De witbalans is waarschijnlijk één van de eerste instellingen waarmee je als beginnend fotograaf bij een fotocursus wordt geconfronteerd. Dit is natuurlijk met een reden. Witbalans vormt namelijk een essentieel onderdeel van de fotografie. Het is de thermostaat van jouw toestel!

De juiste kleurtemperatuur

Het klinkt misschien een beetje gek. Dat een kleur ook een temperatuur kan hebben. Toch is het simpeler dan we denken. Hard en fel licht zoals tl-licht associëren we al snel met koel, terwijl het licht van je open haard een veel warmere uitstraling geeft. Deze kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in aantal kelvin. Staat deze instelling te hoog of juist te laag? Dan kan er een rode of een blauwe gloed over de foto komen.

De witbalans verwijst naar het feit dat de witbalans gebaseerd is op de kleur wit. De witte kleur is voor je fototoestel het vertrekpunt om de andere kleuren juist in te schatten. Als je een hagelwit onderwerp fotografeert en dit onderwerp is perfect wit op de foto, dan zal de rest van de foto ook in de juiste kleuren zijn.

Hoe gebruik je witbalans?

Wanneer je jouw toestel de juiste informatie over het licht geeft, geeft hij je ‘als dank’ een betere foto. Bij bewolkte weersomstandigheden, zie je daarom direct het verschil als je de instelling van je witbalans op zonnig weer zet. Maar let op! Soms is het lastig om de juiste instelling te pakken te krijgen. Kijk daarom op je scherm wat het resultaat is en experimenteer met de witbalansinstelling voor het beste resultaat. Gebruik je vaak de automatische stand? Probeer dan eens uit of deze je foto’s niet tekort doen. Want hoewel onze toestellen steeds geavanceerder worden, heeft ook je toestel het wel eens bij het verkeerde eind.

Tip: vind je het lastig om in sommige fotomomenten de juiste witbalans te kiezen?  Bijvoorbeeld omdat de foto lastig is terug te kijken op het kleine scherm van je toestel? Gebruik dan RAW! Hiermee kun je eenvoudig later de foto nog omzetten in een andere witbalans.

Bekijk hieronder het verschil van 7500 kelvin(links) en 3500 kelvin (rechts)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verkeerde kleuren

Naast een perfect witte kleur in je foto creëren, is het ook leuk om te experimenteren met ‘verkeerde’ kleur

en. Door de kleurtemperatuur op een vreemde kleur te zetten, kun je bijvoorbeeld bij het fotograferen van silhouetten een creatieve draai aan je foto’s geven. Een verkeerde kleur wordt in vaktermen een kleurzweem genoemd en geeft daarmee aan dat de kleur afwijkt van de werkelijkheid. Het bewust manipuleren van deze kleur is daarom eigenlijk een vorm van surrealistisch fotograferen zonder bewerking!

Custom witbalans

Veel toestellen hebben naast de automatische functie en de welbekende licht-embleempjes nog een instelling: de custom instelling of ook wel preset manual genoemd. Hierbij bepaal je de witbalans aan de hand van een wit vlak. Stelt scherp op een wit vlak, bijvoorbeeld een A4-papiertje en je toestel ziet precies wat jij met het huidige licht als ‘wit’ bestempeld. Hierdoor kun je nog preciezer de juiste witbalansinstelling bepalen. Zorg daarom vanaf nu dat je altijd een wit papiertje bij je draagt als je de perfecte witbalans wilt creëren! 😉

Hopelijk vond je bovenstaande tips nuttig en leerzaam. Wil je meer leren over de basics van fotografie? Lees dan bijvoorbeeld ook eens de blogs over portretfotografie, sportfotografie of over brandpuntsafstand.

Veel succes!