Bokeh. Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Het is een Japans begrip dat een onscherpte aanduidt. Dat wil bij fotografie zeggen dat het een vervaagde achtergrond aanduidt, waarbij de details minder zichtbaar zijn. Iets dat zich wel op de voorgrond begeeft, springt er extra goed uit. Op deze manier vestig je de volle aandacht op het onderwerp én heb je een magische achtergrond. Lees in dit blog hoe je bokeh toepast in je fotografie.

Waarom en wanneer moet ik bokeh toepassen?

Bokeh is een ideale manier om meer nadruk te leggen op het onderwerp. Doordat je de achtergrond vervaagt, krijgt het middelpunt de volle aandacht. En dat is idea

al bij het fotograferen van bijvoorbeeld modellen, stillevens of voor macrofotografie.

Hoe pas ik het op de juiste manier toe?

Bokeh toepassen is niet moeilijk. Richt je fototoestel op het te fotograferen onderwerp en stel van dichtbij scherp. Let op dat er voldoende afstand zit tussen de achtergrond en het te fotograferen object. Daarmee zorg je er namelijk voor dat het onderwerp in perspectief komt te staan en de achtergrond vervaagt. Wil je het echt professioneel aanpakken? Gebruik dan een macrolens. Met deze lens kun je nauwelijks diepte fotograferen, maar je kunt er wel de onderwerpen van dichtbij mee vastleggen. Zodat het onderwerp haarscherp wordt en de achtergrond vervaagt. Houd verder rekening met de volgende tips:

#3 – Brandpuntsafstand en sensorkwaliteit

Brandpuntsafstand is precies de oorzaak waardoor je achtergrond vaag wordt. Door de korte afstand tot het onderwerp wordt de beeldhoek groter. Het onderwerp wordt scherp, de achtergrond vaag. Een grotere full-frame sensor kan er daarom voor zorgen dat je een onderwerp van nog dichterbij kunt fotograferen.

#2 – Licht

Lichtinval kan heel bepalend zijn voor de bokeh. Kenmerkend aan veel bokehfoto’s zijn de lichtbolletjes op de achtergrond. Hoewel hier vaak aan gedacht wordt bij dit type fotografie, is bokeh meer dan dat. Een onderwerp met een vage achtergrond, maar zonder bolletjes, is nog steeds een bokeh. De lichtbolletjes geven, mits goed afgewisseld met een mooie scherpe voorgrond, wel een heel magisch effect aan je foto. Wil je deze kenmerkende bolletjes in de achtergrond creëren? Gebruik dan een lichtreflectie. Dit licht kan van verschillende bronnen komen, zoals kaarslicht, weerkaatsend zonlicht op het water of autolichten.

#1 – Scherptediepte

Zoals hierboven genoemd is het bij bokeh belangrijk om weinig scherptediepte te hebben. Gebruik daarom een groot diafragma (laag F-getal). Per lens kan de kwaliteit van de bokeh verschillen. Ook het aantal lamellen in je lens kan verschillen. Hoe meer diafragmalamellen je hebt, des te mooier de ronding van de lichtjes op de achtergrond.

Let op: het lijkt misschien een beetje alsof de achtergrond er niet toe doet, maar niets is minder waar! Het geeft namelijk een allesbepalende sfeer aan je foto. Denk aan een warme gloed van een avondzon of juist een donkere achtergrond bij een stoere portretfoto.

Bokeh mobiel toepassen

Ook met je smartphone is bokeh prima toe te passen. Vooral omdat de camera’s op smartphones steeds beter worden. Heb je een smartphone met twee camera’s aan de achterkant? Dan heb je geluk: de extra lens zorgt er namelijk voor dat je nog beter kunt focussen op het onderwerp.

Hoe je bokeh toepast met je smartphone? Heel simpel. Breng je toestel dichtbij het onderwerp (op ca. 30 centimeter van het object) en tik op het onderwerp op je scherm. Zo zorg je ervoor dat je camera scherpstelt op het onderwerp en de achtergrond vervaagt.

Tip: er zijn diverse apps te verkrijgen om bokeh in je foto te realiseren. Een van die apps is Afterfocus. Ook kun je met deze app achteraf een leuk bokeh effect toevoegen aan je foto. Maar let op; als je jouw foto direct met bokeh maakt ontstaat het meest realistische beeld.

Ben je trots op jouw bokeh-foto en wil je er graag iets mee doen? Maak dan een wanddecoratie van je foto. Zo geniet je dagelijks na!

En ben je nieuwsgierig geworden naar andere fotografietechnieken? Bokeh is slechts een van de vele effecten die je in jouw foto kunt creëren. Bekijk bijvoorbeeld ook eens onze tips over surrealistische fotografie.