Portretten maken is een eeuwenoude kunst. Denk bijvoorbeeld aan de Mona Lisa of het zelfportret van Vincent van Gogh. Ook in de fotografie wordt de kunst van portretten maken al vele jaren beoefent. Vandaag de dag is het fotograferen van portretten populairder dan ooit. Denk alleen maar aan alle selfies die gemaakt worden. Maar hoe maak je nu eigenlijk een goed portret? Lees het hieronder!

Bepaal de setting en het thema

Net als bij andere vormen van fotografie, kun je jouw portretfoto een thema meegeven of een boodschap mee overbrengen. Dit kan iets specifieks zijn zoals foto van een bruidje tijdens een trouwerij, maar je foto kan ook een boodschap bevatten waar mensen naar moeten gissen. Een portret van een vrolijk lachend meisje in een bloemenveld, kan als doel hebben om de kijker op te vrolijken. Bepaal, voordat je gaat fotograferen, wat je met je foto wilt bereiken of welke boodschap je wilt overbrengen. Pas hier het model, de kleding, de (com)positie en de omgeving op aan.

Het belang van een goed model

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft je model geen verkiezing gewonnen te hebben voor mooiste man of vrouw van het land. Jij en ik kunnen ook model zijn. Sterker nog: iedereen is geschikt als model! Het helpt als je het model een beetje op zijn of haar gemak stelt. Maak zo nu en dan een grapje en deel de foto’s direct met je model. Vraag ook naar de mening van je model en probeer samen de foto te verbeteren.

Tip: Een mooie kaaklijn wordt vaak als aantrekkelijk ervaren. Bij foto’s waarbij het model recht in de camera kijkt, kun je hem of haar vragen het hoofd iets naar voren te bewegen. Hierdoor wordt de kaaklijn extra geaccentueerd en het verbergt een eventuele onderkin.

Oog in oog

Oog in oog staan met je model is heel belangrijk. Wat we hiermee bedoelen? Leg de nadruk op de ogen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat we een stuk langer kijken naar foto’s waarop een model recht in de camera kijkt. Daarnaast worden portretfoto’s over het algemeen beter wanneer je op gelijke hoogte als het model fotografeert. Dit is voor volwassen vaak vanzelfsprekend, maar wanneer je kinderen fotografeert, is het belangrijk dat je hier ook op let. Ga door je hurken en fotografeer op ooghoogte van het kind.

Grote opening van de lens

Portretfoto’s kun je het beste maken met een grote diafragma-opening. Dankzij deze grote opening van de lens, creëer je weinig scherptediepte. Zo krijgt het onderwerp, in dit geval jouw model, de volle aandacht. Alhoewel de achtergrond hierdoor vervaagt, is deze nog steeds bepalend voor de sfeer van de foto. Het blijft daarom belangrijk om deze achtergrond met aandacht te kiezen. En uiteraard kun je er nog steeds voor kiezen om een rustige, maar scherpe achtergrond te kiezen. Ook dat kan mooie portretplaatjes opleveren.

Gulden snede of regel van derden voor variatie in je foto

Gebruik de compositieregels voor een logische indeling van de foto. De Mona Lisa is gemaakt met behulp van de gulden snede. Veel fotografen maken een portretfoto’s met het model in het midden. De compositieregels geven je een houvast om af te wijken van deze standaardpositie. Experimenteer maar eens door het model juist links of rechts in beeld te plaatsen; het maakt de foto speelser.

Mooi licht, mooi gezicht!

Denk bij het nemen van de foto aan het licht. Wederom gaat hier de regel van het gouden uurtje op. De zachte warme gloed van de avond- of ochtendzon geeft het gezicht een mooiere uitstraling. Overdag dreigt de huid van je model al snel wat flets te worden. Binnen is het gebruik van studiolampen eigenlijk onvermijdelijk voor professionele foto’s. Wil je toch mooie portretfoto’s binnen maken? Zorg dan dat je de juiste belichtingsinstellingen hebt. Zet je witbalans op de juiste stand en experimenteer met je ISO-getal. Ook kun je een beetje smokkelen door bijvoorbeeld de lampen in de ruimte iets feller of juist zachter te zetten.

Tip: toch buiten en overdag een model aan het fotograferen? Probeer eens de flits te gebruiken. Daarmee compenseert je toestel het felle zonlicht en wordt het gezicht juist minder flets.

Bewerken van de foto

Naderhand kun je je foto natuurlijk altijd nog bewerken om ‘m nog wat mooier te maken. Je kunt bijvoorbeeld een jeugdpuistje wegpoetsen of een gezicht wat minder flets maken, maar je kunt ook de kleurintensiteit aanpassen. Of ga voor een zwart-witfoto. Wil je foto’s tot in de details kunnen bewerken? Dan is Adobe Photoshop één van de beste programma’s. Toch zijn er ook diverse gratis opties. Lees ook dit artikel over goede gratis bewerkingsprogramma’s.

Tip: wil je iemand verrassen met een mooie portretfoto? Ontwikkel er dan eentje op een mooie art print of gewoon als foto om in te lijsten. Dit is natuurlijk hét cadeau om als kleinkinderen aan opa’s en oma’s te geven. Portretfoto’s lenen zich daarnaast ook uitstekend voor mooie wanddecoraties!

Veel succes en plezier met het maken van jouw portretfoto!