Het is lente en daarmee is het festivalseizoen weer geopend. De laatste jaren schieten de festivals als paddenstoelen uit de grond – en dat vinden we natuurlijk helemaal niet erg. Want wie is er niet in voor een gezellig feestje? Voor jong en oud zijn er uiteenlopende festivals in het hele land. Maar hoe fotografeer je nu een festival op de beste manier? Dat lees je in dit blog.

O jee, welk fototoestel neem ik mee?

Lastig. Je wilt eigenlijk de best mogelijke foto’s maken, maar toch is het niet zo fijn om de hele tijd met een groot toestel rond te sjouwen. Bekijk van te voren of er kluisjes aanwezig zijn op het festivalterrein, zodat je jouw toestel eventueel ook even kunt opslaan. Is dit het geval? Dan is het op zich geen probleem om je grotere fototoestel mee te nemen. Loop zo nu en dan even naar je kluisje om je toestel op te halen en maak wat goede foto’s. Wil je even genieten van het festival zelf? Dan berg je het gewoon weer op. Geen kluisjes of grote toestellen verboden op het festival? Dan is een smartphone of compact fototoestel toch het handigste.

Instellingen

We snappen natuurlijk dat het niet zo handig is om tijdens een festival al jouw apparatuur mee te nemen. Daarom geven we wat tips die je zelfs toe kunt passen met veel smartphones.

#1 RAW-instelling

Tegenwoordig heb je zelfs op de kleinste smartphones nog de mogelijkheid om in RAW te fotograferen. Soms is deze functie zelfs standaard ingebouwd op je toestel. Het grootste voordeel hiervan is dat je later de witbalans kunt bepalen. Dit is echt een uitkomst, met name omdat het tijdens een festival zelf wel eens lastig is om te checken of je foto goed gelukt is. Let wel op dat het fotograferen in RAW meer opslag kost dan het normale JPG-format. Heb je geen RAW-functie op je smartphone? Niet getreurd, je kunt er ook een speciale app voor downloaden, zoals de app Proshot. Deze app biedt bovendien tal van andere mogelijkheden voor uitbreiding van je smartphone fototoestel.

#2 ISO-instellingen

De ISO-waarde kun je op ieder toestel vinden (en is anders ook beschikbaar via de app Proshot). Als het iets te donker is tijdens een festival, dan kun je met de ISO-waarde meer licht in je foto creëren. Deze instelling om de lichtgevoeligheid aan te passen tast alleen wel de kwaliteit aan. Zo kan er namelijk meer ruis in je foto ontstaan. Let daarom wel op dat je de waarde niet té hoog zet. Aan de andere kant: ‘choose your battles’. Wil je een haarscherpe, perfecte foto of gewoon dat ene leuke moment van je vrienden vastleggen, zodat jullie later een fijne herinneringen hebben aan het festival? Wij zouden zeggen: ga vooral voor dat laatste :-).  

#3 Scherpstellen

Scherpstellen op het onderwerp (bijvoorbeeld een vriend, vriendin of een artiest op het podium) is belangrijk om in je foto de focus op dit onderwerp te leggen. Zelfs met je smartphone kun je heel exact aangeven waar ‘het onderwerp’ zich bevindt. Soms moet je hiervoor even kort op het scherm tikken.

Naast bovenstaande instellingen is het ook aan te raden om opzetlensjes voor je smartphone mee te nemen. Dit is een handige manier om de fotografie-opties van je smartphone uit te breiden.

Sfeerfoto’s van het festival

Beperk je tijdens het festival niet alleen tot fotograferen van het podium. Op een festival is tegenwoordig zoveel te doen en te zien! Maak foto’s van het lekkere eten, de aankleding, van je vrienden of vriendinnen, van mensen die je tijdens het festival ontmoet of van gekke momenten die jullie samen meemaken. Zo maak je het festival onvergetelijk!

Fotografietip: het leuke aan de app Proshot, is dat je zelfs de sluitertijd kunt instellen. Op festivals is een lange sluitertijd minder ideaal vanwege de vele bewegingen en omdat je (waarschijnlijk) geen statief meeneemt. Wil je er toch gebruik van maken? Neem dan een klein, inklapbaar statief mee of een statief voor je smartphone. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een vaste ondergrond op het festivalterrein: een muurtje, tafeltje of paaltje.

CEWE Pure fotoboekje

Producttip: maak, na afloop van het festival, een fotoboekje met de CEWE Pure app. Grote kans dat je toch al veel foto’s op je smartphone hebt staan. Ben je toch met je fototoestel gaan fotograferen, maar wil je wel een CEWE Pure fotoboekje maken? Stuur de foto’s via Bluetooth van je fototoestel naar je smartphone of gebruik een kabeltje. Met de CEWE Pure app is een fotoboekje in een handomdraai gemaakt. Ook super leuk om weg te geven aan de vrienden met wie je het festival hebt beleefd.

We wensen je veel (fotografie)plezier in het aankomende festivalseizoen!