Oranjekoeken, Oranjebitter, oranje kleding, rood-wit-blauwe vlaggen en heel veel uitzinnige Hollanders: ons buurland Nederland maakt zich op voor een dag Oranjegekte. Op 27 april viert het land de verjaardag van hun Koning, tijdens Koningsdag. Een heerlijk feest voor jong en oud en daarom de perfecte dag om onze noorderburen eens te bezoeken en met je camera op pad te gaan! Lees in dit blog wat er zoal te doen is en hoe je Koningsdag fotografeert.

Wat is Koningsdag?

De Nederlanders kennen een nationale feestdag om de verjaardag van hun koning, Koning Willem-Alexander, te vieren: Koningsdag. Tijdens deze dag staat heel Nederland in het teken van feesten, optredens, vrijmarkten en natuurlijk de Koning zelf. De Koning en zijn familie bezoeken ieder jaar een andere Nederlandse stad. Dit jaar maakt de stad Amersfoort zich op voor hun komst. De speciaal georganiseerde Koningsdagroute in Amersfoort start om 11 uur op de Kleine Haag bij de Mariënhof en eindigt op het Eemplein. De route die de familie loopt is 1.075 meter en vol geprogrammeerd met evenementen en ontmoetingen. Kortom; een dag waar je bij wilt zijn en de perfecte entourage voor de fotograaf die wel van een feestje houdt. Trek daarom je mooiste oranje outfit aan, ga naar Amersfoort of zoek een andere leuke Nederlandse stad en toost, samen met de Hollanders, op de verjaardag van hun koning Willem-Alexander.

Fotograferen tijdens Koningsdag

Er is zoveel te doen, dat we je even op weg helpen. Want waar moet je nu zijn om de beste foto’s te maken tijdens Koningsdag?

Koningsdagfestivals

Ga naar een Koningsdagfestival. Van Groningen tot Maastricht en van Enschede tot Amsterdam: in werkelijk iedere stad vind je leuke Koningsdag festivals. Ook leuk: in veel steden wordt Koningsnacht gevierd, dit is de avond voor Koningsdag. Ga je naar zo’n festival, houd er dan rekening mee dat het er druk is en dat een (té) groot fototoestel wat onhandig is. Neem een compactcamera mee of gebruik je smartphone. De mogelijkheden zijn ook dan nog best groot; er zijn namelijk verschillende lenzen verkrijgbaar voor je smartphone. Meer tips? We hebben onlangs een blog geschreven over het fotograferen op festivals. Lees de handige tips (die je overigens ook goed kunt toepassen op andere drukke plekken).  

Rommelmarkten

Tijdens de grote lenteschoonmaak komt tout Nederland van alles tegen op hun zolders, in hun schuurtjes en garages. Spullen die in geen jaren meer zijn gebruikt en wellicht meer liefde krijgen bij een andere eigenaar. Veel steden en dorpen kennen vrijmarkten waar je je ogen uitkijkt (en wellicht zelf ook nog iets leuks kunt scoren). En als je nog wat Belgisch antiek wilt toevoegen aan de vrijmarkt, kun jij er natuurlijk zelf ook gaan staan. Heb je niet zoveel zin om het Hollandse Oranjefeest achter een kraam of op een kleedje door te brengen? Dan is dit jouw kans om de Nederlandse rommelmarkten vast te leggen op de gevoelige plaat. Fotografeer de sfeer op de markt, de kinderen met hun grabbeltonnen, de amateur marktkooplui achter hun kramen of gewoon de bezoekers van de markt.

Koningsdagoptocht

Ga je naar de Koningsdag optocht in Amersfoort ? Houd er dan rekening mee dat het fotograferen wat lastiger gaat als je op een drukke plek langs de optocht staat. Zoek daarom van te voren een plekje uit waar het iets rustiger is, maar waar je wel goed zicht hebt op de leden van het Koningshuis. Op deze website vind je de route die de koninklijke familie aflegt door Amersfoort. Zoek een plek waar ze mogelijk wat langer stil gaan staan en zorg dat je er op tijd bij bent.

Foto’s ontwikkelen na Koningsdag

Ook na Koningsdag kun je nog volop nagenieten van de Oranjegekte, door je foto’s van Koningsdag te ontwikkelen. Heb je Nederlandse vrienden? Dan is het helemaal leuk om ze een zelfgemaakt fotoproduct cadeau te doen. Hieronder wat leuke tips:

Fotoboek

Ben je een hele dag op pad geweest en heb je tal van foto’s gemaakt? Dan is een fotoboek van deze dag een leuke manier om je foto’s te showen. Je kunt er namelijk oneindig veel foto’s in kwijt. Ook als je minder foto’s hebt, ontwikkel je gemakkelijk een kleiner fotoboekje. Kies in de software voor bijpassende kleuren en opmaakmogelijkheden, zoals een clipart in de vorm van een kroontje. Ook leuk: maak gebruik van de goudkleurige opdruk of kies voor een mooie oranje achtergrond bij je foto’s.

Tip: geen tijd om een fotoboek te ontwerpen? Of heb je een paar leuke foto’s van Koningsdags op je telefoon staan? Overweeg dan eens een CEWE Pure fotoboekje. Klaar in een handomdraai en ontzettend leuk om cadeau te doen.

Koninklijke Mok

De Nederlanders zijn dol op hun Koningshuis. Zo wordt van (de trouwdag van) iedere Koning of Koningin wel een mok ontwikkeld. De echte verzamelaar heeft bekers met daarop Koningin Beatrix en Prins Claus, Koning Willem en Koningin Maxima en misschien zelfs nog van Koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Hoe leuk is het om je Nederlandse vrienden dan een Koninklijke mok cadeau te geven met een door jou gemaakte foto? Bij CEWE kan het. Kies je mooiste foto uit van een van de leden van het Koningshuis en druk ‘m af op een mok. Uiteraard kun je ‘m ook gewoon zelf houden ;-).

Koningsdag puzzel

Denk nog even terug aan de leuke dag in Nederland door een Koningsdagpuzzel te ontwikkelen. Kies een foto waarop veel gebeurt of waar veel te zien is. De vele oranje kleuren en de chaos in de straten maakt het extra uitdagend voor de puzzelaar.

Fijne Koningsdag!