Ooit gehoord van de Burst mode? Het betekent letterlijk dat je heel veel en continu foto’s achter elkaar maakt. In feite is dit ook hoe video’s gemaakt worden. Door vele beelden snel achter elkaar af te spelen wordt een video gecreëerd. De burst mode heeft meerdere voordelen. Lees hieronder welke dat zijn en hoe ook jij ze kunt gebruiken.

Hoe stel ik de burst mode in?

De burst mode is op de meeste fototoestellen te vinden bij de instellingen. Het kan ook omschreven worden met “continuous” en vaak staat er een symbooltje bij met meerdere foto embleempjes. Zoek daarom op jouw eigen camera welke instelling je moet hebben. De burst-mode fotografeert snel achter elkaar wanneer je de ontspanner ingedrukt houdt. De instellingen van je toestel geven in de meeste gevallen het aantal foto’s per seconde weer. Dit wordt uitgedrukt in FPS; ofwel frames per seconde. Maak je gebruik van de burst mode, dan is het van belang dat je nog steeds blijft nadenken over andere instellingen zoals ISO en witbalans.

Tip: de burst modus werkt tegenwoordig ook behoorlijk goed en gemakkelijk op je mobiele telefoon en je kunt er scherpe foto’s mee maken. Open gewoon je foto app op je toestel en houd de ontspanknop ingedrukt. Je toestel maakt direct meerdere foto’s. Helemaal handig als je een spontane situatie tegenkomt waarbij je snel moet handelen en het onderwerp ook snel weer weg is. Zoals wanneer je een bijzondere vogel ziet die je wilt fotograferen.

Hoe fotografeer ik met burst mode?

Het fotograferen met de burst mode is best eenvoudig. Je klikt de ontspanner in en volgt het onderwerp tijdens het fotograferen met de lens van je toestel. Omdat je direct een hele rits foto’s maakt, kan het handig zijn om eerst een testfoto te maken om te testen of de belichting goed staat. De meeste toestellen hebben meerdere burst standen. Hiermee geef je aan hoe snel de foto’s achter elkaar genomen moeten worden. Over het algemeen geeft je toestel de optie om een aantal foto’s zelf met één druk op de knop te nemen; dit wil zeggen dat hij automatisch meerdere foto’s achter elkaar maakt. Deze optie zorgt in veel gevallen voor mindere kwaliteit foto’s, maar het geeft wel een optie om snel veel foto’s achter elkaar te nemen. Bijvoorbeeld 50 in een seconde. De andere optie is dat je toestel de foto’s achter elkaar blijft nemen zolang jij de ontspanner ingedrukt houdt. Deze optie geeft wat ons betreft beter resultaat. Een extra voordeel is dat je zelf bepaalt hoe lang je de knop ingedrukt houdt en dus hoeveel foto’s je neemt.

Wist je dat: het menselijk oog maximaal twaalf beelden per seconde kan verwerken als individueel plaatje? Bij meer foto’s per seconde worden de bewegingen door ons brein vastgelegd als bewegingen.

Toepassingen burst mode

Burst mode is ideaal voor bewegingen en de instelling wordt dan ook veel gebruikt in de sportfotografie. Door je toestel op de sporter te richten en te klikken op het juiste moment, maakt je toestel een mooie opname van meerdere momenten achter elkaar. Perfect als bijvoorbeeld een vriend of familielid net als spits van de lokale voetbalclub een goal maakt of als er een bekende voorbij loopt in een hardloopwedstrijd. Maar ook voor andere toepassingen is het ideaal. Probeer het bijvoorbeeld eens uit bij het fotograferen van vlotte dieren zoals vogels, maar ook bij portretfotografie om de emoties in het gezicht in een film vast te leggen.

Tip: laat bij portretfotografie je model eens van uitdrukking veranderen waarbij je ondertussen in de burst modus fotografeert. Zet je toestel op een statief en laat het model ook stil zitten. Vraag het model bijvoorbeeld om van een serieuze gezichtsuitdrukking naar een brede glimlach te gaan. Wanneer je later de foto’s naast elkaar zet, zie je een mooie overgang van humeur.

Wist je dat je ook een collage kunt maken van je burst foto’s? Sterker nog. Je kunt de collage zo groot maken als je zelf wilt. Zet meerdere foto’s naast elkaar in een wanddecoratie, fotoboek of zelfs op een muismat en creëer op deze manier een leuk effect.  

Veel succes met fotograferen in de burst modus!