CEWE in gesprek met landschapsfotograaf Rob Sprenger

Ik ben een geboren en getogen Loenenaar (Gelderland). Ik heb daar gewoond tot ik een jaar of 25 was. Mijn hele leven ben ik actief geweest in het grafische segment. Altijd bezig geweest met beelden, eerst bij een drukkerij in Apeldoorn en nu 10 jaar met mijn eigen bedrijf Bevisible Reclame. Met een team van vijf maken wij van reclameborden bij voetbalclubs tot wallvisuals voor grote bedrijven, zowel regionaal als landelijk. Passie voor beelden en voor fotografie is dan ook een soort rode draad in mijn leven.

Ramenberg 2017. Foto: Rob Sprenger. Camera: NIKON D3200. Scherptediepte: 40 – Alfakanaal: Nee – F-getal: 5 – Belichtingsmethode: 2 – Belichtingstijd: 1/180

Passie voor fotografie

Sommige mensen verklaren mij voor gek als ik weer eens vanaf half 6 in het bos lig om die ene perfecte zonsopgang te schieten. De passie voor landschapsfotografie is zo’n drie jaar geleden ontstaan toen het heel slecht ging met mijn moeder. Om mijn gedachten te verzetten ging ik toen regelmatig het bos in met de hond en zag ik zulke mooie natuur om mij heen dat ik dacht dit moet ik vastleggen. En zodoende ben ik landschappen gaan fotograferen. Ik ben begonnen met een spiegelreflex en dan ga je timen en op zoek naar de mooiste plekjes in het bos. Inmiddels heb ik ook wel lenzen voor portretfotografie maar mijn hart ligt echt bij de landschappen. Dat vind ik het mooist.

Landschapsfotografie

De natuur. Je komt op plekken waar niemand komt. Ik had laatst een vriendin mee die een cursus fotografie volgt en ‘vlieguren’ moest maken. We liepen door het bos, voor mij bekend terrein, en ik zei tegen haar pak je camera want een stukje verder achter die bult staan aan de linkerkant vaak twee reetjes. We liepen de bult op en daar stonden ze weer. Ik ken het bos inmiddels door en door en ik weet precies waar ik moet zijn voor de mooiste foto’s. In alle vroegte door het bos lopen geeft mij rust en als het dan lukt om hetgeen wat ik mijn hoofd heb te vertalen naar een plaatje geeft mij dat echt voldoening. Als mensen mijn foto’s dan ook nog eens zo waarderen is dat echt de kers op de taart.

Loenen – Rob Sprenger

De ingrediënten

Het begint bij mij met het in de gaten houden van het weer. Verder is het voor mij een kwestie van goed plannen. Ik heb twee dochters en een eigen bedrijf dus de vrije uurtjes die ik heb, besteed ik graag aan fotografie. Ik ga het liefst op zondagochtend heel vroeg naar het bos. In Loenen bij de Droefakkers, de Dalenk of naar Teuge of Terlet. Dan zoek ik een plekje uit en hoop ik op een combinatie van weinig bewolking, een zonnetje en een beetje mist. Het is een kwestie van timing en een beetje geluk.

Inspiratiebron

Mijn inspiratie haal ik uit tijdschriften. Het fotografieblad Zoom bijvoorbeeld. Verder ben ik echt onder de indruk van de landschapsfotograaf Bas Meelker. De foto’s die hij maakt is voor mij echt het perfecte plaatje. Verder vind ik de portretfoto’s van William Rutten ook echt prachtig.

Nabewerking

Mijn foto’s bewerkt ik naderhand met het programma Lightroom. Ik pas waar nodig de kleuren iets aan en ik speel met hooglichten en schaduw. Ik poets er niets af en zet er ook niets bij op. Het komt regelmatig voor dat de hond op het moment suprême er net voor springt. Tsja, dan zitten er dus foto’s tussen met de hond ervoor, dat is niet anders.

Ramenberg 2018 – Rob Sprengen

De apparatuur

Ik heb een Nikon spiegelreflex, geen fullframe. De 3500, geen hele dure camera, maar ik heb wel goede lenzen. Ik heb een Sigma groothoek 12-24 en een lens van Nikon met een vast brandpunt (daar kan je niet mee zoomen). Bijna alle landschapsfoto’s zijn met de Sigma groothoeklens gemaakt. De foto’s die door de selectie komen post ik op Instagram. Verder doe ik eigenlijk te weinig met mijn foto’s. Ik heb wel wat kleine polaroids aan de muur maar dat is het dan ook. Ik heb er nooit over nagedacht om mijn werk te verkopen. Ik kan mijn creativiteit erin kwijt en het stukje waardering wat ik van mensen terug krijg , dat is waar ik het voor doe. Laatst kreeg ik wel het verzoek van iemand die graag een van mijn foto’s aan de muur wilde hebben. Dan ben ik stiekem toch wel een beetje trots.

Tip voor fotolocatie

Ga vooral eens de Veluwe op. Zoals ik al genoemd heb ben ik opgegroeid in Loenen. De natuur in Nederland is echt prachtig en ons land heeft genoeg te bieden. In de omgeving van Loenen ga ik graag naar de Ramenberg voorbij het Ereveld. Nederland is zo mooi als het licht goed valt. Ik probeer de lat steeds hoger te leggen voor mezelf. Statief mee, hoog schieten, laag schieten en spelen met diafragma. En heb vooral ook plezier in het fotograferen.

Ben je dol op landschapsfotografie? Volg dan het Instagram account van Rob Sprenger voor nog veel meer prachtige foto’s van ons landje (@robsprenger).