een andere tip is de kleur van je interieur. Gebruik je veel zware en donkere tinten? Overweeg dan een likje verf. Een witte – of in ieder geval een lichte – kleur geeft een meer ruimtelijk gevoel.

Fototechniek

Hoe je de witbalans, ISO en diafragma instelt is afhankelijk van het type foto dat je wilt nemen. Maar vrijwel alles is te herleiden op de hoeveelheid licht. Wil je de volledige vrijheid behouden met betrekking tot kleur(intensiteit)? Fotografeer dan in RAW. Op deze manier weet je zeker dat je de kleuren later nog kunt bewerken. Een andere tip: fotografeer vanuit verschillende hoogtes. Ga af en toe door de knieën of ga op een stoel staan, om het huis vanuit verschillende perspectieven te fotograferen. Om het huis groter te doen lijken, kruipen we al snel in een hoekje. Dit kan ook anders. Bijvoorbeeld als je een mooie symmetrische ruimte hebt. Blijf aan de rand van de kamer, maar fotografeer in dit geval juist de symmetrie van de ruimte, door in het midden te gaan staan.

Uitrusting

Eén van de belangrijkste dingen is een statief. Je wilt voorkomen dat je met de flitser fotografeert. Dit zorgt namelijk voor storende reflecties in alles wat spiegelt in de ruimte. Het zorgt vaak ook voor fletse weerkaatsingen en onwenselijke schaduwen. De sluitertijd verlengen biedt een goede optie voor meer licht. Met het gebruik van een hogere sluitertijd is een statief onvermijdelijk.

Tip: een filmpje van je huis draagt ook bij aan een snellere verkoop. Alhoewel filmen geen fotograferen is, is het wel slim om de styling tips in dit blog op te volgen.

Op zoek naar mooie neutrale wanddecoraties? Maak er één zelf! Ontwikkel bijvoorbeeld een mooie landschapsfoto aan de muur. Zo zorg je ook nog eens voor een mooi uitzicht aan de muur!

Succes met de verkoop!