Ken je dat gevoel? Je bekijkt een plaatje van lekker eten en het water loopt je al in de mond. Het fotograferen van eten is een hele kunst. Want hoe lekker het eten er in het echt uitziet; het is niet gezegd dat dit op de foto ook zo is. Hoe fotografeer je eten? Er komt meer bij kijken dan je zou denken!

Om op te eten???

Eten heeft natuurlijk een primair doel en dat is dat het voedzaam moet zijn. Maar je kunt ook tot doel hebben om het eten te fotograferen. Bijvoorbeeld omdat je anderen wil verleiden om een gerecht te maken of om het van de kaart te bestellen. In dit geval kun je een beetje smokkelen met hulpmiddelen. Hieronder vijf tips, maar let op; eet onderstaande na het fotograferen niet op!: 

  1. Slagroom fotograferen? Dan moet je snel zijn. Slagroom smelt namelijk snel! Gebruik scheerschuim in plaats van slagroom. Het ziet erop de foto hetzelfde uit, maar blijft een stuk langer stevig.
  2. Iets laten drijven op een vloeibaar product zoals soep of yoghurt? Dat kan lastig zijn. Yoghurt met rode bessen en aardbeien zijn heerlijk met zomers weer. Als je dit fotografeert, vallen deze toevoegingen al snel door de yoghurt naar de bodem. Plaats daarom een verhoging in het bakje waardoor de inhoud op iets anders steunt dan de yoghurt. Dit werkt natuurlijk alleen bij vloeibaar eten dat onhelder is. Bij bijvoorbeeld heldere groentesoep wordt het lastiger.
  3. Glans aan je eten? Dan is een ander persoonlijk verzorgingsproduct geschikt. Haarlak zorgt voor een mooie glans over bijvoorbeeld patisserieproducten
  4. Dampend eten: Op het begin kan er nog wel wat damp van een warm gerecht komen. Toch wanneer jij je toestel gereed hebt, is het eten al afgekoeld. Gebruik watten gedompeld in kokend heet water en leg ze achter het gerecht. Zo boots je de damp perfect na. Dit werkt het beste wanneer er ook een lichtstraal op het decor schijnt, bijvoorbeeld vanuit één van je ramen.
  5. Schepijsje? Doe mij een bolletje aardappelsmaak! Als iets snel wegsmelt, dan is het ijs wel. Hierdoor is het maar lastig te fotograferen. Maak een portie goed gepureerde aardappelpuree en voeg middels kleurstof een kleurtje toe. Je kunt hier ook natuurlijke kleurstof zoals bietensap aan toevoegen. Hierdoor kun je op een creatieve manier je aardappelpuree serveren en nog gewoon eten.

 

Pas de details aan

De details rondom het gerecht zijn heel bepalend voor de foto. Denk bijvoorbeeld aan het bord dat je bij het gerecht gebruikt. Past de kleur van het bord wel bij het gerecht? Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken gedaan dat bepaalde gerechten smakelijker eruit zien op een wit bord. Ook naast het bord kun je spelen met verschillende objecten en hulpmiddelen voor wat extra sfeer. Zet er bijvoorbeeld een fles Italiaanse wijn bij, of garneer het gerecht met Parmezaanse kaas of olijven.

Tip: let ook goed op het bestek. Als je een steak fotografeert, gebruik je steakbestek, wanneer je aziatisch fotografeert zijn dit stokjes en wanneer je vis serveert visbestek!

Ga te rade bij de lokale super (of in je boekenkast)

Zoek je inspiratie van de profs? Blader eens in het tijdschrift van je lokale supermarkt of in de kookboeken uit je collectie. Wat direct opvalt, zijn de kleurrijke foto’s met de vele garneringen rond het bord. Mexicaanse enchiladas gaan niet zonder guacamole, tortilla’s en jalapeno-pepers en een kop soep niet zonder garnering van (bijvoorbeeld) peterselie of bieslook en een lepel.

Een inside trucje van de culinaire fotografen: gebruik afwisselende ondergronden, zoals hout, steen en een tafelkleed. Wees niet bang; je hoeft echt geen nieuw meubilair aan te schaffen. Een professionele culinaire fotograaf gebruikt namelijk gewoon wat plankjes. Bijvoorbeeld van een oude deur, houten pallet of gewoon wat oud steigerhout.

Iets dat je steeds vaker in culinaire fotografie ziet zijn foto’s waarbij er al aan het eten begonnen is. Daarmee breng je meer emotie in het eten. Bovendien geeft het de boodschap. “Kijk! Dit eten is zó lekker, ze zijn al begonnen!” Neem dus gerust een hap uit die lekkere koek of snijd alvast een pizzapunt af.

Opmaken van het gerecht

Of je gerechten het liefst fotografeert of liever direct opeet: een gerecht mooi opmaken loont altijd. Het bevordert de eetlust als het gerecht er lekker uitziet. De opmaak van een gerecht is een onderwerp waar een chef zich echt in kan onderscheiden. Het is niet voor niets dat veel toprestaurants hun gerechten als ware kunstwerken serveren. Vijf tips voor een mooier gerecht:

  1. Gebruik bijpassende versiersels: een blaadje basilicum, wat citroenrasp of een kletskop bij het nagerecht doen wonderen.
  2. Voorkom de ingezakte pudding: werk met je gerecht in de hoogte vanaf het bord. Daardoor lijken de gerechten “voller” en krijgt het meer body.
  3. Schoon werken: verwijder eventuele druppeltjes langs de rand die afleiden. Als je juist een beetje een rommelige “Jamie Oliver” indruk wilt achterlaten, doe het dan goed en maak het echt rommelig met lekkere ingrediënten.
  4. Gebruik juiste kleuren: het laatste wat je wilt is een kermis aan kleuren. Pas de kleuren aan op het seizoen. Frisgroen en citroengeel voor de lente, donkerbruin of bordeauxrood voor het najaar.
  5. Houd het logisch: sommige combinaties zijn nu eenmaal niet smakelijk. Ook dat ziet het oog!

Instellingen en techniek

De belichting op het onderwerp is een uitdaging. Vaak fotografeer je bij culinaire fotografie binnen, waardoor het licht minder optimaal is. Het gebruik van een goede lampenset kan je dan helpen. Maak je een lente- of zomers gerecht? Zorg er dan voor dat je buiten of voor een raam fotografeert. Fotografeer het eten vanuit verschillende hoeken. Als je tip twee hierboven hebt gelezen weet je nu meteen waarom je met je gerechten de hoogte in moet werken: het maakt het fotograferen vanuit een schuine hoek een stuk aantrekkelijker.

Daarnaast is culinaire fotografie extra geschikt om details te fotograferen. Gebruik een macrolens om goede macrofoto’s te maken. Je kunt bovendien ook de foto van de zijkant maken met weinig scherptediepte. Hierdoor voegt de achtergrond sfeer toe aan de foto. Nog meer weten? Lees ook het blog over stilleven fotografie.

Honger gekregen naar culinaire foto’s? Ontwikkel een wanddecoratie voor aan de muur in je keuken of maak je eigen kookboek!

Smakelijke fotosessies en succes!!