Fotograferen van een berg is anders dan aan de grond. Het uitzicht is fenomenaal, maar wanneer je een foto op hoogte maakt, kan het indrukwekkende uitzicht bij het terugkijken toch wat tegenvallen. Natuurlijk evenaart een foto nooit de frisse Alpenlucht, de klingelende koebellen of de wind die door je haren waait. Toch zie je op het internet wel prachtige en imposante foto’s van bijvoorbeeld de Alpen voorbij komen. Hoe doen ze dat toch? Lees de tips in dit blog.

Zoek de juiste plek

Of je nu met een motorvoertuig, met de fiets of met de auto de berg beklimt, bij fotograferen komt het altijd neer op het vinden van de mooiste spot. Bezoek je een bekende bergpas? Bekijk dan van tevoren foto’s van anderen. Waar hebben ze gestaan? Hoe hebben ze de foto genomen? Leer van je voorgangers, maar durf ook af te wijken van deze foto’s. Juist door uniek te zijn, maak je jouw bergfoto onderscheidend. Houd natuurlijk wel rekening met eventuele gevaren. Zorg bijvoorbeeld dat je de weg vrij houdt en dat je op een goede ondergrond en in een veilige omgeving staat tijdens het fotomoment.

Gebruik de weersomstandigheden

De weersomstandigheden in de bergen slaan soms zomaar om. Het is daardoor vooraf lastig te voorspellen met wat voor foto’s je thuiskomt. Maar… deze onvoorspelbaarheid kun je ook zien als een kans! In de bergen zorgt bijna iedere weersomstandigheid voor prachtige plaatjes. Denk aan situaties waarbij je bijvoorbeeld door de wolken rijdt. De mistige omstandigheden zorgen voor indrukwekkende foto’s. Ook hoger gelegen bewolking levert mooie beelden op. Denk maar aan het vlekkenlandschap dat je ziet wanneer er deels bewolking en deels zon is. De wolken en de zon trekken dan niet alleen door de lucht, maar ook als een soort gekleurde spiegel door het landschap.

Tip: een mistige foto is extra bijzonder als je ‘m zwart-wit maakt. Het geeft je foto iets mysterieus en mystieks.

Compositie voor betere landschapsfotografie

Compositie is er om je te helpen! Jij, je fototoestel en de bergen vormen de ingrediënten: de compositieregel is als de bereidingswijze van je eten. Of je kookt, bakt of stoomt maakt veel uit voor de smaak. Zo is het ook met compositie. Je kunt je bij bergfotografie richten op het lijnenspel gevormd door de vele haarspeldbochten of juist de vloeiende lijnen in de bergketens. Of focus je juist op de indeling van de foto. Het groene graslandschap onder, de bergen in het midden en de kraakheldere “kaiserwetter” lucht bovenaan. Om compositie correct toe te passen, is het van groot belang dat je op de juiste plek staat, omdat je op deze manier beter het landschap indeelt.

Tip: veel foto’s worden horizontaal genomen. Door ook eens een staande foto te maken, onderscheid je jouw foto van de rest. Bijkomend voordeel is dat je hiermee ook spitse bergen beter fotografeert.

De truc van het relativeren

Goede bergfoto’s hebben vaak één ding gemeen. Iets dat het kleine met het grote vergelijkt. Een haai valt weg als je hem met een blauwe vinvis vergelijkt. Een rots valt ook weg als je het bij de Mont Blanc vergelijkt. Toch is het relativeren met onze ogen niet vanzelfsprekend. Want wanneer je een berg fotografeert zonder iets kleins op de voorgrond, lijkt het opeens een stuk minder imposant. Neem daarom iets mee op de voorgrond. Op deze manier vergelijkt ons brein gemakkelijker het kleine met hetgeen wat er achter staat en lijkt de berg ineens een stuk imposanter! Het mooie aan deze truc, is dat hij zelfs met het simpelste fototoestel (dus ook die op je smartphone) zorgt voor betere bergfoto’s.

Tip: relativeren kan ook automatisch gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer je een kronkelweg naar boven fotografeert. De streep wordt steeds dikker naar boven toe totdat hij eindigt in een dikke streep doordat het wegdek ook dichterbij is.

Kies handig materiaal

We zeggen het toch maar even, maar het is onhandig om met een grote lens, statief en fototoestel een bergwandeling of fietstocht te gaan maken. Houd het in dit geval dan ook licht. Wanneer je met de auto bent, wordt alles een stuk eenvoudiger. Als het even kan, willen we je tijdens een bergwandeling aanraden om een goed fototoestel mee te nemen. Een full-frame sensor biedt over het algemeen het beste resultaat omdat je hierdoor het meest uitgebreide beeld hebt. Hoe lager de kwaliteit sensor, des te minder oppervlakte je op een mooie manier fotografeert. Een statief zorgt ervoor dat je ook met een langere sluitertijd kunt fotograferen. Dit is ook handig om bij schemering meer licht te krijgen, of als je bijvoorbeeld het wolkendek op een bijzondere manier van boven fotografeert.

Oog voor het kleine

In de bergen lijkt alles imposant. Dan is het bijna wonderbaarlijk te noemen wanneer je de kleine natuur ziet die tussen deze reuzen overleeft. Toch bevinden zich in de bergpassen vaak tal van kleine bloemetjes of bijzondere kruidensoorten. Fotografeer ook dit natuurschoon voor wat afwisseling in de bergfotocollectie.

Denk alvast aan je (zomer)vakantiefotoboek

Als je deze zomer imposante bergketens bezoekt, denk dan nog even terug aan deze tips en til jouw foto’s naar een hoger niveau. Verwerk je bergfoto’s vooral in het fotoboek van jouw zomervakantie of ontwikkel ze op een mooie wanddecoratie. Je kent het misschien wel: je hebt een rechthoekige ruimte waarbij de muren hoger zijn dan breed (we noemen maar iets: je toilet) en een horizontale foto past hier niet goed bij. In dit geval is een staande foto de perfecte oplossing. De wanddecoratie komt dan veel beter tot zijn recht.

CEWE wenst jou een berg plezier!